Fra ledig til selvstændig – skab dit eget job

Vejen ud af ledighed behøver ikke gå gennem almindelig jobsøgning. Som ledig kan du tage dit næste karriereskridt ved at starte din egen virksomhed.

Gå fra at være ledig til at blive selvstændig

1

Find ud af om du er klar til at starte egen virksomhed

Som det første skal du afklare, om det at blive selvstændig er noget for dig. Vi anbefaler derfor, at du stiller dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvorfor vil du være selvstændig – hvad er din indre motivation og dit drive?
  • Er du klar til at blive selvstændig – har du overvejet, hvad der skal til for at lykkes på det personlige plan?
  • Hvad er din forretningsmæssige idé – din vision og det du vil bidrage med?
  • Hvad er dine kernekompetencer – og hvem vil du samarbejde med, der kan bidrage til din forretningsmæssige udvikling og succes?
  • Hvad er dine mål med virksomheden – dine kerneopgaver, strategien, mål og handlingsplan?
  • Hvem er din målgruppe, og hvad er deres behov – hvordan vil du nå dem?
  • Hvad er din konkurrencesituation – og hvordan vil du differentiere dig?
  • Hvad er dine finansielle ressourcer og behov?
  • Hvad er din forretningsmodel – hvordan vil du tjene penge?
  • Hvilke juridiske og regulatoriske spørgsmål skal overvejes?
  • Hvordan vil du føre dine ideer ud i livet – hvordan skal rammerne og strukturen være?
  • Hvordan vil du evaluere og justere din forretningsplan løbende?
2

Gennemgå tjekliste og forstå ansvar og risici som selvstændig

Det kan være spændende og berigende at drive egen virksomhed, men det kommer også med ansvar og økonomiske risici. For at klæde dig på så godt som muligt, får du her en tjekliste med vigtige punkter at tage højde for, inden du kaster dig ud som selvstændig:

  1. Juridisk ansvar:
    - Har du forstået de juridiske krav og forpligtelser ved at drive virksomhed i din branche og jurisdiktion?
    - Har du sat dig ind i forhold vedr. skat og moms og andre offentlige myndighedsforhold?
    - Har du sikret din virksomheds overensstemmelse med gældende love og regler, herunder licenser, tilladelser og skatteforpligtelser?
  2. Finansielle risici:
    - Har du lavet en realistisk vurdering af de startomkostninger, det kræver at etablere din virksomhed, og har du tilstrækkelig kapital til at dække disse omkostninger?
    - Har du udviklet en detaljeret forretningsplan, der inkluderer budgetter, finansieringskilder og forventede indtægter og udgifter?
    - Er du opmærksom på, hvordan du vil håndtere perioder med lav indtjening eller uforudsete udgifter?
    - Har du overvejet, hvad du gør, hvis du bliver syg og er kontraktligt bundet til levering af dine ydelser?
    - Har du lavet en kreditvurdering af dine kunder for at sikre, at de er betalingsdygtige?
    - Har du spurgt din A-kasse om din mulighed for dagpenge, hvis du vælger at lukke din virksomhed?
  3. Personligt ansvar:
    - Er du opmærksom på, at du som selvstændig virksomhedsejer kan være personligt ansvarlig for virksomhedens gæld og forpligtelser?
    - Har du undersøgt mulighederne for at beskytte dine personlige aktiver gennem valg af den rette organisationsstruktur eller køb af forsikringer?
  4. Arbejdsmiljø og ansættelsesforhold:
    - Er du opmærksom på dine ansættelsesmæssige forpligtelser over for eventuelle medarbejdere, du måske ansætter?
    - Har du udviklet politikker og procedurer for at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø for dig selv og dine ansatte, hvis relevant?
  5. Konkurrencemæssige risici:
    - Har du gennemført en konkurrencemæssig analyse for at forstå din branche og dine konkurrenters styrker og svagheder?
    - Hvordan vil du differentiere din virksomhed og tiltrække kunder i et konkurrencepræget marked?
  6. Markedsrisici:
    - Har du evalueret markedets efterspørgsel og trends for dine produkter eller tjenester?
    - Hvordan vil du håndtere ændringer i markedet, fx ændringer i dine kunders præferencer eller indførelse af nye teknologier?
  7. Risiko for fejl og mangler:
    - Har du implementeret kvalitetskontrolprocesser for at sikre, at dine produkter eller tjenester opfylder kundernes forventninger?
    - Hvordan vil du håndtere klager og reklamationer fra kunder, hvis der opstår problemer med dine produkter eller tjenester?
  8. Leverandørrisici:
    - Er du afhængig af specifikke leverandører eller underleverandører, og hvordan vil du håndtere risikoen for forsyningsafbrydelser eller kvalitetsproblemer fra disse partnere?
3

