Er du blevet opsagt? Få styr på reglerne

Få styr på reglerne for opsigelse og opsigelsesvarsel. Få et juridisk tjek af din opsigelse, så er du sikker på, at dine rettigheder bliver overholdt.

At blive opsagt kan komme som et chok og være en stor forandring både arbejdsmæssigt og privat – og det er helt naturligt, at der dukker mange spørgsmål og bekymringer op.

Du er ikke sikret mod en fyring, men du kan have ret til en godtgørelse, hvis din opsigelse er i strid med loven.

Du har blandt andet krav på at vide:

  • Hvorfor du er blevet opsagt
  • Hvor langt dit opsigelsesvarsel er
Feedback_tool-card_80x80_gul

Få tjekket din opsigelse

Er du blevet opsagt, eller vil du selv sige op? Få din opsigelse til et juridisk tjek. Så er du sikker på, at dine rettigheder bliver overholdt.

Har de ret til at opsige mig?

Vi kan alle risikere at blive fyret. Og du kan godt blive sagt op, selvom du ikke har fået nogen advarsel, er sygemeldt, gravid, på orlov eller på vej på pension. Der er dog nogle regler, som din arbejdsgiver skal overholde, da du ellers har ret til godtgørelse.

Hvis du er offentlig ansat, har du ret til at blive hørt, inden din arbejdsgiver træffer beslutning om at opsige dig. Det er også det, der hedder en partshøring. I visse situationer vil du også få en advarsel forud for en opsigelse.

Hvis du bliver opsagt som direkte eller indirekte konsekvens af en af følgende ting, kan din opsigelse være i strid med loven. Du skal være opmærksom på, at det ikke betyder, at din arbejdsgiver ikke må opsige dig, men at du kan have ret til godtgørelse:

  • Graviditet
  • Barsel
  • Adoption
  • Etnicitet
  • Religion
  • Seksualitet
  • Alder
  • Handikap
  • Politisk overbevisning
  • Sygdom  

Du kan også være beskyttet mod opsigelse, hvis du er kommunalbestyrelsesmedlem, talsperson eller medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem.

Læs mere om tjenstlig samtale

Læs mere om advarsler

Læs mere om talspersoner og medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer

Dit opsigelsesvarsel

Længden på dit opsigelsesvarsel afhænger som regel af, hvor længe du har været ansat. Jo længere tid du har været ansat, jo længere varsel skal din arbejdsgiver give dig, inden du skal fratræde din stilling.

Bliver du opsagt inden for din tre måneders prøvetid, vil dit opsigelsesvarsel være 14 dage. Det er ikke alle, der har prøvetid. Tjek din ansættelseskontrakt, hvis du er i tvivl.  

Hvis du er ansat på en funktionærkontrakt, følger dit opsigelsesvarsel nogle fastsatte regler. Dit opsigelsesvarsel kan også være aftalt efter overenskomst, eller du kan have aftalt et længere opsigelsesvarsel i din ansættelseskontrakt.

Beregn længden på dit opsigelsesvarsel

Vær opmærksom på for korte opsigelsesvarsler

Når du modtager din opsigelse og dit opsigelsesvarsel, er det vigtigt, at du ikke kommer til at acceptere et varsel, der er for kort. Derfor skal du altid sende din opsigelse til os, så vi kan gennemgå den for dig.

Et kort opsigelsesvarsel har betydning for:

  • Din løn. Hvis du accepterer et varsel, der er for kort, mister du løn.
  • Dine dagpenge. Hvis du accepterer et varsel, der er for kort, kan du blive betragtet som ’selvforskyldt ledig’ og derfor blive trukket i dine dagpenge.
  • Din lønsikring. Hvis du accepterer et varsel, der er for kort, kan det betyde, at du ikke kan få udbetaling fra din tillægsforsikring.

Indsend din opsigelse til et juridisk tjek

Læs mere om dagpenge

Læs mere om lønsikring

Begrundelse for din opsigelse?

Du er ikke sikret imod opsigelse, men du kan have ret til godtgørelse, hvis din arbejdsgiver ikke kan give en saglig begrundelse for at fyre dig.

Der gælder disse betingelser:

  • Er du kommunalt ansat, er du beskyttet mod usaglige opsigelser efter otte måneders ansættelse
  • Er du ansat i staten, er du beskyttet mod usaglige opsigelser efter fem måneders ansættelse
  • Er du privatansat, er du beskyttet mod usaglige opsigelser efter et års ansættelse

Saglig begrundelse

En saglig opsigelse kan skyldes forhold hos din arbejdsgiver, som fx nedskæringer, omstruktureringer eller organisationsændringer. Det kan også skyldes forhold hos dig som medarbejder, som fx for mange sygedage eller samarbejdsvanskeligheder.

Hvis du er blevet opsagt med en saglig begrundelse, men mener, at der ligger noget andet til grund for opsigelsen, skal du kontakte os for personlig rådgivning.

Kontakt os for juridisk rådgivning

Usaglig begrundelse

Hvis din arbejdsgiver ikke kan give en saglig begrundelse for at opsige dig, er der tale om en usaglig opsigelse og du kan have ret til godtgørelse.

Det vil altid være en konkret vurdering, om en opsigelse er usaglig, men de typiske eksempler er:

  • Samarbejdsproblemer
    Hvis du ikke tidligere har fået en advarsel eller en påtale, kan du have ret til godtgørelse. Din arbejdsgiver skal også kunne bevise, at det er dig, der er hovedårsag til samarbejdsproblemerne.
  • Manglende kvalifikationer eller uddannelse
    Din arbejdsgiver skal kunne bevise, at du ikke har fulgt med dit fagområde eller ikke har været villig til at tage imod efteruddannelse eller omskoling, ellers kan du have ret til godtgørelse
  • Sygdom
    Du kan godt blive opsagt, når du er syg, men der gælder nogle helt særlige regler for opsigelse ved sygdom. Hvis din arbejdsgiver ikke lever op til dem, kan du have ret til godtgørelse.

Har du brug for juridisk hjælp?

Som medlem af Lederne Spring kan du benytte dig af vores juridiske rådgivning og få svar inden for 24 timer på hverdage.

Moede_2_tool_card_80x80_gul

Opsigelsesberegner

Er du i tvivl om, hvor langt et opsigelsesvarsel du har krav på? Beregn det her.

Kvinde_smiler_over_skulderen_text-image-50_50_576x324

Prøv vores jobmatch

Upload dit CV og lad Jobmatch finde tre stillinger, der passer til din profil. Når matchet er fundet, fremhæver Jobmatch dine kernekvalifikationer til den opslående stilling – og giver et bud på en ansøgning.

Kom godt videre

Kvinde_smiler_ved_skrivebord_computer_article-card_576x324

Kan jeg få dagpenge?

Bliver du snart ledig? Hvis du opfylder en række betingelser, kan du få dagpenge. Også hvis du selv har sagt op.

Mand_ved_skrivebord_computer_article-card_576x324

Når du forlader arbejdspladsen

Du skal sige farvel til din arbejdsplads, er fritstillet eller i en opsigelsesperiode. Brug tjeklisten og se, otte områder du skal være opmærksom på.

Mand_i_toget_article-card_576x324

Loyalitet og tavshedspligt

Du har loyalitets- og tavshedspligt over for din arbejdsgiver. Du skal desuden være ekstra opmærksom på din position som rollemodel.