Mennesker

Vi tror på, at Ledernes høje medlemstilfredshed skabes af tilfredse medarbejdere, der er fagligt og personligt kompetente, trives og er stolte af at være en del af Lederne. Vi ønsker at skabe de bedste rammer for et optimalt og bæredygtigt arbejdsliv. Her kan du læse mere om vores tiltag for fortsat at være en attraktiv og bæredygtig arbejdsplads.

I Lederne ved vi, at forskellige erfaringer og perspektiver bidrager til trivsel, øget produktivitet, innovation og kvalitet. Det kommer både Lederne, medarbejderne, vores medlemmer og samarbejdspartnere til gavn.

Ledernes diversitetsmål er minimum 40 procent af det underrepræsenterede køn.

Procentandel kvinder i bestyrelsen, direktionen og ledergruppen

Diversitet og inklusion hos Lederne

Barsel

En lige fordeling af barselsorloven er en væsentlig faktor for ligestilling mellem kønnene på arbejdsmarkedet og i familierne. Derfor tilbyder Lederne både den fødende og ikke-fødende 24 ugers barselsorlov med fuld løn.

I 2023 afskaffede Lederne anciennitetskravet for at kunne holde barsel med fuld løn, da krav om anciennitet kan være med til at hæmme mobiliteten på arbejdsmarkedet og dermed også fastholde løn- og pensionsgabet mellem mænd og kvinder.

Barnets sygedage

Lederne måler på kønsfordelingen af, hvem der holder barnets sygedage. Lederne er ikke interesseret i, hvordan den enkelte familie organiserer sig, men er interesseret i at fremme, at barnets sygedage fordeles ligeligt mellem forældre, da det har betydning for den generelle ligestilling på arbejdsmarkedet.

I 2023 blev 63 procent af de samlede sygedage afholdt af kvindelige ansatte og 37 procent af mandlige ansatte. Tallet tager ikke højde for kønsfordelingen i organisationen, hvor der i 2023 er 63 procent kvinder ansat og 37 procent mænd.

Ligeløn mellem køn

 Lederne måler årligt på, om der er lige løn for lige arbejde eller for arbejde, der tillægges samme værdi. Lønforskellen mellem køn beregnes ud fra medianmånedslønnen for alle funktionæransatte medarbejdere og ledere opdelt i seks medarbejderkategorier baseret på arbejdsfunktion, ansvar og uddannelsesniveau.

Alle lønninger er omregnet til fuldtidslønninger, og der korrigeres ikke for anciennitet. Ved lige løn forstås, efter EU-direktivet, en lønforskel på maksimum fem procent mellem kønnene. I 2023 var den største lønforskel mellem kønnene i en medarbejdergruppe 3,0 %, mens mindste lønforskel mellem kønnene i en medarbejdergruppe var 0,4 %.

Biasbevidst rekruttering

I Lederne arbejder vi aktivt for at fremme diversitet i vores rekruttering og ansættelses-forløb. Vi har identificeret de steder i rekrutteringsprocessen, hvor der er størst risiko for, at ubevidste bias bliver aktiveret og farver vores vurdering af ansøgeren.

• Vi anvender AI-værktøjet Develop Diverse i alle stillingsannoncer. Det fjerner værdiladede ord, og tilbyder i stedet inkluderende sprogbrug og neutrale alternativer, så der ikke er en bestemt gruppe, som favoriseres.
• Vi frabeder os billeder og oplysninger om alder og demografisk data i ansøgninger og CV.
• Gennemgang af ansøgninger og udvælgelse af kandidater til jobsamtaler sker med udgangspunkt i en jobbeskrivelse, som objektivt beskriver relevante erfaringer, faglige og personlige kompetencer, som forventes i jobbet.
• Vi sikrer, at der er flere øjne i løbet af hele rekrutteringsprocessen, som udfordrer hinandens biases.
• Vi anvender testværktøjer, som objektivt giver yderligere input til at sikre match mellem kandidaten og jobbet, kulturen og organisationen.

Aldersgrupper

I Lederne ønsker vi ikke at aldersdiskriminere, hvilket førte til, at vi har fjernet det standardfelt i vores rekrutteringssystem, hvor ansøgeren kunne angive sin alder. Vi har i Lederne en bred mangfoldighed af medarbejdere. Den ældste medarbejder er 69 år, den yngste medarbejder er 23 år, og gennemsnitsalderen for en medarbejder i Lederne er 48 år. Tallene er uden timelønnede.

Sundhed og trivsel

Stressforebyggelse og håndtering

 Det er et helt centralt indsatsområde for Lederne at forebygge og håndtere stress bedst muligt. Vi arbejder systematisk på at forebygge stress, blandt andet via styrkebaserede udviklingssamtaler, 1:1-samtaler og kompetenceudvikling. Når det alligevel indimellem sker, at en medarbejder bliver ramt af stress, tager vi hånd om det gennem en tæt dialog mellem medarbejder, leder og HR. Her lægger vi en realistisk plan for, hvordan medarbejderen gradvist kan vende tilbage til jobbet, og hvordan vi kan sikre, at der ikke i fremtiden opstår stress.

Ingen tolerance over for chikane og krænkelser

I Lederne tolererer vi ikke nogen form for psykisk eller fysisk krænkende adfærd, chikane, vold, trusler om vold eller mobning.

Vi har et klart budskab om, at chikane og krænkelser på ingen måde hører hjemme på danske arbejdspladser. Vi har alle en ret til at blive behandlet, og en forpligtelse til at behandle andre, med respekt og høflighed. Vi forventer, at alle er med til at opretholde et professionelt arbejdsmiljø, som er fri for chikane, herunder intimidering, uvelkomne seksuelle kommentarer og tilnærmelser, trusler og voldelige handlinger. Overtrædelse af dette vil medføre disciplinære og ansættelsesretlige sanktioner.

Sygefravær

 I 2023 var det korte sygefravær blandt medarbejderne i gennemsnit to procent af arbejdstiden. Kort sygefravær defineres som under 10 sammenhængende fraværsdage.

Lederne opfordrer generelt til, at man bliver hjemme, hvis man er syg, eller benytter sig af hjemmearbejdsdage ved eksempelvis lette forkølelser, hvor man er frisk nok til at arbejde, men ikke skal smitte andre.

Medarbejdertilfredshed

Lederne laver årligt en undersøgelse af medarbejdertrivslen i samarbejde med Great Place to Work (GPTW).

Igen i 2023 blev Lederne certificeret som et ”Great Place to Work. Certificeringen kræver 70 procent positive i gennemsnit af alle de udsagn, der er med i undersøgelsen, og i Lederne har vi fastholdt et flot gennemsnit på 86 % - nøjagtigt som i 2022.

Vil du vide mere om Ledernes arbejde?

I vores beretning for 2023 rapporterer vi både på medlemsydelser, arbejdet for at sætte ledelse på dagsorden og organisationens miljø-, sociale og ledelsesmæssige forhold.