Forstå aftalelovensom selvstændig

Som selvstændig skal du ofte indgå aftaler med bl.a. kunder og leverandører. Derfor guider vi dig gennem aftalelovens vigtigste regler her.

I Danmark har vi som udgangspunkt aftalefrihed. Det betyder, at du frit kan indgå en aftale med fx en kunde eller leverandør, uden der er særlige krav til, hvordan aftalen skal se ud, eller hvad den skal indeholde.

Som selvstændig skal du dog kende til aftaleloven. Den opsætter nogle hovedregler, der gælder, hvis du kommer ud i en situation, hvor du ikke har fået lavet en klar aftale.

Her kan du finde de vigtigste regler i aftaleloven. Nederst på siden kan du også læse om de områder, hvor der ikke er aftalefrihed.

Mundtlige aftaler er ofte bindende

Mundtlige aftaler er i de fleste tilfælde bindende. Der er dog områder, hvor aftalen skal være skriftlig – fx hvis du skal ansætte en medarbejder.

Vi anbefaler dig, at du har alle dine aftaler på skrift, da en mundtlig aftale er svær at bevise, hvis du og den anden part senere bliver uenige om de nærmere vilkår for aftalen.

Få en underskrift for en sikkerheds skyld

Du behøver ikke have underskrift på dine aftaler, men det er en god idé.

En aftale kan fx indgås via e-mail, men underskriften er ofte det bedste bevis for, at den anden part faktisk har læst og accepteret vilkårene i aftalen.

En underskrift kan også være nødvendig for, at andre opfatter aftalen som indgået - det kan fx være din bank.

Få sparring til din forretning

Vi ved, at det er krævende at være selvstændig. Derfor kan du få sparring hos en af vores erfarne rådgivere, når du oplever udfordringer som selvstændig.

Tilbud er bindende

Hvis du giver et tilbud, er du ifølge Aftaleloven bundet af det. Det vil sige, at du skal opfylde tilbuddet, hvis den anden part accepterer det.

Du er bundet af tilbuddet, indtil den anden part afslår det, eller hvis parten ikke accepterer det inden “rimelig tid”. Du kan også begrænse acceptfristen, hvis du vil minimere tidsrummet, du er bundet af tilbuddet.

Mundtlige tilbud skal altid accepteres straks, ellers bortfalder de.

Overvej indholdet af dit tilbud grundigt

Det er en god idé at tænke grundigt over indholdet af dit tilbud. Få gerne så mange vilkår som muligt med i tilbuddet.

Ønsker du ikke at afgive et bindende tilbud, kan du fx give et prisoverslag i stedet. Det gør du ved at gøre udtrykkeligt opmærksom på, at overslaget ikke er bindende.

Har du særlige forbehold, skal du tydeligt informere om det - det kan fx være, om en vare kan skaffes hjem til den forventede pris.

Aftalen gælder efter accept

Hvis du giver et tilbud og modtager en accept fra den anden part, er aftalen endeligt indgået. Du kan få accepten mundtligt, men vi anbefaler, at du sikrer dig en skriftlig bekræftelse på dit tilbud.

Den anden part skal acceptere dit tilbud, inden acceptfristen udløber eller inden rimelig tid, hvis der ikke er en frist.

Hvis du eller den anden part ønsker, at jeres sædvanlige salgs- og leveringsbetingelser skal gælde, er der særlige krav til vedtagelsen af disse. Fx at den anden part er gjort bekendt med betingelserne, inden I laver aftalen – og at det fremgår af aftalen, at betingelserne er gældende for aftalen.

En kvinde scroller på sin mobil

Få skabeloner til dine aftaler

Som medlem af Lederne Virksom får du adgang til skabeloner til en lang række aftaler – lige til at udfylde og bruge i din virksomhed.

Du kan ikke fortryde aftaler

Du kan ikke annullere en bindende aftale. Både et tilbud og en accept indeholder et løfte, og du kan derfor heller ikke, ifølge loven, fortryde disse, når din aftalepart først har fået besked om løftet.

Hvis du som virksomhed skal handle med forbrugere, findes der dog en række særregler, som det er en god idé, at du sætter dig ind i.

Mere om køb og salg

Lav gode, klare aftaler

Selvom aftaleloven træder i kraft, når der er behov for det, er det en god idé, at du laver nogle gode rammer for de forskellige aftaler, du har brug for at indgå i din virksomhed.

Det kan fx være, at du har en god standardtekst til dine tilbud, eller at du har udarbejdet et sæt almindelige salgs- og leveringsbetingelser.

Arbejder du fx alene som konsulent for én stor kunde, skal du også sikre dig bedst muligt i tilfælde af, at du bliver forsinket som følge af, at du bliver syg. Dernæst skal du undersøge, om der gælder særlige lovregler, der har indflydelse på den ydelse, du leverer eller for de vilkår, der skal gælde i aftalen.

Du kan finde Lederne Virksoms skabeloner til en lang række aftaler i vores værktøjskasse – lige til at udfylde og bruge i din virksomhed.

Besøg værktøjskassen

Kontakt osfor rådgivning

Relevant for dig som selvstændig

Kolleger_snakker_indenfor_article-card_576x324

Tjekliste til aftaleindgåelse

Her kommer tekst

Kvinde_mand_med_computer_article-card_576x324

Skabelon til samarbejdsaftale

Her kommer tekst

Kvinde_med_iPad_article-card_576x324

Hjælp til inkasso-sager

Her mangler tekst