Det er en god ide, at du og din arbejdsgiver allerede i din kontrakt så vidt muligt tager stilling til, hvilke rettigheder du har til goderne under en eventuel opsigelses- og fritstillingsperiode.
Prøvetid
Vi ser ofte, at der i kontrakten er aftalt prøvetid i de første 3 måneder. Vi anbefaler, at du forsøger at forhandle prøvetiden væk, så du har almindeligt opsigelsesvarsel fra første dag.
120 sygedages-reglen
I det private er 120 sygedages-reglen forholdsvis ofte aftalt, hvilket betyder, at man ved sygdom i mere end 120 dage inden for 12 måneder kan blive afskediget med et forkortet varsel på én måned til udgangen af en måned.
Vi anbefaler, at du undgår denne betingelse i din kontrakt, eller alternativt at det er med et almindeligt opsigelsesvarsel, du kan blive afskediget.
Afskedigelse pga. forhold i virksomheden
I kontrakten kan man også forhandle om, hvordan og hvornår man skal forlade virksomheden ved en afskedigelse.
Her anbefaler vi, at du, ved afskedigelse, som skyldes interne forhold i virksomheden, fx nedskæringer, økonomi eller lignende, får forhandlet en fritstilling på plads.
Det kan i tilfælde af fritstilling samtidig være relevant at aftale, om ferien anses for afviklet efter ferielovens regler, eller om du kan få ferie med dig. Udgangspunktet er, at den ferie, der kan placeres i fritstillingsperioden, vil anses for afviklet.
Det er vores erfaring, at du på den måde undgår fremtidige tvivlsspørgsmål. Vi har lavet en tjekliste til dig, der skal forlade din arbejdsplads.
Outplacement
En afskedigelse kan ofte føles som en voldsom forandring, både arbejdsmæssigt og privat. Derfor er det afgørende, at du kommer godt videre, og det kan et outplacementforløb hjælpe dig med.
Læs mere om opsigelsesvarsel
Se vores tjekliste til, når du skal forlade din arbejdsplads
Outplacementforløb