Brancheskift – kom godt videre

Skal du skifte branche, men ved ikke helt, hvordan du skal gribe det an? Her får du karriererådgiverens bedste råd til dit brancheskift.

For nogle er et brancheskift spændende og kan fungere som en ny start. For andre kan det virke uoverskueligt og medføre tvivl.

Mange af dine erfaringer og kompetencer er generelle og kan bruges på forskellige måder. Har du været leder, kan du sætte din ledelseserfaring i spil på mange områder. Men det er din opgave at beskrive, hvordan din erfaring er relevant for en kommende arbejdsgiver.

Vi har her samlet 5 gode råd til dig, der har lyst til at lave et brancheskift.

Find ud af, hvad der er vigtigt for dig

Start med at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig i et job, og hvad årsagen er til, at du har lyst til at lave et brancheskift eller karriereskift.

Tænk på dit nuværende eller dine tidligere stillinger og arbejdspladser. Hvad kunne du godt lide at arbejde med? Hvad gjorde, at du performede godt? Hvad gjorde, at du var glad for at komme på arbejde?

Beskriv dernæst dét, der skal karakterisere dit kommende job. Hvad er vigtigst? Opgaverne? Virksomheden? Branchen? Chefen? Tænk også gerne over de mere konkrete ting, som arbejdsvilkår, transporttid og økonomi.

Ved at blive klar over, hvad der er vigtigt for dig, kan du også blive mere målrettet i din jobsøgning og i dit kommende brancheskift.

SE LEDERGUIDEN 'FIND DIT DRØMMEJOB'

Få et overblik over dine kompetencer

Når du ved, hvad der skal karakterisere dit kommende job og den retning, du har lyst til at bevæge dig i, kan du skabe et overblik over dine kompetencer, der kan komme dig til gode i jobbet.

Det er vigtigt, at du ser dine kompetencer som generelle. Mange af dine nuværende kompetencer kan overføres til andre funktioner og andre sammenhænge. Men det er din opgave at formidle det til en kommende arbejdsgiver.

Tænk derfor over, hvordan dine nuværende kompetencer kan sættes i spil i andre brancher eller i andre funktioner. Meget kan lade sig gøre, men ikke alt. Så husk at være realistisk med, hvad du kan, og hvad du vil.

Eksempel: Jeg har tidligere været teamleder. Jeg har derfor erfaring med HR-processer lige fra rekruttering, on- og offboarding, svære samtaler og udvikling af medarbejdere.

Sparring til din karriere

Bliv klogere på dine kompetencer og karrieremuligheder med sparring fra en af vores professionelle rådgivere. Sparringen foregår over telefonen eller Teams og tager mellem en halv og en hel time.

Brug dit netværk

Det er ofte lettere at forklare dine kompetencer over en kop kaffe eller til et netværksmøde end i en ansøgning, hvor rekrutteringspersonen ofte ser efter brancheerfaring. Derfor er dit netværk helt essentielt i dit brancheskift.

Opsøg de mennesker, du kender, der arbejder i den branche, du gerne vil bevæge dig i retning af. Måske de kan hjælpe dig i retning af en, du kan invitere dig selv på en snak for at høre mere om den branche eller jobfunktion, du er interesseret i.

Skab et ordforråd

Når du vil skifte branche eller funktion, er det vigtigt, at du får skabt et sprog inden for den branche, du gerne vil søge i.

Du kan bruge LinkedIn, Jobindex.dk eller andre jobbanker til at researche på de funktioner eller jobtyper, du er interesseret i. Find eksempelvis nogle, der har en stilling, du er interesseret i. Hvilke ord og vendinger bruger de til at beskrive deres funktion og deres kompetencer?

Tilpas dit ansøgningsmateriale

Når du har lavet din research på det område eller den stilling, du gerne vil søge, kan du tilpasse din ansøgning og CV. Det er vigtigt, at du fremhæver, hvordan dine kompetencer og erfaringer kan bruges i andre sammenhænge.

Gør det tydeligt i din ansøgning, at du er bevidst om, at du kommer fra en anden branche eller stilling, og skriv på en måde, så din modtager bliver nysgerrig på din profil. Det gør du ved at fortælle, hvordan du har løst lignende problemstillinger i en anden branche, og hvordan du ville bruge den erfaring i den nye branche.

Eksempel: Jeg kommer som teamleder fra en branche, hvor succeskriteriet er, at kunderne oplever, at der bliver taget hensyn til deres specielle behov. Det har vi bl.a. gjort ved, at medarbejderne har et stort handlerum til at tilpasse løsninger til den enkelte kunde. Den måde at tilgå kunderne på i jeres branche, tror jeg også vil have en stor effekt på kundeloyaliteten.

Produktion_tool_card_80x80_gul

Lederprofilen

Vi har udviklet Din Lederprofil til dig, der drømmer om at blive leder. Når du målrettet går efter at blive leder, er der nemlig nogle områder, du kan begynde at træne allerede nu.

Står du foran et jobskifte?

ldre_mand_padel_article-card_576x324

Vær opmærksom på klausuler

Nogle ansættelser indebærer, at du kan være bundet af en klausul. Du bør altid sætte dig ind i din klausul, inden du skriver under på din kontrakt.

Mand_med_krydsede_arme_article-card_576x324

Leder for ledere

Skal du være leder for andre ledere? Vi giver dig seks gode råd til, hvordan du kommer godt i gang med din nye stilling.

Kvinde_griner_ved_skrivebord_article-card_576x324

Alt om LinkedIn

Brug vores gode råd og værktøjer til at blive klogere på platformen, og få en stærk LinkedIn-profil til at pleje dit netværk og din karriere.

Spørgsmål og svar om jobskifte

Din session er ved at udløbe

Din session udløber om lidt, medmindre du trykker "Forny min session" nedenfor.