Der kan være flere årsager til, at du vil omdanne din enkeltmandsvirksomhed til et anpartsselskab.
Det kan fx være, at du ønsker at få en eller flere nye ejere med i virksomheden, eller at du ikke længere ønsker at hæfte for hele virksomhedens gæld med din personlige formue.
For at hjælpe dig på vej har vi samlet de vigtigste ting, du skal vide, inden du omdanner din enkeltmandsvirksomhed til et ApS.
Virksomshedsomdannelseomdan din enkeltmandsvirksomhed til et selskab
Driver du en enkeltmandsvirksomhed, har du mulighed for at omdanne din virksomhed til et anpartsselskab (ApS), hvis det bliver relevant for dig.
Selskabsformens fordele: Hvornår en omdannelse giver mening
Du bør overveje at omdanne virksomheden til et anpartsselskab, hvis:
- Du ønsker at få en eller flere nye ejere med i virksomheden. Det kan fx være, at du vil have en investor ind i virksomheden.
- Du ikke længere ønsker at hæfte for hele virksomhedens gæld med din personlige formue. Ejer du et selskab, hæfter du kun for selskabskapitalen, som skal være på minimum 20.000 kroner.
- Du ønsker at kunne trække penge ud af virksomheden uden automatisk at blive beskattet. Når du stifter et holdingselskab, kan du skattefrit flytte dit udbytte til selskabet, så du senere kan geninvestere eller overføre penge til din personlige formue – og dermed undgå eller udskyde beskatning.
- Du ønsker at trække penge ud af virksomheden, så de ikke længere er en del af selskabets økonomi og risiko. Det kan du gøre ved at oprette et holdingselskab i forbindelse med omdannelsen. På den måde kan du overføre overskud fra din virksomhed (driftsselskabet) til holdingselskabet som udbytte, så pengene er beskyttet og ikke kan bruges til at dække virksomhedens gæld.
Det skal du gøre, inden du omdanner til et selskab
Før du kan omdanne din enkeltmandsvirksomhed til et anpartsselskab, er der et par ting, du skal gøre:
1. Kontakt en revisor
Som det første skal du kontakte en revisor, du kan rådføre dig med. Du kan nemlig ikke gennemføre en virksomhedsomdannelse uden hjælp fra en revisor.
2. Indhent samtykke fra kreditorer
Det er vigtigt, at du danner dig et overblik over alle virksomhedens samarbejds- og kontraktpartnere – herunder bankforbindelser og øvrige kreditorer. Det skyldes, at du skal have samtykke til omdannelsen fra dem.
Grunden til, at dine kreditorer skal give samtykke, er, at du i en enkeltmandsvirksomhed hæfter personligt for gælden, som betyder, at kreditorer kan kræve pengene direkte fra dig og din private formue. Når virksomheden derimod bliver et anpartsselskab, er det kun selskabets egne penge, kreditorerne kan kræve.
3. Opsig eller genforhandl kontrakter
Hvis der er kreditorer, som ikke vil give samtykke til omdannelsen, skal du opsige eller genforhandle disse kontrakter.
Når du har besluttet dig for at omdanne
Når du har styr på de indledende ting, som vi har gennemgået ovenfor, kan du starte omdannelsen.
En virksomhedsomdannelse kan foregå på to måder: Som en almindelig skattepligtig virksomhedsomdannelse eller som en skattefri virksomhedsomdannelse.
Herunder kan du læse en kort introduktion til de to modeller. Du bør dog altid vende med en revisor, hvilken model der er mest fordelagtig for dig, da det er et spørgsmål om skattemæssige hensyn.
Skattepligtig virksomhedsomdannelse
Vælger du en skattepligtig virksomhedsomdannelse, overfører du din enkeltmandsvirksomheds aktiver og gæld til ApS’et til markedsværdi.Du bliver beskattet af eventuel gevinst med det samme, og derfor kræver det, at du har penge til at betale skatten samme år.
Derudover skal du værdiansætte ting som maskiner, inventar og goodwill korrekt, og handlen skal foregå, som var det mellem to uafhængige parter.
Skattefri virksomhedsomdannelse
Vælger du en skattefri virksomhedsomdannelse, skyder du så at sige din enkeltmandsvirksomhed ind i et nyt ApS. Her udskyder du en beskatning, indtil du enten sælger eller lukker selskabet.
For at kunne omdanne ved en skattefri virksomhedsomdannelse kræver det, at en række betingelser er opfyldt. Bl.a. at:
- Du skal være fuldt skattepligtig i Danmark
- Hele virksomheden overdrages til ApS’et
- Hele betalingen for virksomheden sker i form af opnåelse af anparter i ApS’et