Kvinde_skriver_paa_papir_content-header_768x384

3 fejl du skal undgå når du forhandler løn til dit første lederjob

Der er meget at huske, når du forhandler løn til dit første lederjob. Her er de 3 største fejl, du ikke må begå.

Det er vigtigt, at du får en ordentlig aftale, når du lander dit første lederjob. Både lønnen, vilkårene og et klart ledelsesmandat skal være på plads, så det ikke er noget, der fylder i din hverdag som leder.

Der er stor forskel på, om dit første lederjob er et, du har søgt – eller et, hvor du er blevet prikket på skulderen i den virksomhed, du er i nu. Hvis du er blevet prikket på skulderen, er det ofte en mere individuel sag, hvor du som medlem kan få personlig sparring med en af vores dygtige rådgivere om din lønforhandling.

Her har vi samlet de tre største fælder, du kan falde i, når du forhandler løn i et lederjob, du har søgt.

BESTIL LØNSPARRING

1. Du har ikke forberedt dig ordentligt

Lønforhandling handler om forberedelse. Så den største fejl, du kan begå, er ikke at forberede dig ordentligt inden din lønforhandling.

  • Start med at afklare, hvad du får i bruttoløn i din nuværende stilling i dag. Din bruttoløn indebærer både din løn, pension, ferietillæg, bonusser og frynsegoder.
  • Forsøg dernæst at afklare, hvordan virksomhedens økonomi og lønstruktur er. Hvad får ledere i virksomheden typisk. Gør dig dernæst tanker om, hvad du selv vil bede om. Din løn skal gerne være så god, at du ikke tænker over den til dagligt.
  • Vent på virksomhedens udspil – og forbered dig på din reaktion afhængigt af, hvordan udspillet er.

Hvis du ikke kan få den løn, du havde håbet på, så sørg for at have tænkt over, hvad du ellers gerne vil bede om. Er det en månedlig fridag? En ekstra ferieuge? Abonnement til aviser?

Gode råd til lønforhandlingen

Få inspiration til personalegoder

2. Du er en dårlig forhandler

I lønforhandlingen viser du også din kommende chef dit eget forhandlingsansigt. Er du velforberedt? Er du en god lønforhandler? Søger du en løsning, der tilgodeser begge parter? En god lønforhandling handler nemlig ikke om at få ret, men om at komme frem til en aftale, som både du og din arbejdsgiver er tilfreds med.

Når du en dag selv bliver leder, skal du kunne være den forhandlende part. Det er derfor vigtigt at vise, at du behersker forhandlingssituationen – og at du viser respekt for din kommende arbejdsgiver.

Du kan få inspiration, viden og konkrete værktøjer til den næste lønforhandling i vores guides og gode råd.

Hent Lederguiden: Sådan får du mere i løn (pdf)

Se videoguiden om forhandlingsteknik


3. Du lander på en for lav startløn

Det er vigtigt, at du ikke accepterer en for lav startløn. Det vil forfølge dig og være et irritationsmoment for dig i din ledergerning.

Gør dig derfor klart, hvad du synes er en fair og rimelig løn i dit kommende job som leder, inden du møder ind til lønforhandlingen.

Når man avancerer et niveau i en organisation, vil lønnen typisk være 20-30% højere. Hav det i mente, når du er til lønforhandlingen, så du ikke får sagt ja til noget, der er for lavt.

Brug vores lønberegner

Får du nok i løn?

Skal du forberede dig til en jobsamtale eller lønforhandling? Prøv lønberegneren og find ud af, hvor du ligger lønmæssigt sammenlignet med andre, der ligner dig.

Inspiration til dig

Lederne-Spring_kvinde_576x324

Test dig selv: Hvilken type leder er du?

Hvad er din største styrke? Og hvor kan du udvikle dig? Vil du lede andre, står du stærkere, når du kender dig selv. Tag testen, og find din unikke lederprofil.

Kvinde_mand_med_computer_article-card_576x324

3 ting du ikke må glemme i ansøgningen til dit første lederjob

Det er vigtigt, at du viser din motivation, når du søger et job uden at have ledelseserfaring.

Karvan Shojaeipoor er ambulanceredder og drømmer om en lederstilling

»Du er ikke klog nok til gymnasiet,« fik Karvan at vide. Det var han så. Nu vil han være leder

33-årige Karvan Shojaeipoor er ambulanceredder og går målrettet efter lederjobbet. CEO for Falck, Jakob Riis giver ham sine bedste råd til, hvordan han opnår det.

Lederne_Spring_Format_Feature_576x324_Bliv_medlem

Bliv medlem

Du kan blive medlem af Lederne Spring, selvom du ikke er leder endnu. Det giver dig et væld af fordele:

  • Faglig udvikling gennem kurser, viden og værktøjer
  • Ledersparring og karriererådgivning
  • Dagpenge og mulighed for lønsikring
  • Medlemsrabat på dine forsikringer