Interessentskaben simpel selskabsform

Interessentskab (I/S) er en simpel selskabsform med få administrative krav. Nogle vælger denne virksomhedsform i starten, når de er flere, der vil prøve at drive en ny virksomhed sammen.

Hvis I er flere, der vil drive en virksomhed sammen, kan I oprette et interessentskab. Et interessentskab fungerer mere eller mindre på samme måde som en enkeltmandsvirksomhed – bare med flere ejere.

Ejerne af et interessentskab kan både være personer eller andre virksomheder.

I et I/S hæfter I personligt, ubegrænset og solidarisk for virksomhedens forpligtelser. Derfor anbefaler vi som udgangspunkt, at I undgår at stifte denne virksomhedsform. Det kan dog i enkelte tilfælde give mening – i så fald bør I lave en interessentskabskontrakt.

De vigtigste kendetegn ved et interessentskab (I/S)

Et I/S er nemt og billigt at stifte modsat andre selskabstyper, da der ikke er noget krav om, at I skal indskyde kapital i selskabet.

Til gengæld hæfter I som ejere personligt, ubegrænset og solidarisk. Det vil sige, at I skal dække eventuelle krav fra selskabets kreditorer eller erstatningskrav fra kunder af jeres personlige formuer.

På samme måde bliver I beskattet som i en personligt ejet virksomhed, fx en enkeltmandsvirksomhed.

Læs om skat i en enkeltmandsvirksomhed

Krav til oprettelse af interessentskab

I skal mindst være to ejere for at oprette et interessentskab. Det kan både være personer og virksomheder – det vil sige fysiske og juridiske personer.

Hvis alle ejerne i interessentskabet er selskaber, har I pligt til at indsende årsrapport til Erhvervsstyrelsen. I har omvendt ikke pligt til at indsende årsrapport, hvis én af ejerne er en person.

Når I stifter jeres selskab, bør I desuden udfylde en interessentskabskontrakt.

Derfor skal I lave en interessentskabskontrakt

Der er en række risici forbundet med at drive et interessentskab. Det er fx fordi, at I er flere ejere, der skal samarbejde, og som hæfter med jeres personlige formuer.

For at have nogle regler at falde tilbage på, bør I lave en interessentskabskontrakt.

Det er forskelligt, hvilke behov selvstændige har for at regulere i en I/S-kontrakt. Det er derfor en god idé, at du rådfører dig med en advokat om dette.

Har du brugfor sparring?

Kontakt os

Som medlem af Lederne Virksom kan du få sparring af vores jurister, når du skal vælge virksomhedsform eller i gang med at starte din virksomhed op.

32 83 01 10
Mandag - Fredag
8.00-16.00

Ofte stillede spørgsmål

Kom godt videre

Kvinde_smiler_baenk_computer_article-card_576x324

Enkeltmandsvirksomhed

Vil du starte enkeltmandsvirksomhed? Læs om fordele, hvordan du beskattes, og hvad det betyder, at du hæfter personligt for virksomhedens gæld.

Mand_taler_telefon_paa_bakke_article-card_576x324

Anpartsselskab

Tekst kommer

Kvinde_sidder_ved_skrivebord_article-card_576x324

Sådan stifter du virksomhed

Skal du starte virksomhed? Læs, hvordan du stifter og registrerer din virksomhed korrekt – så du undgår juridiske faldgruber.