Gennemgå din økonomiske situation

Økonomi spiller for de fleste en stor rolle i forhold til overvejelser om at starte selvstændig virksomhed. Start med at sætte en række forudsætninger op for, hvordan forretningens økonomi og din privatøkonomi kan hænge sammen.

Vi anbefaler, at du har en sikkerhedsbuffer i din økonomi i tilfælde af, at alting ikke går efter planen. Derudover bør du have en a-kasse-forsikring, hvis du ikke allerede har sikret dig.

4

Få konceptet og planen på plads

Konceptet for din forretning skal være på plads, før du starter din virksomhed op. Du kan med fordel stille dig selv følgende afklarende spørgsmål:

  • Hvad er dit WHY (dit højere formål), værdierne og din mission (det langsigtede mål)?
  • Hvem er dine interessenter, og hvad er deres forventninger til dig? Beskriv, hvordan du vil skabe værdi for dem. Hvem er din målgruppe?
  • Herunder demografiske forhold, behov, ønsker og adfærd? Test eventuelt efterspørgslen på markedet ved at tale med mulige kunder. 
  • Hvad er dit produkt/ydelser og tilbud til kunderne? Beskriv, hvad din ydelse er helt konkret, og hvordan du differentierer dig på markedet.
  • Hvad er din position på markedet? Lav en markedsanalyse.
  • Hvilke salgs- og markedsføringskanaler vil du bruge? Det kan fx være gennem LinkedIn, annoncering på sociale medier, foredrag eller netværksmøder.
  • Hvad koster dit produkt/ydelse? Prissætning afhænger af marked, kunder og de ydelser/produkter, du sælger.
  • Hvad er din operationelle plan? Og har du en eller flere partnere, du kan teame op med, som kan dække kompetencer, du ikke selv besidder?
  • Har du en finansiel plan? Økonomisk performance, indtægter, udgifter, overskud, cash flow, kapitalbehov såvel som en vurdering af risici og muligheder.
  • Hvad er din tidsplan i forhold til implementering af din forretningsplan? Herunder milepæle og deadlines.
  • Hvordan vil evaluere dine resultater?
5

Få styr på reglerne for opstart og drift af virksomhed

Der gælder forskellige regler for forskellige virksomhedstyper. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i gældende lovregler for din virksomhedstype. Det indebærer også, at du sætter dig godt ind i regler for bogføring og momsregler.

Derudover skal du registrere din virksomhed i CVR-registeret og i Ejerregisteret.

Du kan med fordel undersøge, om der findes relevante brancheforeninger, eller om du kan få vejledning hos din kommune. Fx i dit lokale erhvervscenter.

6

Søg inspiration

Som et led i at tage det endelig spring ud i at blive selvstændig, kan det være en god idé at hente inspiration hos andre selvstændige og høre om deres erfaringer.

Hos vores søsterorganisation Lederne Virksomhed, finder du en masse inspirerende interviews med iværksættere fra en række forskellige brancher.

7

Hvis du vil være freelancer i stedet for at etablere selvstændig virksomhed

Som freelancer arbejder du som uafhængig kontraktarbejder uden at være bundet af en fast ansættelse hos en enkelt arbejdsgiver – typisk inden for ens ekspertiseområde.

Som freelancer tilbyder du dine tjenester til forskellige klienter eller virksomheder på projektbasis eller på timebasis. Du styrer dit eget arbejde, vælger dine egne kunder og projekter og er ansvarlig for din egen økonomi og administration, herunder fakturering, skattemæssige forpligtelser og markedsføring af deres tjenester.

