Mand_computer_i_laenestol_content-header_768x384

Uopfordret ansøgning syv gode råd

Hop bunken af ansøgere over. Her får du syv gode råd til at skrive en god uopfordret ansøgning.

En uopfordret ansøgning er din mulighed for at hoppe bunken af ansøgere over og komme først i køen til stillinger, som ikke er blevet slået op.

Når du søger job uopfordret, viser du virksomheden, du søger hos, at du er initiativrig og særligt motiveret for at arbejde hos dem. Men det kræver en målrettet ansøgning, og at du laver grundig research og sætter dig ind i virksomhedens behov.

Du skal være opmærksom på, at det er en proces, der kan tage tid - og at rette timing er afgørende for, om du kommer i dialog med virksomheden eller ej.

1. Forberedelse og timing

Fordelen ved at skrive en uopfordret ansøgning er, at du kan undgå at skulle konkurrere med mange andre ansøgere. Udfordringen er, at du ikke har en konkret stillingsannonce at bygge din ansøgning på. Du ved med andre ord ikke, hvilke profiler virksomheden er ude efter, eller hvilke kompetencer de mangler.

Det stiller derfor krav til, at du forbereder dig grundigt. Du kan fx undersøge:

  • Virksomheden profil ved at kigge på virksomhedens hjemmeside, pressemeddelelser og sociale medier.
  • Brug gamle jobopslag. Det kan give dig en ide om, hvilke arbejdsopgaver og kompetencer virksomheden tidligere har efterspurgt medarbejdere til at løse.
  • Brug dit netværk eller kontakt virksomheden for at få mere viden. Det giver dig bedre mulighed for at matche din profil med virksomhedens behov.

2. Målret dine kompetencer

Når du søger uopfordret, har din modtager ikke bedt om at blive kontaktet. Du er den opsøgende og du beder om, at personen afsætter tid til dig. Derfor er det vigtigt, at din ansøgning er målrettet, konkret og kort, og tydeligt viser at du enten søger en konkret stilling, afdeling eller virksomhed. Skriv i din ansøgning:

  • Hvorfor du sender den til lige præcis dem
  • Hvad du konkret kan byde ind med og hvilken funktion eller stilling, du kan se dig selv i
  • En kort beskrivelse af dine kompetencer i forhold til opgaver, som du mener er relevante for virksomheden

SÆT ORD PÅ DINE KOMPETENCER

3. Brug dit netværk

Du kan trække på dit netværk for at få idéer til spændende brancher og virksomheder, du kan søge uopfordret hos.

Det kan også være ved brancheskift, hvor du kan tale med andre i dit netværk, som har taget skiftet. Hvilke erfaringer har de gjort sig og hvad har de lært?

Har du allerede udset dig en virksomhed, du gerne vil arbejde hos, kan du undersøge, om der er nogen i dit netværk, der kender virksomheden og som kan give dig insiderviden om, hvad der er fokus på lige nu.

Dit netværk kan være:

  • Folk du er forbundet til via sociale medier
  • Tidligere kolleger
  • Familie
  • Tidligere studiekammerater
  • Privat omgangskreds

Mangler du sparring til karrieren?

Bliv klogere på dine kompetencer og karrieremuligheder med sparring fra en af vores professionelle rådgivere. Sparringen foregår over telefonen eller Teams og tager mellem en halv og en hel time.

4. Send din ansøgning det rigtige sted hen

Det er vigtigt, at din uopfordrede ansøgning havner hos den rette person.

  • Undersøg hvem der er leder i den afdeling, hvor du gerne vil have, at din ansøgning skal lande. Tjek virksomhedens hjemmeside. Ofte vil der stå informationer under ’uopfordret ansøgning’
  • Kontakt virksomheden og spørg ind til, hvor du skal sende din uopfordrede ansøgning hen. Stil den gerne til en person eller en afdeling
  • Hvis du har adgang til gamle jobannoncer fra virksomheden, kan du undersøge, hvem der tidligere har været kontaktperson og om vedkommende stadig har samme stilling
  • Spørg i dit netværk, om de har relevante kontakter

5. Husk dit CV

6. Tjek en ekstra gang for fejl

Gennemlæs din ansøgning et par gange, inden du sender den, eller få en anden til det.

Du kan have overset vigtige informationer, slåfejl eller uheldige formuleringer.

7. Ansøgningen kan ikke stå alene

Når du søger uopfordret, har virksomheden ikke pligt til at svare dig. Det er dig, der har kontaktet virksomheden, og det er dig, der skal følge op.

Skriv derfor gerne i din ansøgning, at du kontakter dem inden for en til to uger for at følge op.

Husk at skrive, at du er opmærksom på GDPR og giver samtykke til, at de behandler dine personoplysninger i forbindelse med ansøgningen.

Kom godt videre

Kvinde_hjemme_kigger_ud_article-card_576x324

Del dine succeshistorier

Hvis du vil forstå dine kompetencer som jobsøgende, er det en god idé at reflektere over dine succeshistorier. Se hvordan her.

Kvinde_smiler_article-card_576x324

Få feedback på dit CV

Er dit CV motiveret og stærkt nok til at sikre dig drømmejobbet? Upload det i Ledernes CV-tjek, og få feedback med det samme.

Hnder_skriver_p_computer_article-card_576x324

Sprog og layout

Skriv, så din modtager kan forstå dig, og byg din ansøgning læsevenligt op. Få syv gode råd til, hvordan du skaber en god læseoplevelse.  

Spørgsmål og svar om ansøgninger