Ledelse

Lederne er Danmarks største faglige fællesskab for ledere, og det forpligter. Læs mere om, hvordan vi arbejder med vores egne ESG-nøgletal, FN’s verdensmål, FN Global Compact og sikrer, at vi er en etisk drevet arbejdsplads.

Hver eneste dag tager Danmarks ledere tusindvis af beslutninger, der sætter retningen for vores virksomheder, samfund og liv. Det kalder på gode ledere. Ledere, der kan se muligheder og finde løsninger på de mange ud fordringer, som verden står overfor.

Men det kalder også på en stærk medlemsorganisation, som står bag de danske ledere og kæmper for, at de både har modet, kompetencerne og trygheden til at tage ansvaret på sig. Vores mission og vision fungerer som et pejlemærke for vores arbejde. Den afspejler essensen af, hvem Lederne er – og hvorfor der er brug for os.

Ledernes beretning 2021

Vi har en ambitiøs strategi frem mod 2025, hvor bæredygtig ledelse gennemsyrer alt, hvad vi foretager os – lige fra rådgivning over vores kommercielle aktiviteter til vores politiske arbejde.

Her på siden kan du læse mere om, hvordan vi arbejder med vores egne ESG-nøgletal, FN’s verdensmål og hvordan vi sikrer, at vi er en etisk drevet organisation.

Ledernes beretning 2021
Gennemsigtighed om vores ESG-nøgletal

Vi mener, at det er vigtigt at have fuld transparens om både finansielle og miljømæssige, sociale samt ledelsesmæssige (ESG) nøgletal. Nøgletallene fremgår derfor også af Ledernes årlige beretning.

ESG-nøgletallene bidrager i supplement til de finansielle nøgletal til øget gennemsigtighed på bæredygtighedsparametre og til et helhedsorienteret billede af organisationen. Som eksempel på ESG-nøgletal kan nævnes kønsdiversitet, tilstedeværelsen på bestyrelsesmøder, whistleblowerrapporter, sygefravær, arbejdsulykker, medarbejderomsætningshastighed, medarbejdertilfredshed og CO2-regnskab.

Du kan se nærmere på ESG-nøgletallene og læse mere om Ledernes governance-struktur, og hvordan vi sikrer ansvarlighed og transparens, i årsberetningen for 2023.

Hent Ledernes årsberetning for 2023

Ledernes arbejde med FN's verdensmål
Lederne arbejder målrettet med FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Ledernes strategi er koblet direkte op på fem af FN’s verdensmål, hvor vi har den største mulighed for påvirkning og indflydelse på at nå målene.

3. Sundhed og trivsel

Lederne har en stolt og stærk tradition med hensyn til arbejdet for et bedre arbejdsmiljø på de danske virksomheder og en vedholdende kamp mod stress, arbejdsskader, mistrivsel og seksuel chikane på arbejdspladserne. Et stærkt og tillidsfuldt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere på den enkelte arbejdsplads er en del af forudsætningen for at lykkes med dette.

4. Kvalitetsuddannelse

Lederne har et vedholdent fokus på fremtidens kompetencer for ledere – herunder at sikre at uddannelse i bæredygtig ledelse er tilgængelig for medlemmer på alle ledelsesniveauer. Vi arbejder for at uddannelsessystemet giver ledere mulighed for at kunne rekruttere dygtige medarbejdere med efterspurgte kompetencer, der udvikles gennem hele livet. Omskoling og livslang læring skal sikre, at Danmark altid har de kompetencer, vi har brug for.

5. Ligestilling mellem kønnene

Lederne har arbejdet for ligestilling mellem kønnene gennem mange år, og Lederne vil fortsat arbejde for at styrke kvinders løn- og karriereudvikling på arbejdsmarkedet og i særdeleshed, når det gælder lederstillinger. Vi skal have alle talenter og forskellige tilgange i spil, hvilket fører til bedre beslutninger og større innovation. Når det gælder de nye barselsregler med øremærkede uger til fædre, skal mænd møde større opbakning, så barselsorlov bliver mere ligeligt fordelt.

