Anpartsselskab (ApS)selskabsform med lav risiko

Ønsker du at begrænse din personlige risiko ved at stifte virksomhed, kan det give mening at stifte et anpartsselskab. Her hæfter du kun med dit kapitalindskud.

Et anpartsselskab (ApS) er en af de mest udbredte virksomhedsformer. Det skyldes fx, at du som ejer hæfter begrænset – nemlig med dit kapitalindskud. Du hæfter med andre ord ikke med din private formue, som det eksempelvis er tilfældet med en enkeltmandsvirksomhed.

Hvis du vil stifte et ApS, skal du have et indskud på mindst 20.000 kroner. Det kan enten være i kontanter eller i revisorattesterede materielværdier.

De vigtigste kendetegn ved et anpartsselskab

Et anpartsselskab er et kapitalselskab og kendetegnet ved, at du som ejer har begrænset hæftelse. Det vil sige, at du ikke hæfter med din private formue som i en personligt ejet virksomhed. Du hæfter kun med den indskudte kapital, som mindst skal være 20.000 kroner.

Krav til anpartsselskab

Som ejer af et anpartsselskab har du lidt flere krav til administration og regnskab, end hvis du driver en personligt ejet virksomhed.

Stiftelse

Hvis du vil stifte et anpartsselskab, skal du sørge for at lave et stiftelsesdokument og et dokument for selskabets vedtægter.

Når du har stiftet selskabet, skal du registrere selskabet hos Erhvervsstyrelsen, så det kan få et CVR-nummer. 

Som medlem af Lederne Virksom har du adgang til skabeloner til stiftelsesdokument og vedtægter. 

Læs mere om stiftelse af selskab

Find skabeloner til stiftelse og vedtægter

Regnskab

Når du driver et anpartsselskab, skal du indlevere årsregnskab og afholde en årlig generalforsamling.

Årsregnskabet skal ikke altid revideres af en registreret eller statsautoriseret revisor. Hvis du forventer, at selskabets omsætning bliver lavere end 8 mio. kroner, kan du fravælge det.

Har du brugfor sparring?

Kontakt os

Som medlem af Lederne Virksom kan du få sparring af vores jurister, når du skal vælge virksomhedsform eller i gang med at starte din virksomhed op.

32 83 01 10
Mandag - Fredag
8.00-16.00

Du hæfter begrænset

Hvis du ikke ønsker at hæfte personligt, skal du starte egen virksomhed i et selskab med begrænset hæftelse. Her kan et anpartsselskab være oplagt. Selskabet vil hæfte overfor kunder og andre med selskabets formue.

Din hæftelse vil derfor være begrænset til den værdi, du selv har skudt ind i virksomheden – fx i form af anpartskapital.

På samme måde kan du som delvis ejer af et selskab ikke komme til at hæfte for selskabets gæld. Du risikerer alene at tabe dit indskud, hvis selskabet fx går konkurs.

Som ejer kan du komme til at hæfte personligt

Selvom du hæfter begrænset i et anpartsselskab, kan du i praksis komme til at hæfte personligt. Det skyldes, at mange banker stiller krav om, at ejeren kautionerer personligt for selskabets lån.

Du skal desuden huske, at det kun er selskabet, der hæfter for en aftale, hvis det er selskabet, der indgår aftalen. Handler du i eget navn uden at informere vedkommende om, at du repræsenterer et selskab, kan du risikere, at leverandøren rejser et eventuelt krav mod dig personligt.

Som beslutningstager har du erstatningsansvar

Som beslutningsdeltager i et selskab er du ansvarlig for skade – fx ved uagtsomhed eller grov uagtsomhed forårsaget af tredjemand. Du har med andre ord et erstatningsansvar. Det gælder altså, hvis du fx er stifter, aktionær, bestyrelsesmedlem eller direktør.

Læs mere om erstatningsansvar

 

Skat i et anpartsselskab

Når du driver et anpartsselskab, betaler du selskabsskat. I Danmark er selskabsskatten på 22 procent, og den bliver beregnet ud fra selskabets overskud.

For at kunne betale den korrekte skat, skal du som ejer indsende en årsrapport med selskabets årsregnskab til Erhvervsstyrelsen og udfylde selskabets oplysningsskema på skat.dk.

Læs mere om skat for selskaber på skat.dk

Ofte stillede spørgsmål om anpartsselskaber

Kom godt videre

Kvinde_smiler_baenk_computer_article-card_576x324

Enkeltmandsvirksomhed

Vil du starte enkeltmandsvirksomhed? Læs om fordele, hvordan du beskattes, og hvad det betyder, at du hæfter personligt for virksomhedens gæld.

Medarbejdere_i_mdelokale__article-card_576x324

Aktieselskab

Her kommer tekst

Kvinde_sidder_ved_skrivebord_article-card_576x324

Sådan stifter du virksomhed

Skal du starte virksomhed? Læs, hvordan du stifter og registrerer din virksomhed korrekt – så du undgår juridiske faldgruber.