Har du besluttet dig for, at du vil stifte din egen virksomhed? Så er det en god idé, at du sætter dig ind i, hvordan du stifter og registrerer virksomheden korrekt.
Som det første skal du beslutte dig for, hvilken type virksomhed du vil stifte. Dette afhænger bl.a. af, om du vil hæfte personligt eller begrænset.
Stiftelse af virksomhedsådan registrerer du den korrekt
Som selvstændig er det vigtigt, at du kommer godt fra start ved at stifte og registrere din nye virksomhed korrekt. Etableringen afhænger af, hvilken type virksomhed du har valgt.
Inden du stifter et anpartsselskab (ApS)
Hvis du vil stifte et anpartsselskab, skal du have en indskudskapital på minimum 20.000 kroner. Derudover er det et krav, at du har en direktion, som står for den daglige drift og ledelse.
Du kan frit vælge, om dit selskab også skal have en bestyrelse, som står for virksomhedens strategi.
Når du har indskudskapitalen på plads og har besluttet dig for, hvordan selskabets ledelse skal sammensættes, skal du udarbejde to dokumenter for stiftelse og vedtægter. Se, hvad dokumenterne skal indeholde nedenfor.
Regler for anpartsselskaber
Inden du stifter et aktieselskab (A/S)
Vil du stifte et aktieselskab, skal du have en aktiekapital på minimum 400.000 kroner. Det skal enten være penge, du kan indskyde kontant eller som aktiver – fx i form af driftsinventar eller ejendom.
Hvis du vil indskyde din aktiekapital som aktiver, skal du have lavet en særlig startvurdering af en revisor.
Modsat et anpartsselskab, skal et aktieselskab have en bestyrelse (på mindst tre medlemmer og en direktør) eller en direktion og et tilsynsråd. Direktøren kan ikke også være bestyrelsesforperson, men kan godt være bestyrelsesmedlem.
Generelt er kravene for et aktieselskab mere omfattende end et anpartsselskab. Det er derfor en god idé, at du sætter dig godt ind i kravene.
Regler for aktieselskaber
Sådan stifter du et selskab (ApS og A/S)
Et stiftelsesdokument er en aftale, som du (og eventuelle medstiftere) skriver under på for at stifte jeres selskab.
Der er en række minimumskrav til, hvad et stiftelsesdokument skal indeholde. Det er bl.a. vigtigt, at det fremgår, hvem der stifter selskabet, og hvilken dato selskabet er stiftet.
Vedtægter
Selskabets vedtægter er bl.a. en beskrivelse af:
- Selskabets navn
- Selskabets formål
- Størrelsen på selskabets kapital og antallet af kapitalandele
- Selskabets regnskabsår
- Selskabets ledelse

Få skabeloner til stiftelse af dit selskab
Som medlem af Lederne kan du hente vores eksempler på stiftelsesdokument og vedtægter og bruge dem som skabeloner til stiftelsen af dit selskab.
Sådan registrerer du din virksomhed
Hvis du vil registrere et selskab (ApS eller A/S), kræver det, at du først har stiftet selskabet. Det vil sige, at du skal have indskudt kapital og udarbejdet et stiftelsesdokument og vedtægter – som bliver beskrevet ovenfor.
Når det er gjort, kan du registrere din virksomhed hos Erhvervsstyrelsen.
Hvis du derimod vil starte en personligt ejet virksomhed (PMV, enkeltmandsvirksomhed eller I/S) skal du blot registrere din virksomhed hos Erhvervsstyrelsen.
Registrering hos Erhvervsstyrelsen
Når du registrerer din virksomhed hos Erhvervsstyrelsen, kan du samtidig registrere din virksomhed som momspligtig (gælder ikke for PMV) og andre afgiftsmæssige eller bidragsmæssige forpligtelser.Du modtager dit CVR-nummer, efter du har registreret din virksomhed. For en personligt ejet virksomhed går der typisk højst et par dage, før du får dit CVR-nummer. Registrerer du et selskab, kan der gå længere tid.
Din virksomhed vil herefter kunne findes via navn eller nummer i CVR-registeret.
Registrér din virksomhed hos Erhvervsstyrelsen
Etablering via advokat eller revisor
Hvis du etablerer dit selskab via en advokat eller revisor, vil registreringen af dit selskab normalt være inkluderet i prisen. Du behøver derfor ikke at skulle tænke på at registrere det hos Erhvervsstyrelsen.
Vælg et virksomhedsnavn, du har ret til
Når du stifter virksomhed, er det vigtigt, at du sikrer dig, at du har ret til det navn, du ønsker at bruge.
Du skal som det første være sikker på, at navnet ikke er taget. Derudover skal navnet tydeligt adskille sig fra andre navne indenfor samme branche eller geografiske område – ligesom det ikke må kunne vildlede andre.
Lav din research, inden du stifter virksomheden
Har du et navn i tankerne, er det en god idé at tjekke forholdene grundigt, inden du stifter virksomheden.Du kan fx søge efter navnet på Google, i CVR-registeret eller hos Patent- og Varemærkestyrelsen for at tjekke, om der er andre, der har rettigheder til navnet, eller det der ligner.
Du kan også søge efter navnet hos Punktum dk for at se, om der er et domænenavn i brug.
Rådfør dig med en advokat, hvis du er i tvivl
Hvis du er i tvivl, om det navn, du planlægger at bruge, ligger for tæt på andres, bør du rådføre dig med en advokat. På den måde undgår du at ende i en navnekonflikt efter opstarten, som kan resultere i en dyr og frustrerende oplevelse.
Hvis du skal stifte et interessentskab (I/S)
Der gælder ikke særlige lovkrav til, hvordan du skal stifte et interessentskab. Der er fx ikke krav til indholdet af selskabets vedtægter, eller hvordan det registreres.
Et I/S indebærer altså en række risici, fordi I ikke har nogle regler at falde tilbage på. I bør derfor lave en interessentskabskontrakt, hvor I indbyrdes sikrer jer i forhold til dette.
Det kan være en god idé at rådføre jer med en advokat.
Regler for interessentskaber