Mand_arbejder_hjemme_med_soen_content-header_768x384

Brug stillingsopslaget i din ansøgning

Tag udgangspunkt i stillingsopslaget, inden du skriver din ansøgning. Læs, hvordan du analyserer et stillingsopslag, så du er klar til at skrive både CV og ansøgning.

For at skrive en god motiveret ansøgning og et målrettet CV til et stillingsopslag, skal du danne dig et tydeligt billede af det job, du søger. 

Det kan du gøre ved at analysere stillingsopslaget og virksomheden. Du kan bl.a. undersøge, hvilke kvalifikationer og kompetencer jobbet kræver, og hvilke konkrete arbejdsopgaver der ligger i stillingen.

Husk, at stillingsopslaget er en form for ønskeseddel fra virksomheden, og at kravene til ansøgerne kan være mange – og høje. Du skal derfor ikke lade dig afskrække af at søge jobbet, hvis du ikke opfylder alle krav.

Her får du fire gode råd til, hvordan du analyserer et stillingsopslag og gør dig klar til at skrive en fokuseret og motiveret ansøgning og et målrettet CV.

Analysér jobbets ansvarsområder og arbejdsopgaver

Hvilke konkrete opgaver indeholder jobbet? Er det opgaver du kan varetage og har erfaringer med - og er det opgaver, der motiverer dig

Hvis jobbet har et bestemt ledelsesniveau, skal du forholde dig til, om det matcher din profil.

Når du har dannet dig et overblik, kan du lettere vurdere hvilke ansvarsområder, arbejdsopgaver og resultater, du skal fremhæve.

Afdæk forventninger og krav til dig som kandidat

Hvilke faglige kompetencer kræver jobbet? Hvilke personlige egenskaber lægger de vægt på? Og har de præferencer om uddannelse og erfaringsniveau?

Ofte er det de faglige kompetencer, uddannelse og erfaringer som virksomheden udvælger deres kandidater til samtalen ud fra.

Forstå virksomheden og arbejdspladsen

Alle virksomheder er forskellige, men du kan danne dig et billede af virksomheden ved at indsamle informationer om den. Som regel kan du hente info fra stillingsopslaget, men du kan oftest også søge dig frem til yderligere information via deres hjemmeside, sociale medier, nyhedsmedier eller måske via dit personlige netværk .

Du kan fx undersøge:

  • Virksomhedens størrelse
  • Branche
  • Produkter
  • Ledelsesform
  • Virksomhedskultur
  • Værdier
  • Økonomi
  • Arbejdsmiljøet fx via virksomhedens APV (arbejdspladsvurdering), medarbejderundersøgelser eller du kan se, om virksomheden fremgår på lister over gode arbejdspladser som fx Great Place to Work.

Du kan også kontakte virksomheden direkte og stille spørgsmål om forhold, du gerne vil have uddybet. Spørg kun om noget, som du ikke kan få viden om andre steder, og sørg for, at du er velforberedt og har gjort dig overvejelser om, hvad du gerne vil have ud af samtalen.

LÆS MERE HOS GREAT PLACE TO WORK

GODE RÅD TIL AT KONTAKTE VIRKSOMHEDEN

Hvis virksomheden er anonym

Søger du job gennem et rekrutteringsbureau eller en headhunter, hvor virksomheden er anonym, kan det være svært at danne sig et bredt billede af virksomheden.

Oftest vil du blot kende branchen og fagområdet for stillingen. Her kan du kontakte den konsulent, som er ansvarlig for rekrutteringen og spørge ind til flere informationer.

Hvis det ikke er muligt, kan du i stedet lægge vægt på, hvad der særligt motiverer dig ved jobbet eller vælge at fokusere på en lille håndfuld opgaver eller krav, som du vurderer, er de vigtigste i jobbet.

Ofte ønsker de kun at modtage et CV, så oplysninger skal fremgå af CV´et. Her kan du beskrive din motivation for at søge jobbet i din profil.

Mangler du sparring til din karriere?

Bliv klogere på dine kompetencer og karrieremuligheder med sparring fra en af vores professionelle rådgivere. Sparringen foregår over telefonen eller Teams og tager mellem en halv og en hel time.

Kom godt videre med din ansøgning

Kvinde_ved_skrivebord_article-card_576x324

Den gode ansøgning

Den gode ansøgning er motiveret og målrettet. Her får du karriererådgivernes 10 bedste råd, så din ansøgning fanger virksomheden.

Kvinde_smiler_article-card_576x324

Få feedback på dit CV

Er dit CV motiveret og stærkt nok til at sikre dig drømmejobbet? Upload det i Ledernes CV-tjek, og få feedback med det samme.

Kvinde_hjemme_kigger_ud_article-card_576x324

Del dine succeshistorier

Hvis du vil forstå dine kompetencer som jobsøgende, er det en god idé at reflektere over dine succeshistorier. Se hvordan her.

Spørgsmål og svar om ansøgninger