Overvejer du at gå på efterløn? Sådan søger du

Er du ved at være klar til at gå på efterløn? Få et overblik over hvor og hvordan du søger. 

Når du vil gå på efterløn, skal du søge om det hos os. Det er en god ide at gøre det i god tid. Det vil sige ca. en måned før, du planlægger at gå på efterløn. Når vi har modtaget din ansøgning, kan du gå på efterløn, hvis du opfylder betingelserne.

Vi undersøger, om du har ret til efterløn og beregner, hvor meget du kan få udbetalt.

Betingelser for at gå på efterløn

  • Du skal være medlem af en a-kasse.
  • Du skal have betalt efterlønsbidrag til din a-kasse længe nok – som hovedregel i 30 år.
  • Du skal være nået efterlønsalderen.
  • Du skal have ret til dagpenge og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Du må altså ikke være syg eller ude af stand til at arbejde, når du når efterlønsalderen.
  • Du skal bo i Danmark, Grønland, Færøerne eller et andet EØS-land.
  • Du skal opfylde et indkomstkrav på 263.232 kr. indenfor de sidste tre år – som udgangspunkt i Danmark.
  • Du skal have indberettet værdien af dine pensioner til din a-kasse.

Hvis du er ledig eller i seniorjob, skal du sende ansøgningen om efterløn, inden din ret til dagpenge eller seniorjob udløber. Ellers risikerer du helt at miste retten til efterløn.

SØG OM EFTERLØN PÅ selvbetjeningen

Sådan udfylder du efterlønskortet

Sådan søger du om efterløn

1

Ansøg om efterløn

Når du gerne vil have efterløn, skal du søge om det hos os. Det gør du på Selvbetjeningen, hvor du sender blanketten ’Ansøgning om efterløn’.

2

Afvent svar

Vi behandler din ansøgning, så hurtigt vi kan. Vi behandler typisk din ansøgning, så snart vi har din sidste lønseddel fra indkomstregisteret. Du vil som hovedregel modtage en foreløbig godkendelse af din efterløn inden for ca. 14 dage fra modtagelsen af din ansøgning. Har vi brug for yderligere oplysninger, kontakter vi dig.

3

Du får svar fra os

Når vi har behandlet din efterlønsansøgning, sender vi et brev om, at din ansøgning er godkendt til dig. Hvis du får afslag på din ansøgning, har du mulighed for at klage.

Bliv ved med at arbejde, mens du modtager efterløn

Efterlønnen er en fleksibel ordning. Det betyder, at du sagtens kan blive ved med at arbejde, selvom du modtager efterløn. På den måde kan du trappe langsomt ud af arbejdsmarkedet.

Du må arbejde lige så meget du vil. Der vil bare ske et fradrag i din efterløn for de timer, du arbejder.

Hvis du vil arbejde samtidig med din efterløn, skal vi have oplysninger om, hvilken type arbejde, det drejer sig om. Det skal vi for at have mulighed for at vurdere, hvordan det pågældende arbejde skal medføre fradrag i efterlønnen. Vi vil i den forbindelse også bede om, at du sender din ansættelseskontrakt til os. Hovedreglen er dog, at lønarbejde medfører fradrag time for time.

Der gælder dog en særlig regel for det mindste beløb, man kan udbetale hver måned. Det betyder, at du ikke får udbetalt efterløn, hvis der er mindre end 14,8 timer til udbetaling den pågældende måned.

Når du er på efterløn, har du en særlig ordning, hvor dit fradrag sker efter mere lempelige regler for de første 45.199 kroner (2025), du tjener i et kalenderår. Ordningen gælder kun, hvis timelønnen er lavere end 295,54 kroner (2025).

Du må gerne have frivilligt ulønnnet arbejde, mens du er på efterløn. Du skal oplyse os om det, da det i nogle tilfælde skal modregnes din efterløn.

MERE OM FRIVILLIGT, ULØNNET ARBEJDE OG EFTERLØN

Sådan udfylder du efterlønskortet

Efterlønsbeviset

Når du når efterlønsalderen, sender vi et brev om det såkaldte efterlønsbevis til dig. Der er et link i brevet, hvor du kan ansøge om efterlønsbevis.

Vi anbefaler, at du udfylder ansøgningen med det samme, du modtager brevet, så du ikke går glip af de fordele, som efterlønsbeviset giver dig.

Med et efterlønsbevis er du bl.a. sikret efterløn, selvom du skulle blive syg. Du skal heller ikke længere betale efterlønsbidrag, når du har fået dit efterlønsbevis. Dit efterlønsbevis giver dig også en række andre rettigheder og fordele.

MERE OM EFTERLØNSBEVISET

Grnne_blomster_image_1_1_576x576

Har du spørgsmål til efterløn?

Kontakt os

Har du spørgsmål til efterløn, kan du ringe eller skrive til os via Selvbetjeningen, så svarer vi på dine spørgsmål.

32 83 36 42
Mandag - Fredag
9.00-15.00

Kom godt videre

Mand_sidder_undenfor_article-card_576x324

Efterlønsbevis

Du kan søge om dit efterlønsbevis, når du nærmer dig efterlønsalderen. Læs om hvilke rettigheder, det sikrer.

Mand_med_hue_udenfor_3_article-card_576x324

Få dit efterlønsbidrag tilbage

Du kan altid få dine penge tilbage, hvis du framelder dig efterlønsordningen. Som regel bliver de overført til din pensionsopsparing.

Mand_kigger_op_article-card_576x324

Kan jeg få efterløn?

Er du i tvivl, om du kan gå på efterløn? Få et overblik over betingelserne for efterløn og find ud af, hvornår du rammer efterlønsalderen.

Spørgsmål og svar om efterløn

Din session er ved at udløbe

Din session udløber om lidt, medmindre du trykker "Forny min session" nedenfor.