”En dygtig leder er en dygtig facilitator med menneskekundskab”

Vi har spurgt Lisbeth Chawes, medlem af Ledernes Digitale Tænketank og Alliances & Communications Director hos Netcompany, hvad hun ser som den største ledelsesmæssige udfordring ved at navigere i den digitale udvikling, og hvad hun mener er de bedste råd til at håndtere udviklingen.

 

Hvad synes du er den største ledelsesmæssige udfordring i forbindelse med at navigere i den teknologiske og digitale udvikling? Hvordan håndterer du det?
Det er et meget stort spørgsmål. Og det er også et spørgsmål, der stiller flere nye spørgsmål end giver svar. Men det, der optager mig mest i øjeblikket, er to områder.

Det første område er transformation. Rigtig mange organisationer er ved at omstille sig nu for at blive bedre til at imødekomme den hastige digitale udvikling. Det er nødvendigt – men det kræver rigtig meget af alle.

Ledelsesrummet er mere komplekst, og drift og innovation og dermed evnen til at lede med begge hænder er en vigtig balancegang, som lederne skal tage alvorligt. Det kræver det helt rigtige mindset og mere end nogensinde før skal man være åben og eksperimentere.

Femårs-strategi-planer afløses af klare formål og eksperimenter, der hele tiden får os til at være ydmyg over for den spændende udvikling. Samtidig giver det os mulighed for at tage føringen over tid, da vi derigennem konstant får mere viden – og dermed bliver rustet bedre mod konkurrencen.

Det andet område er hele narrativet omkring tech og digitalisering. Vi arbejder alle med tech i dag i større eller mindre grad i min optik. Lige fra landmandens malkemaskiner over lægens sundhedsjournaler til vores avancerede kunstige intelligens her i Esoft. Det er en kæmpe udfordring ledelsesmæssigt, at tech bliver gjort til en fjende. Det skal være en hjælper, der sikrer os bedre arbejdsmuligheder på mange forskellige niveauer.

Det er klart, at jeg desuden er optaget at få flere kvinder i tech, men det er svært når universiteterne, interesseorganisationer og politikerne med flere typisk kun råber efter kvindelige softwareudviklere. Der er ingen tvivl om at vi får brug for udviklere i fremtiden, men vi har også brug for at bygge bro og skabe nye uddannelser, der har fokus på kreativitet og forståelsen af mulighederne. Jeg kan se en klar tendens til, at vi ansætter profiler med bløde kompetencer, da tech i dag også handler om mennesker.

For at gøre en lang historie kort så vil jeg gerne opfordre til, at vi diskuterer fremtidens kompetencer: Måske vil AI (kunstig intelligens, red.) kunne udvikle løsninger for os om 10 år, så vi blot via tale kan skabe ny software. Måske AI’en vil hjælpe os til hele test-delen, så vi slipper for at have QA’er ansat. Måske frontend bliver meget mere fleksibelt baseret på den enkeltes adfærd. Det er i hvert fald spørgsmål, som jeg hele tiden søger svar på.

Hvad brænder du mest for i forhold til de muligheder, digitaliseringen giver? Hvor ser du som leder de største potentialer?
Jeg brænder for at skabe mere tid. Teknologi har taget alt for meget tid fra os. Nu er det på tide, at vi tager tiden tilbage og skaber løsninger, der hjælper os med at udvikle nyt, så vi mennesker i højere grad kan have fokus på kreativitet, nærvær og for eksempel klimamål.

Hvad er det bedste råd, du selv har fået i forhold til at håndtere den digitale og teknologiske udvikling? Hvilke råd vil du give til andre ledere?
Det bedste råd, som jeg har fået, er klart, at man skal huske det fantastiske økosystem og være åben. Der bliver udviklet teknologi i hele verden og hvorfor ikke bruge services endnu mere på kryds og tværs. Det ser jeg en klar tendens til. Mindre agile teams, der laver avanceret og åben teknologi, der giver mening. Vi skal ikke bygge en supertanker, men have små fleksible enheder, der kan sammenkobles til et større hele – men også udskiftes lettere, når behovet opstår.

I forhold til min karriere som leder er ”play to win” det bedste råd, jeg har fået. Alt for mange bruger tid på at lede efter huller i osten og glemmer at spille andre bedre. Vi lever i en verden, hvor åbenhed og transparens er vigtige værdier – og med det hastige tempo skal man omgive sig med profiler med det rigtige mindset og de rette kompetencer. Man kan nemlig ikke vide alt. Men man skal have tillid til, at andre kan hjælpe med at løfte opgaven. En dygtig leder er en dygtig facilitator med menneskekundskab.

Hvorfor valgte du at være med i Ledernes Digitale Tænketank? Hvad tager du med derfra?
Jeg valgte at deltage for at sætte mit aftryk på en utrolig vigtig agenda – og så fordi, at jeg elsker at dele ud af mine erfaringer – samtidig med at jeg kan lære af andre. Vi skal lære hele livet.

Lisbeth Chawes er en del af Ledernes Digitale Tænketank, hvor 20 toneangivende ledere, forskere og eksperter har diskuteret digitalisering og ledelse. Læs mere om tænketanken her.

Foto: Rune Lundø