Kontrakten til dit første lederjob 3 ting du skal huske

Som leder er du omfattet af funktionærloven i din kontrakt. Men både løn, overarbejde og efteruddannelse er vigtigt at få på plads i din første lederkontrakt.

Du er ved at lande dit første lederjob – stort tillykke!

Som leder er du typisk omfattet af funktionærloven, som sikrer en masse af dine rettigheder i din ansættelse, bl.a. din ret til barsel, dit opsigelsesvarsel, løn under sygdom mv..

Men der er nogle ting, som du selv skal forhandle på plads. Og særligt som kommende leder, er der nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du underskriver  kontrakten til dit første lederjob.

1. Overarbejde

Som leder har du ofte ikke en grænse for øvre arbejdstid. I mange lederkontrakter står der typisk: "Du er ansat på jobløn" eller "Du er ansat uden højeste arbejdstid."

Du skal derfor være opmærksom på, hvilken aftale du indgår, når det kommer til overarbejde, da du ikke vil have ret til at få betalt overarbejde eller afspadsering, hvis du er ansat uden højeste arbejdstid. De ekstra timer du lægger, bliver altså anset som at blive dækket i din månedlige løn.

Hvis du ikke er tilfreds med din løn, kan du prøve at forhandle dig frem til at blive honoreret for dit eventuelle overarbejde i løn eller afspadsering – eller supplere din løn med andre goder.

MERE OM ARBEJDSTID

2. Løn

Det skal stå helt klart for dig, hvad der er en del af din løn. Og det er vigtigt, at du lander en ordentlig aftale om løn, så så det ikke er noget, der fylder i din hverdag. 

Når vi taler om løn, taler vi ikke kun om det tal, der står på din lønseddel hver måned. Vi taler også om pension, personalegoder og bonusordninger. Personalegoder kan f.eks. være ekstra fridage, avisabonnementer, betalt frokost eller firmabil. Uanset hvad du har forhandlet dig frem til af personalegoder eller bonusordninger, er det vigtigt, at der er en helt klar skriftlig aftale om det i din kontrakt.  

Hvis du ikke er helt tilfreds med den løn, du får udbetalt hver måned, kan du prøve at forhandle dig frem til f.eks. at få personalegoder eller en ekstra uges ferie.

3 fejl du skal undgå, når du forhandler løn til dit første lederjob

Er du ved at skrive under på en klausul?

Nogle ansættelser indebærer, at du kan være bundet af en klausul. Du bør altid sætte dig ind i din klausul, inden du skriver under på din kontrakt. Klausuler træder først i kraft, når ansættelsen stopper og kan få stor betydning for dine jobmuligheder på det tidspunkt.

læs mere om klausuler

3. Efteruddannelse

Når du lander dit første lederjob, går du fra at være specialist til at din faglighed nu er ledelse.

Vi anbefaler, at du tager en lederuddannelse sideløbende med dit første lederjob for at få sparring og viden om ledelse.

Hvis du er lykkedes med at forhandle dig frem til en lederuddannelse, er det en god idé, at få det skrevet ind i din kontrakt – især hvis det er en længere uddannelse.

Sørg desuden for, at det er tydeligt, hvem der betaler uddannelsen. Hvis du tager en længere uddannelse, som strækker sig over flere år, så sørg derudover for at få lavet en klar, skriftlig aftale om, hvem der betaler for uddannelsen, og hvad der sker med omkostningerne til uddannelsen, hvis du fratræder, inden du er færdig med uddannelsen.

Overbevis din leder om, at du skal på efteruddannelse

TJEKLISTE TIL ARBEJDSGIVERBETALT UDDANNELSE

Har du brug for, at vi gennemgår din kontrakt?

Har du brug for, at vi ser din kontrakt igennem, inden du skriver under? Få juridisk rådgivning om din kontrakt fra en af vores dygtige rådgivere. Du hører fra os inden for 24 timer på hverdage.

Inspiration til dig

Kvinde_arbejder_ryggen_til_article-card_576x324

3 fejl du skal undgå, når du forhandler løn til dit første lederjob

Der er meget at huske, når du forhandler løn til dit første lederjob. Her er de 3 største fejl, du ikke må begå.

Lederne-Spring_kvinde_576x324

Test dig selv: Hvilken type leder er du?

Hvad er din største styrke? Og hvor kan du udvikle dig? Vil du lede andre, står du stærkere, når du kender dig selv. Tag testen, og find din unikke lederprofil.

Rebecca Holmberg Jensen drømmer om at blive leder
Lederstof.dk

»Jeg vil gerne være leder, fordi jeg vil rykke ved vores samfund«

31-årige Rebecca drømmer hun om at blive leder. Generalsekretær for Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen giver hende gode råd til, hvordan hun opnår det.