Ny lov om løngennemsigtighed Få et overblik

I juni 2026 træder nyt EU-direktiv om løngennemsigtighed i kraft – og det kræver forberedelse allerede nu. Få et overblik over hovedpointerne i det nye direktiv.

I Danmark har vi allerede regler om lige løn mellem køn for samme arbejde eller arbejde af samme værdi. Det nye løngennemsigtighedsdirektiv skal styrke reglerne og mindske kønsbestemte lønforskelle.

Direktivet skal være implementeret i Danmark senest i juni 2026. Reglerne kommer til at gælde for arbejdsgivere i både den offentlige og den private sektor. Og for alle arbejdstagere – også for ansøgere til stillinger.

Implementeringen af direktivet til dansk lovgivning er stadig i proces. Derfor afventer vi, hvordan direktivet præcis kommer til at se ud i en dansk kontekst.

Få et overblik over hovedpointerne i direktivet.

Det kan du forberede allerede nu

Gennemsigtighed i fastsættelse af løn

Dine medarbejdere skal have adgang til din virksomheds kriterier for fastsættelse af løn, lønniveau og lønudvikling. Kriterierne skal være objektive og kønsneutrale.

Virksomheder med færre end 50 medarbejdere kan undtages fra denne regel. Om det bliver en mulighed ved vi først, når den danske del af lovgivningen er på plads.

Medarbejdere får ret til oplysninger om lønniveauer

Dine medarbejdere får ret til detaljerede oplysninger om deres eget lønniveau og det gennemsnitlige lønniveau opdelt efter køn for andre medarbejdere i samme kategori. Det vil sige medarbejdere, der udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi.

Som arbejdsgiver skal du en gang årligt orientere dine ansatte om retten til oplysningerne - og hvordan de får adgang til dem.

Denne regel gælder uanset, hvor mange medarbejdere der er ansat i virksomheden. Mindre virksomheder er altså ikke undtaget.

Har du spørgsmål?Vi har svarene

Rapportering på lønforskelle

Er der lønforskelle mellem køn, skal du som arbejdsgiver redegøre for dem. Redegørelsen skal være tilgængelig for medarbejdere og medarbejderrepræsentanter – og være offentligt tilgængelig, fx på din virksomheds hjemmeside.

Hvornår og hvor ofte en arbejdsgiver skal rapportere på lønforskelle afhænger af, hvor mange medarbejdere, der er ansat i virksomheden.

I virksomheder med 1 til 99 medarbejdere er der ikke et krav om redegørelse i direktivet. Men det kan den danske del af lovgivningen beslutte.

Fælles lønvurdering

Som arbejdsgiver skal du lave en fælles lønvurdering, hvis der er større lønforskelle mellem kønnene. Det gælder hvis:

  • Der er uberettiget lønforskel på mere end 5 procent mellem kønnene hos medarbejdere, der udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi.
  • Du som arbejdsgiver ikke kan begrunde forskellen i objektive og kønsneutrale kriterier, fx højere uddannelse, større ansvar og mere erfaring.
  • Du som arbejdsgiver ikke har rettet op på forskellen senest 6 måneder efter lønredegørelsen.

Det er først hvis alle tre punkter er opfyldt, at du skal lave en fælles lønvurdering.

Løngennemsigtighed for jobsøgende

Når du ansætter nye medarbejdere, skal du oplyse om startløn eller lønspænd for en opslået stilling. Det skal enten stå i stillingsopslaget eller oplyses inden jobsamtalen.

Derudover må du ikke længere spørge til en ansøgers nuværende lønniveau eller lønhistorik.

Relevant for dig

Kvinde læner sig op ad dør

Løn

Her kommer tekst

Kvinde_briller_kigger_ud_article-card_576x324

Løngennemsigtighed: Det kan du forberede.

EU-direktivet om løngennemsigtighed skal være implementeret i Danmark senest i juni 2026.  Få et overblik over, hvad du kan forberede allerede nu.

Kvinde_smiler_med_kolleger_article-card_576x324

Ansættelsesformer: Hvilke medarbejdere passer til din virksomhed?

Vær opmærksom på forskellige ansættelsesformer og regler, når du ansætter medarbejdere til din virksomhed.

Ofte stillede spørgsmål