Jeg er ikke patient - jeg er en sømand med en sygdom

Hvis du vil leve længe – skal du ikke opføre dig som en mand …. Er du som mænd er flest, er det ikke dig, der overbelaster din læge med besøg. Formentlig har du den helt almindelige ”mandeholdning”, at der skal være noget, der er ved at falde af, før du nødtvungent bestiller en tid hos lægen.

15. december 2019

”Er en (sø)mand blevet syg, er der et typisk mønster, som de fleste mænd følger. Et mønster og et forløb, der er livsfarligt – og som i tørre tal betyder, at danske mænd lever mellem 3 og 13 år kortere end danske kvinder. Og de er også mere ramt af alvorlige sygdomme.

Hvis du som mand, mærker forandringer eller ubehag i kroppen, skubber du det typisk til side og tænker, at det går nok over af sig selv.

Du har formentlig ikke sat dig ind i, hvilke symptomer du skal tage alvorligt, derfor er pludseligt vægttab, at du bliver mere forpustet – eller at der er noget, som ser anderledes ud på kroppen, ikke nødvendigvis noget, du reagerer på.

Og når du opdager noget, hvor du er klar over, at, nu er den gal, så trækker du den rigtig langt med at gå til lægen – det kunne jo gå over af sig selv…

Svært at gå til læge
”Derfor kommer du formentlig alt for sent til lægen. Og når du så endelig kommer op til din læge, er der stor risiko for, at samtalen bliver rigtig dårlig, og at I ikke helt forstår hinanden, blandt andet fordi du ikke er vant til at tale om dit helbred og din krop og om, hvad du mærker; og fordi lægen ikke er uddannet til at stille dig de rigtige spørgsmål.

Er du en mand, som mænd er flest, vil du fx sige: ”Jeg ved ikke, om der er noget galt… men mit knæ gør ondt – men jeg er ikke sikker.”

Hertil vil de fleste læger sige: ”Så lad os se det an et par uger”… Og du vil tænke: ”Jeg har sådan set gået med ondt i knæet i tre måneder, nu tog jeg mig endelig sammen, og så tager lægen mig ikke alvorligt.”

Når du går derfra, har du en fornemmelse af, at der var alt for lidt tid – og du er irriteret over, at du kun fik lov til at tale om én ting, faktisk havde du et par andre ting, du gerne lige ville spørge om, nu du endelig var der, men da havde lægen rejst sig og afsluttet samtalen.

Passer ikke behandlingen
Hvis lægen rent faktisk giver dig en diagnose og udskriver noget medicin, viser undersøgelser, at du typisk er rigtig dårlig til at tage medicinen. Enten fordi du ikke tror, det virker – eller fordi du glemmer at tage det.

Og endelig: Hvis der er tale om en alvorlig diagnose, har du typisk vanskeligt ved at gå ind i rollen som patient: ”Jeg er ikke patient – jeg er en sømand med en sygdom”. Det betyder, at du ikke altid passer behandlingen, ikke husker at tage medicinen – ikke får bestilt tid til opfølgningssamtaler, og når det gælder genoptræning og rehabilitering, får du den ikke altid passet.”

Svend Aage Madsen, forskingsleder på Rigshospitalet

Sådan beskriver psykolog Svend Aage Madsen, der er forskningsleder på Rigshospitalet og i mange år har forsket i blandt andet mænd og deres reaktioner på sygdom, situationen og vilkårene for mænd i det danske sundhedsvæsen.

Forhold, der betyder, at mænd ”dør alt for meget og alt for tidligt” – sammenlignet med den kvindelige del af befolkningen:

- Og det virker jo uretfærdigt, når de betaler mindst halvdelen af sundhedsvæsenet, understreger Svend Aage Madsen.

Mænd skal indkaldes
Mænd går fx lige så meget til tandlæge, som kvinder gør – her får de jo en indkaldelse og skal ikke selv ringe og aftale en tid. Hvis der bliver udbudt sundhedstjek hos lægen/på arbejdspladsen, hvor mændene automatisk får en indkaldelse, vil mange af dem møde op, påpeger Svend Aage Madsen:

- Men hvis de selv skal bestille tid til sundhedstjek eller fx sende en afføringsprøve afsted til screening for tarmkræft, bliver det for besværligt, dér står mange mænd af.

En anden ting er, at mange mænd ikke har noget nuanceret sprog til at fortælle om, hvad de mærker i deres krop; det er de ikke vant til at gøre, og det gør samtalen med sundhedspersonalet vanskelig. Og har de først haft én dårlig lægesamtale, bliver det sværere at komme næste gang.

- Der skal forskes i, hvad præcist der virker for det mandlige køn, når de skal i kontakt med sundhedssystemet.

Svend Aage Madsens gode råd til mænd

  • Hør efter, hvad din kone siger
  • Hvis der sker forandringer i din krop, så gå til læge
  • Hvis du har: pludseligt vægttab, bliver mere forpustet, eller hvis der er noget, der ser anderledes ud på din krop, så gå til læge
  • Når du går til læge, så vær præcis: "Der er noget galt, det gør ondt her!"

Tip: tjek dig selv på under 3 sekunder