8. Anstændige jobs og økonomisk vækst

Lederne arbejder for at sikre, at vores medlemmer som ledere har de bedste forudsætninger for at sætte retningen for vores liv og samfund. Dét starter med et trygt arbejdsliv med fordelagtig a-kasse og professionel rådgivning om alt fra karriere til arbejdsforhold og juridiske problemstillinger. Vi har fokus på at der også i fremtiden kan sikres et samfund i vækst. Det kræver de rigtige forudsætninger såsom rigelig arbejdskraft og de kompetencer, der efterspørges i både den private og den offentlige sektor.

Lederne arbejder derfor for, at det bliver lettere at tiltrække internationale talenter. Og i stedet for tidlig pension at have fokus på at styrke medarbejderes trivsel og tilknytning til arbejdspladsen, så de bliver længere tid på arbejdsmarkedet.

13. Klima

Lederne støtter den danske regerings målsætning om en 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030 og arbejder målrettet for, at danske ledere bliver en del af løsningen. Lederne arbejder selv med 10 principper for fremtidens klimalederskab, som Lederne forsøger at udbrede nationalt og globalt. Også når det gælder biodiversitet arbejder Lederne for, at det grønne valg bliver det naturlige og værdiskabende valg for danske ledere.

Etisk adfærd i Lederne

Lederne agerer på vegne af sine medlemmer som en samfundsbevidst og ansvarlig faglig organisation. Vi sikrer til enhver tid, at interessevaretagelsen sker på et bæredygtigt grundlag og i overensstemmelse med gældende lov.

Lederne støtter UN Global Compacts ti principper for ansvarlig virksomhedsadfærd med fokus på menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption. Lederne arbejder med principperne i den daglige praksis, både internt som arbejdsplads og eksternt i kontakten med leverandører, samarbejdspartnere og øvrige interessenter.

Ledernes interne arbejde med etik

Etisk kodeks

Ledernes etiske kodeks indeholder retningslinjer for den adfærd og opførsel, vi forventer af vores ansatte - både internt i organisationen og udadtil i relation til medlemmer og øvrige interessenter. Derudover beskriver det etiske kodeks vores principper for håndtering af persondata og intellektuelle rettigheder samt Ledernes rolle inden for bæredygtighed og CSR.

Dataetik

Ledernes dataetiske politik sikrer, at vores medlemmer føler sig trygge ved håndtering af data og at data kun anvendes til formål, som er forenelige med vores grundlæggende værdier som arbejdsmarkedsorganisation.

Ledernes politik er i overensstemmelse med de generelle persondataregler og øvrig lovgivning på området. Dertil er politikken et supplement til de formelle regler og fungerer som et etisk kompas for organisationen og giver medarbejderne de nødvendige værktøjer til at kunne agere, når der måtte opstå dataetiske dilemmaer.

Lederne er opmærksom på, at der med øget digitalisering følger nye muligheder og et stort ansvar. Lederne udarbejder løbende vejledninger og undervisning til medarbejderne i dataetik.

Code of Conduct

 Ledernes Code of Conduct for samarbejdspartnere beskriver forventningerne og kravene til vores samarbejdspartnere i forhold til deres forretningsmæssige adfærd og ansvar for deres omgivelser. Ledernes Code of Conduct baserer sig på FN Global Compacts 10 grundprincipper, da vi ønsker at arbejde sammen med vores samarbejdspartnere om at forbedre miljø, etik og sociale forhold.

Whistleblowerordning

 Ledernes whistleblowerordning giver mulighed for at indberette alvorlige forseelser som for eksempel bedrageri, korruption, seksuel chikane og vold samt overtrædelser af en række EU-retlige regler. Ordningen giver mulighed for at indberette forhold på en sikker og fortrolig måde, hvis der er mistanke eller viden om overtrædelse af lovgivning eller forhold, som strider med vores regler og politikker.

Ledernes whistleblowerordning kan tilgås af medarbejderne via vores intranet og af øvrige interessenter via vores hjemmeside. Ordningen administreres internt og kontrolleres eksternt af Deloitte.

Vil du vide mere om Ledernes arbejde?

I vores beretning for 2023 kan du læse meget mere om Ledernes governancestruktur, forretningsmodel og strategi.