Myter om lederjobbet som du bør punktere

Som leder har du ikke tid til børn, du er klogere end alle andre og gjort af et særligt stof. Myter om ledere og lederjob florerer lystigt. Lad os punktere tre af dem.

Lange arbejdsdage, højt arbejdspres og ingen tid til børn. Det er nogle af de forestillinger, som bevidst eller ubevidst afskrækker mange fra at søge et lederjob.

Lad os se på tre af myterne. Vi kalder dem Familie-myten, Superpower-myten og Orakel-myten.

Familie-myten

Arbejdstempoet er højt i mange lederjob. Vi kender godt tallene, og en del ledere oplever et højt arbejdspres. Men det er en myte, at jobbet som leder er uforeneligt med små børn og familieliv.

Mange ledere har både børn og familie, og netop i disse år er ledernes trivsel og arbejdsvilkår noget, der er kommet mere fokus på.

I ledelsesteorien taler vi om bæredygtig ledelse, langsom ledelse og holistisk ledelse. Ledelsesteorier, der netop betoner behovet for at balancere arbejdskrav, personlige behov, mental og fysisk sundhed.

Også ude på arbejdspladserne sker der store forandringer, og der er i dag langt større fokus på at tiltrække ledere, der er hele mennesker med hele liv. Så selvfølgelig skal det være muligt at have små børn og et lederjob.

Alt for meget ledertalent går tabt, hvis forældre med små børn vælger lederjobbet fra, og vi får aldrig den diversitet ind på ledelsesgangene, som der er behov for.

Kvinde_sidder_ved_skrivebord_expand-box_576x162

Har du talt med din leder i dag?

Superpower-myten

Gode ledere er gjort af et særligt stof. De piver ikke, når arbejdet er hårdt. De tåler lidt mere end alle andre. Det er i kort form superpower-myten. Den understøtter tanken om, at det er hårdt at have et lederjob. Måske især det første lederjob.

I dit første lederjob skal du rigtignok kunne agere både opad og nedad i organisationen. Men det behøver ikke være ensbetydende med, at du skal have usynlige kræfter for at klare arbejdspresset. Det er ikke dig, der skal have superpower. Det er teamet, du leder, der skal være stærkt.

Du må fra begyndelsen af dit første lederjob sætte nogle realistiske mål og afstemme forventningerne til både medarbejdere og lederne over dig. Det har vi guides og værktøjer, der kan hjælpe dig med i Lederne Spring.

Husk på, at ledere er bare mennesker, og de er ikke udstyret med usynlige kræfter. Lad os punktere den myte.

Book en sparring til din lederdrøm

Hvilke myter præger dit syn på ledelse og ledere?

Tag dig tid til at overveje dit eget billede af “den gode leder”.

Er det et realistisk billede? Afholder det dig fra at søge en lederstilling?

Orakel-myten

En tredje af de mere sejlivede myter er den, vi kan kalde Orakel-myten. Det er tanken om, at en god leder er klogere eller dygtigere end sine medarbejdere.

Det kan godt være, at vi kan have den forventning til toplederen, men selv topledere er ikke orakler. De har blot langt mere erfaring end en ny leder.

Som ny leder skal du heller ikke være klogere end dine medarbejdere. Dit job handler meget mere om at kunne skabe stærke relationer – både opad i organisationen og til de medarbejdere, du skal lede. Du skal være god til relationer. God til at møde de mennesker, du skal lede. God til at motivere og udvikle. God til at sætte det rette team.

Hvis du tror, du skal være klogere og dygtigere end dine medarbejdere, så kan det afholde dig fra at gå efter lederjobbet. Punktér den myte, og spørg i stedet dig selv, hvad du kan bidrage med som leder. Det er langt mere konstruktivt.

Tag testen: Find ud af, hvilken ledertype du er

Få en uforpligtende samtale

Skal du til at tage en beslutning om din fagforening og a-kasse? Vi står klar til at hjælpe dig med spørgsmål om alt fra medlemskab, priser og fordele.

Bliv medlem nu på telefon

Inspiration til dig

Kvinde_taler_telefon_p_vej_ud_article-card_576x324

Drømmer du om at blive leder? Book en personlig sparring

En sparring kan give dig indsigt i dine særlige styrker, kompetencer og værdier. Du kan også blive klogere på, hvordan du får mere indflydelse i dit nuværende job og synliggør dine lederambitioner over for eksempelvis din chef og dit netværk.

JanRindbo_article-card_576x324
Lederstof

»Du taber slaget, hvis alle beslutninger skal forbi toppen«

Jan Rindbo har på syv år ført Dampskibsselskabet Norden fra kanten af afgrunden til en gylden forretning. Succesen er kommet, siger han selv, fordi han giver medarbejderne den plads, de har brug for og har lagt en stor del af ansvaret ud i organisationen.

SarahRoedbroe-Thrane_article-card_576x324
Lederstof

Balance mellem privat- og arbejdsliv kan betale sig. Også økonomisk

Når ledelsen har ekstra fokus på medarbejdernes trivsel og på balancen mellem arbejde og fritid, tjener virksomheden flere penge, viser dansk forskning.