Får du bevilget orlov, er det din arbejdsgivers ansvar, at der er en ledig stilling til dig inden for samme ansættelsesområde, når du vender tilbage. Du kan blive opsagt på samme vilkår som andre ansatte under din orlov.
Der findes forskellige muligheder for at tage orlov afhængigt af, om du er offentligt eller privat ansat. Hvis du skal udstationeres, aftjene værnepligt eller varetage borgerligt ombud, gælder der særlige regler. Du får som udgangspunkt orlov uden løn.
Tjenestefri som privat ansat
Du kan være omfattet af en overenskomst eller en særlig personalepolitik på din arbejdsplads, der gør det muligt for dig at tage orlov som privat ansat. Du har dog som udgangspunkt ikke ret til længerevarende orlov som privat ansat.
Skal du varetage borgerligt ombud, gælder der særlige regler, som du kan blive klogere på længere nede på siden.
Har du ikke ret til orlov, kan du forhandle dine orlovsmuligheder med din arbejdsgiver.
Tjenestefri som offentligt ansat
Som offentligt ansat kan du få orlov, så længe det ikke strider imod din arbejdsgivers interesser. Det betyder, at din arbejdsgiver skal begrunde et afslag på din anmodning om orlov. Afslaget skal argumentere for, at din orlov vil være til ulempe for din arbejdsgiver eller arbejdsplads.
Som offentligt ansat har du ingen tidsbegrænsning på din orlov. Det er dog mest almindeligt at give orlov op mod ét år ad gangen og bede dig om at give et varsel for, hvornår du vender tilbage til arbejde.