Kvinde_smiler_i_moede_content-header_768x384

En uddannelsesklausul sikrer dine rettigheder

Sørg for at have en skriftlig aftale, hvis du skal på arbejdsgiverbetalt uddannelse. Det sikrer dine rettigheder, hvis du f.eks. ikke kan gennemføre uddannelsen.

Arbejdsgiverbetalt uddannelse er en god måde for dig at udvikle dine kompetencer på, mens du er i arbejde. Når du skal på arbejdsgiverbetalt uddannelse, anbefaler vi, at du og din arbejdsgiver udarbejder en skriftlig aftale.

Den skriftlige aftale skal sikre, at du ikke ender med at skulle tilbagebetale studieafgifter, hvis du for eksempel bliver syg og ikke kan gennemføre uddannelsen eller selv siger op, inden du har gennemført uddannelsen. Aftalen skal omvendt også sikre, at din arbejdsplads får valuta for de penge, de har lagt i din uddannelse.

Det bør være din arbejdsgiver, der udarbejder et udkast til aftalen. Vi anbefaler, at du indsender et udkast af aftalen til gennemgang hos vores jurister, inden du skriver under.

Omkostninger i forbindelse med uddannelsen

Det er vigtigt, at den skriftlige aftale tager stilling til de forskellige typer af omkostninger og fordelingen af omkostninger. Omkostninger forbundet med uddannelsen relaterer sig til, hvem, der skal betale hvad, i forbindelse med at du tager uddannelsen.

I bør derudover aftale, i hvilket omfang du har fri med løn under uddannelsen. Som regel får du fri med løn til deltage i uddannelsen og til at gå til eksamen.

Sørg for at have afklaret følgende i den skriftlige aftale:

  • Betaler virksomheden udgifterne til uddannelsen (uddannelsesafgiften)? Og hvad med udgifter til undervisningsmateriale, rejser og forplejning, som vedrører deltagelse i uddannelsen?
  • Har du fri til forberedelse og deltagelse i undervisningen?
  • Får du løn under din forberedelse og deltagelse i undervisningen?
  • Har du ret til fri i forbindelse med eksamen?
  • Får du løn i forbindelse med eksamen?
  • Hvad sker der, hvis du ikke består en eksamen? Skal uddannelsesafgiften fornyes? Skal du have læsefri og fri til eksamen på ny?
  • Skal du selv betale nogle af udgifterne?
  • Vi anbefaler altid, at du og din arbejdsgiver forsøger at være så præcise som muligt vedrørende alle forhold i den skriftlige aftale. Vi anbefaler også, at I er præcise med fordelingen af udgifter i den skriftlige aftale.

Tilbagebetalingspligt

Det er vigtigt, at I i den skriftlige aftale aftaler, om der skal gælde en tilbagebetalingspligt. Tilbagebetalingspligten relaterer sig til, hvad der sker, hvis:

  • Medarbejderen siger op
  • Medarbejderen bliver sagt op
  • Uddannelsesforløbet på anden måde bliver afbrudt.

Vi anbefaler, at tilbagebetalingspligten kun relaterer sig til selve studieafgifterne, som er udgifter til undervisningen. Dermed ikke udgifter til undervisningsmateriale, rejser, forplejning og lignende.

Hvis virksomheden kræver vilkår om tilbagebetalingspligt, anbefaler vi, at den kun gælder, hvis du selv siger op. Hvis du bliver opsagt fra virksomhedens side under eller efter uddannelsens gennemførelse, anbefaler vi, at I aftaler, at du ikke er forpligtet til at tilbagebetale uddannelsesudgifterne.

I kan fx aftale følgende om tilbagebetalingspligten i den skriftlige aftale:

  • Som medarbejder har du kun pligt til at tilbagebetale studieafgifter afholdt af virksomheden, hvis du opsiger din stilling inden afslutningen af uddannelsen. Her skal I præcisere hvor meget, du som medarbejder skal tilbagebetale.

I kan fx aftale følgende om tilbagebetalingspligten efter afsluttet uddannelse (her er typisk tale om en længerevarende uddannelse, fx en master):

  • Hvis du opsiger din stilling inden for seks måneder efter at have gennemført uddannelsen, skal du tilbagebetale (for eksempel) 50 % af de studieudgifter, arbejdspladsen har betalt.
  • Hvis du opsiger din stilling efter seks måneder, men inden 12 måneder efter du har gennemført uddannelsen, skal du tilbagebetale (for eksempel) 25 % af de studieudgifter, arbejdspladsen har betalt.
  • Hvis du opsiger din stilling 12 måneder eller senere efter, du har gennemført din uddannelse, sker der ingen tilbagebetaling.

Tilbagebetalingspligt i andre tilfælde

Du og din arbejdsgiver bør også tage stilling til andre scenarier, hvor dit fravær eller afbrydelse af uddannelsen ikke er selvforskyldt. Det kan fx være sygdom eller andre personlige/arbejdsmæssige forhold, der gør, at du som medarbejder vælger ikke at gennemføre uddannelsen.

I sådanne tilfælde bør du ikke være forpligtet til at tilbagebetale afholdte udgifter, selvom du ikke gennemfører uddannelsen.

Juridisk rådgivning om klausuler

Regler om klausuler kan være komplekse. Få juridisk rådgivning, så du kender dine rettigheder og ved, hvordan du er bundet. Vi hjælper dig inden for 24 timer alle hverdage.

Kurser og uddannelser

Kvinde_i_skoven_02_article-card_576x324
I samarbejde med DTU Learn for Life

Coachuddannelse for ledere

På coachuddannelsen udvikler du dig som leder og får samtidig et effektivt værktøj til at motivere dine medarbejdere og hjælpe dem med at få mest muligt ud af deres potentiale.

Kolleger_ved_computer_article-card_576x324

SCRUM™ Master

Scrum Master™ er for dig, der står for at coache og rydde hindringer for udviklingsteamet, og som skal sikre, at alle processer bliver overholdt.

Mand_spejles_i_vindue_article-card_576x324

Ledernes Akademiuddannelser

Uddannelserne styrker din viden om fx strategi, forretningsforståelse, coaching og ledelse i praksis. Du får nye faglige og personlige kompetencer sideløbende med, at du arbejder.

Spørgsmål og svar om klausuler

Din session er ved at udløbe

Din session udløber om lidt, medmindre du trykker "Forny min session" nedenfor.