Denne arbejdsform giver ofte fleksibilitet og mulighed for at forfølge forskellige projekter og arbejde med forskellige klienter på tværs af brancher og geografiske steder.

Mulighed for at benytte freelancebureauer

Som freelancer uden egen virksomhed kan du benytte freelancebureauer, der står for alt det administrative arbejde bl.a. fakturering, betaling, administration, forsikring og juridiske forhold.

Fordele ved freelancebureau:

  1. Mindre administration: Freelancebureauet håndterer alle administrative opgaver, herunder fakturering, betaling af skatter og sociale ydelser, hvilket reducerer den administrative byrde for dig som freelancer.
  2. Fokus på kernekompetencer: Ved at outsource fakturering og administrative opgaver kan du fokusere mere på dine kernekompetencer og kundearbejde, hvilket kan øge din produktivitet og indtjening.
  3. Professionalisme: Brug af et etableret freelancebureau kan tilføje en grad af professionalisme til din virksomhed og dine klientforhold, da klienterne kan have tillid til en pålidelig faktureringsproces.
  4. Adgang til netværk: Nogle freelancebureauer tilbyder også netværksmuligheder og ressourcer til deres freelancere, hvilket kan føre til nye forretningsmuligheder og samarbejder.
  5. Juridisk beskyttelse: Freelancebureauer kan tilbyde kontraktmæssig, forsikringsmæssig og juridisk beskyttelse, hvilket kan være værdifuldt, især ved tvister eller konflikter med klienter.

Ulemper ved freelancebureau:

  1. Gebyrer: Brugen af et freelancebureau indebærer ofte gebyrer eller provisioner, hvilket kan reducere din samlede indtjening fra projekterne.
  2. Mindre kontrol: Du kan have mindre kontrol over fakturerings- og betalingsprocessen, da dette overlades til bureauet, hvilket kan være problematisk, hvis der opstår problemer.
  3. Afhængighed: At være afhængig af et freelancebureau kan begrænse din fleksibilitet og uafhængighed som freelancer, da du er bundet af deres betingelser og politikker.
  4. Begrænset tilgængelighed: Nogle freelancebureauer har muligvis begrænsninger på, hvem de accepterer som freelancere.
  5. Branding: Ved at bruge et freelancebureau kan du miste muligheden for at opbygge dit eget personlige brand og etablere direkte relationer til dine klienter.
8

Meld dig ind i Lederne Virksom

Når du har taget springet som selvstændig, er Lederne Virksom den rette faglige organisation og a-kasse for dig. Al rådgivning er skræddersyet til dig som selvstændig, og du har mulighed for at tegne attraktive forsikringer og pensionsordning, som giver dig økonomisk tryghed.

Hvis du i forvejen er medlem af Lederne eller Lederne Spring, vil du automatisk skifte til Lederne Virksom, når vi bliver oplyst om din nye jobsituation.

Grnne_blomster_image_1_1_576x576

Har du spørgsmål til a-kassen?

Kontakt Lederne A-kasse

Lederne A-Kasse hjælper dig med sparring, når du ønsker at gå fra ledig til selvstændig.

32 83 01 23
Mandag - Fredag
8.00-16.00

Kom godt videre

Kvinde_paa_gulvet_griner_article-card_576x324

Når du kommer i job

Tillykke med dit nye job! Her kan du se, hvordan du afmelder dig som ledig, og hvad du skal huske, inden du starter på dit nye job.

Mand_p_vrksted_holder_pause_article-card_576x324

Ønsker du et brancheskift?

Skal du skifte branche, men ved du ikke helt, hvordan du skal gribe det an? Her får du karriererådgiverens bedste råd til dit brancheskift.

Kvinde_med_mobil_foran_ansigtet_article-card_576x324

Få styr på LinkedIn

Få inspiration og viden om, hvordan du bygger en professionel LinkedIn-profil og bruger platformen til at styrke dit netværk og din karriere.

Din session er ved at udløbe

Din session udløber om lidt, medmindre du trykker "Forny min session" nedenfor.