Inkassohvis din kunde ikke betaler

Betaler din kunde ikke til tiden, kan du sende sagen til inkasso for at undgå at miste indtægt i din virksomhed.

Som selvstændig er du afhængig af, at dine kunder betaler dine fakturaer. Selvom langt de fleste heldigvis kan finde ud af det, sker det indimellem, at kunder ikke får betalt til tiden.

Oplever du, at du mangler betaling fra en kunde, skal du sende et rykkerbrev. Betaler kunden stadig ikke, kan du køre en inkassosag.

Her på siden kan du læse mere om, hvordan en inkassosag forløber. Du kan også downloade vores skabelon til et rykkerbrev.

Kvinde_kigger_ud_2_feature_576x324

Vi hjælper dig med inkassosager

Som medlem af Lederne Virksom kan du få gratis hjælp til inkassosager gennem vores samarbejdspartner, advokatfirmaet Bech-Bruun. De kan bl.a. sende et inkassobrev for dig.

Det gør du, når kunden ikke betaler til tiden

Hvis en kunde ikke har betalt en faktura fra dig, skal du reagere med det samme, så du undgår at miste din indtægt. Herunder gennemgår vi skridt for skridt, hvordan processen kan se ud:

1. Send en venlig påmindelse til kunden

For at sikre den gode kunderelation kan det give mening, at du starter med at sende en venlig påmindelse, hvis en betalingsfrist bliver overskredet. Det kan blot være en uformel besked via mail eller telefon.

2. Send første rykker til kunden

Har din kunde ikke betalt efter din påmindelse, skal du sende et rykkerbrev. Det er typisk 7-10 dage efter din fakturas forfaldsdato.

Et rykkerbrev er en skrivelse, hvor du har pålagt et rykkergebyr. Du må maks. pålægge 100 kroner i rykkergebyr pr. rykkerbrev.

Brug vores skabelon til et rykkerbrev (Word)

Se et eksempel på et udfyldt rykkerbrev (Word)

3. Send anden eller tredje rykker til kunden

Har du ikke fået betaling efter første rykker, kan du vælge at sende endnu en rykker med et rykkergebyr. Du må dog højst sende tre rykkerbreve med rykkergebyr pr. sag.

Om du sender en tredje rykker, bør dog komme an på situationen og dit forhold til kunden. Vi oplever, at det i de fleste tilfælde vil være spildt arbejde at sende tre rykkerbreve før inkasso.

4. Send kunden et inkassovarsel

Har kunden stadig ikke betalt efter dine rykkere, skal du sende et inkassovarsel, hvor kunden får en sidste frist (typisk 10 dage) til at betale, før sagen bliver overdraget til en advokat.

Bruger du vores skabelon til rykkerbrev, indeholder rykkeren allerede et inkassovarsel. Du kan derfor sende sagen til inkasso straks efter, at betalingsfristen i rykkerbrevet er overskredet.

5. Start en inkassosag: Send kopi af din faktura og rykker(e) til os

Hvis kunden stadig ikke har betalt og ikke har gjort indsigelse mod dine rykkere, anbefaler vi, at du starter en inkassosag.

For at starte en inkassosag skal du sende os en kopi af den pågældende faktura og dine rykkerbreve via Mit Virksom.

Herefter sender vi din sag videre til vores samarbejdspartner, advokatfirmaet Bech-Bruun. Du vil kort efter blive kontaktet af en af deres advokater, der hjælper dig videre i processen.

Send kopi af faktura og rykkerbrev

Hvis kunden gør indsigelse

Hvis kunden er uenig i, at pengene skal betales til dig, kan du ikke starte en inkassoproces. Kunden kan fx være uenig i kravet, hvis vedkommende mener, at der er fejl eller mangler ved det, du har leveret.

Her har du i stedet mulighed for at starte en civil retssag. I det tilfælde kan du også få hjælp af Bech-Bruuns advokater – dog mod betaling.

Få hjælp af en advokat

Hvis du skal starte en inkassosag

Hvis det beløb, du kræver tilbage, er på højst 100.000 kroner, vil advokaten sørge for at sende et betalingspåkrav til fogedretten. Fogedretten videresender betalingspåkravet til din kunde med en frist på 14 dage til at protestere.

Hvis beløbet er over 100.000 kroner, eller din kunde har indsigelser, kan sagen ikke køre som en inkassosag. I disse situationer kan du starte en civil retssag, hvor du mod betaling kan få advokathjælp.

En kvinde scroller på sin mobil

Få skabeloner til dine aftaler

Som medlem af Lederne Virksom får du adgang til skabeloner til en lang række aftaler – lige til at udfylde og bruge i din virksomhed.

Hvis sagen skal i fogedretten

Hvis du ender med at skulle have din sag i fogedretten, og retten afgør, at kunden skylder dig penge, kan du få et udlæg i kundens aktiver.

Det betyder med andre ord, at fogedretten registrerer, at du har krav på nogle af kundens værdier som sikkerhed for gælden. Du får altså ikke nødvendigvis pengene med det samme, men du får pant i kundens aktiver.

Der kan fx foretages et udlæg i aktiver som kundens ejendom, køretøjer, løn eller værdigenstande som smykker og elektronik.

Hvis kunden ikke betaler efter et udlæg

Modtager du stadig ingen betaling fra kunden, efter der er taget udlæg, kan du bede fogedretten om at gennemføre en tvangsauktion over aktiverne for at dække gælden.

Det koster en inkassosag

Inkassosagen indtil den ender i fogedretten

Selve inkassoprocessen er gratis for dig, indtil du beder din advokat om at sende et betalingspåkrav til fogedretten.

Selve fogedretssagen

Ender din sag i fogedretten, skal du betale 1.000 kroner (ekskl. moms) til Bech-Bruun for at håndtere sagen og 750 kroner i retsafgift til fogedretten.

Du kan helt eller delvis kræve, at din kunde betaler for disse udgifter. Du skal dog være opmærksom på, at det i sidste ende er dig, der skal betale, hvis kunden fortsat ikke betaler.

Hvis sagen ikke kan køres som inkassosag

Hvis kunden kommer med indsigelser eller på anden måde er uenig i kravet, eller hvis beløbet overstiger 100.000 kroner, kan sagen som nævnt ikke behandles som en inkassosag.

Her skal du kontakte Bech-Bruun og aftale en pris for håndtering af retssagen.

Faste priser med Virksom-rabat:

  • Møde i fogedretten: 1.000 kroner ekskl. moms og gebyr.
  • Etablering og administration af afdragsordninger: 1.500 kroner ekskl. moms
  • Indgivelse af konkursbegæring: 2.500 kroner ekskl. moms og gebyr.

Ofte stillede spørgsmål

Kom godt videre

Kvinde bagfra står på lang gang

Hæftelse og ansvar

Tekst mangler stadig

Mand_med_iPad_sofa_article-card_576x324

Juridisk værktøjskasse

Her mangler tekst

Kolleger_snakker_indenfor_article-card_576x324

Tjekliste til aftaleindgåelse

Her kommer tekst