Har du brug for juridisk hjælp?
Som medlem af Lederne Spring kan du få juridisk rådgivning om barsel, sygdom, opsigelse eller andet i din ansættelse. Skriv til os og få svar inden for 24 timer på hverdage.
Du kan ikke undgå at blive syg ind imellem. Sygemeldingen foregår på samme måde, uanset om du bliver almindelig syg eller rammes af kritisk, langvarig sygdom.
Få overblik over processen for sygemelding.
Når du bliver syg, skal du sygemelde dig hos din arbejdsgiver. Det skal du gøre på din første sygedag, så du er sikker på at have ret til løn, mens du er syg. Du kan ofte se i personalehåndbogen eller i din ansættelseskontrakt, hvordan du sygemelder dig.
Du behøver ikke at gentage din sygemelding, hvis du er fraværende på grund af sygdom flere dage i træk. Din sygemelding varer, indtil du igen melder dig rask.
Hvis din læge er kommet med et skøn over, hvornår din sygemelding slutter, anbefaler vi, at du orienterer din arbejdsgiver om det. Det kan fx være i forbindelse med en sygemelding efter en operation, hvor lægen kan vurdere, hvornår du forventes at være rask igen.
Din arbejdsgiver vil helt sikkert have forståelse for, at du er syg, men kan godt forlange, at du dokumenterer dit sygefravær.
Der er forskellige former for dokumentation. Hvilken der er relevant, afhænger af din konkrete situation. Din arbejdsgiver kan enten bede dig aflevere en tro- og loveerklæring, en mulighedserklæring, en friattest eller en varighedserklæring.
Der gælder som udgangspunkt de samme regler for fravær, uanset om du er syg i kortere eller længere tid. Hvis du er sygemeldt i længere tid, skal din arbejdsgiver melde dit fravær til din bopælskommune senest fem uger efter din første fraværsdag.
Din arbejdsgiver kan søge om refusion, hvis du får løn, mens du er syg. For at din arbejdsgiver kan få udbetalt refusionen, skal du godkende din arbejdsgivers oplysninger på et skema, som bliver sendt til dig. Du skal sende skemaet til din kommune inden for den frist, der er oplyst.
Når du er rask igen, skal du melde det til din arbejdsgiver. Hvis din arbejdsgiver har en procedure for at melde sig rask, skal du følge den.
Du kan ofte se i personalehåndbogen eller i din ansættelseskontrakt, hvordan du melder dig rask.