Dit første lederjob kommer ikke af sig selv

Langt de fleste lander deres første lederjob på den arbejdsplads, hvor de er ansat. Her er fem ting du selv kan gøre for at bringe dig i spil til jobbet.

En undersøgelse foretaget af Lederne viser, at 78 procent får deres første lederjob i den virksomhed, hvor de er ansat. Hele 71 procent får det tilbudt uden at skulle søge stillingen først.

Det kan lyde, som om det første lederjob kommer af sig selv, hvis du laver dit arbejde og venter tålmodigt, men det er sjældent nok. Du er nødt til at bringe dig selv i spil og vise, at du er villig til påtage dig et ansvar.

Her er fem ting, du selv kan gøre:

1. Afklar dit ønske om at blive leder

Begynd med at reflektere over dig selv i rollen som leder. Du kan påtage dig et lederskab i mange sammenhænge – også selvom du ikke har et lederjob. Det kan være på din arbejdsplads, i sportsklubben, i familien eller i skole og studietid.

Hvor og hvornår har du påtaget dig et lederskab? Hvorfor gjorde du det? Og hvad giver det dig at være i rollen som leder?

Hvornår har du sidst taget et særligt ansvar på din nuværende arbejdsplads? Hvis du sjældent eller aldrig gør det, hvorfor ønsker du dig så et lederjob? Hvad ønsker du at opnå med det job?

Kvinde_med_mobil_foran_ansigtet_text-image-50_50_576x324

Test dig selv: Hvilken type leder er du?

Hvad er din største styrke? Og hvor kan du udvikle dig? Vil du lede andre, står du stærkere, når du kender dig selv. Tag testen, og find din unikke lederprofil.

2. Lav din research

Har du undersøgt, hvordan ledergruppen ser ud på din nuværende arbejdsplads? Ellers er det et godt sted at begynde:

Tjek ledernes LinkedIn-profiler, og dan dig et overblik over deres baggrund, uddannelse, køn, alder, etnicitet mv.

Det er ikke sikkert, at du og dine ledere har meget tilfælles, men prøv alligevel at forestille dig selv i ledelsesgruppen. Hvad vil du kunne bidrage med? Og hvordan komplementerer du gruppen?

Undersøg også, hvad der eventuelt findes af lederudviklingsforløb på din arbejdsplads. Hvad er dine muligheder for at komme i spil til de forløb?

3. Vær åben om dit ønske

Ingen kan læse dine tanker – heller ikke din leder. Tal med din leder, hvis du ønsker at påtage dig et lederansvar på din nuværende arbejdsplads.

Måske har du ikke mulighed for at få et lederjob inden for en overskuelig fremtid, men så kan du måske tage et større ansvar i de opgaver, du løser.

Tal med din leder om mulighederne, vær åben om dine ambitioner, og mærk efter, om din leder er opmærksom på et fremtidigt match mellem dig og et potentielt lederjob.

Mand_med_iPad_sofa_text-image-50_50_576x324

Få personlig sparring om din lederdrøm

En sparring kan give dig indsigt i dine særlige styrker, værdier og ledelseskompetencer. Du kan også blive klogere på, hvordan du får mere indflydelse i dit nuværende job, og synliggør dine lederambitioner over for fx din chef og dit netværk.

4. Gør ledelse til dit fag

Hvis der er opbakning til dit ønske om at gå ledelsesvejen, er det oplagt at tale med din arbejdsgiver om muligheden for at søge kurser om ledelse.

I Lederne Spring får du rabat på kurser skræddersyet til dig, der gerne vil være leder, og kurser, der giver dig færdigheder, som du også kan bruge uden ledelsesansvar. Det kan være kurser i konflikthåndtering, personlig gennemslagskraft og projektledelse.

Brug også værktøjet Din Lederprofil, og lær dig selv bedre at kende: Hvad er dine styrker, og hvad er dine potentialer som leder?

Når du har afdækket dine potentialer, giver Din Lederprofil dig viden, øvelser og forslag til kurser, som er målrettet dine behov for at udvikle dine kompetencer som leder.

Gør ledelse til dit fag, og søg viden, der kan udvikle dine ledelseskompetencer – allerede inden du får dit første lederjob. Når du flytter dit faglige fokus, vil du helt naturligt søge over mod opgaver, der bringer dig tættere dit første lederjob, hvis du er villig til at påtage dig et større ansvar.

5. Søg væk om nødvendigt

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at søge væk fra din nuværende arbejdsplads for at komme tættere på dit første lederjob.

Det kan være en svær beslutning, der kræver grundig overvejelse. På de fleste arbejdspladser kan meget ændre sig på kort tid, og nye muligheder kan åbne sig. Inden du træffer beslutningen, er det en god idé at søge sparring fra en ledelsesrådgiver.

Som medlem af Lederne Spring kan du trække på vores ledelsesrådgivere gennem hele forløbet. De står klar med råd og sparring, når behovet opstår.

BOOK SPARRING

Kvinde_med_gult_trklde_image_16_9_576x324

Find dit næste job med Jobmatch

Upload dit CV, og lad Jobmatch finde tre stillinger, der passer til din profil. Når matchet er fundet, fremhæver Jobmatch dine kernekvalifikationer til den opslåede stilling – og giver et bud på en ansøgning.

Læs også

Kvinde_griner_i_sofa_article-card_576x324

Sådan forbereder du dig på lederrollen

Er du nysgerrig på rollen som leder? Der er heldigvis mange ting, du kan blive opmærksom på og træne, inden du tager den formelle titel.

Kvinde_arbejder_paa_altan_article-card_576x324

I tvivl om dine evner som leder? Brug tvivlen konstruktivt

Her er fem tegn på, at du undervurderer sig selv. Og fem ting du kan gøre ved det, inden du bliver leder. 

Kvinde_arbejder_ryggen_til_article-card_576x324

CV til det første lederjob. Tre ting, du ikke må glemme

Dit CV skal beskrive din fortid og nutid. Derfor skal du fokusere på at vinkle de erfaringer, du har, så de passer til en fremtidig lederstilling.

Få en uforpligtende samtale

Skal du til at tage en beslutning om din fagforening og a-kasse? Vi står klar til at hjælpe dig med spørgsmål om alt fra medlemskab, priser og fordele.

Bliv medlem nu på telefon