Maend_moede_paa_cafe_content-header_768x384

Din kundeklausul har betydning for dine ansættelsesvilkår

Det er vigtigt, at du kender betingelserne for din kundeklausul, inden du skriver under på din kontrakt.

Har du en kunde- og leverandørklausul, må du ikke have forretningsmæssig forbindelse til din arbejdsgivers kunder, leverandører eller øvrige forretningsforbindelser inden for en aftalt periode, når du fratræder dit job.

For at din kundeklausul er gyldig, skal den:

  • Være indgået skriftligt – enten i din ansættelseskontrakt eller i et bilag.
  • Klausulen må kun angå kunder, som du har været i forretningsmæssig forbindelse med inden for de seneste 12 måneder før opsigelsestidspunktet.
  • Det skal fremgå af aftalen, at du bliver kompenseret. Kompensationen skal være i overensstemmelse med loven om ansættelsesklausuler.
  • Det skal fremgå, at klausulen først gælder, når du har været i ansættelsen i seks måneder.
  • Det skal fremgå, hvor lang en periode du er begrænset af klausulen.
  • I forbindelse med opsigelsen skal du have udleveret en liste over de omfattede kunder. 

Vær opmærksom på, at reglerne for klausuler er ændret per 1. januar 2016. Det vil sige, at der er to forskellige regelsæt, alt efter hvornår du har indgået en klausul. Har du indgået en klausul før 2016, anbefaler vi, at du kontakter os, så vi bedst muligt kan hjælpe dig.

Hvornår træder kundeklausulen i kraft?

Kundeklausulen træder i kraft, hvis:

  • Du selv siger op
  • Virksomheden opsiger dig
  • Virksomheden bortviser dig

Hvor længe gælder en kundeklausul?

Din kundeklausul gælder i det tidsrum, der står i din skriftlige aftale med virksomheden. Klausulen kan maks. gælde i 12 måneder.

Hvis I har indgået aftale om både en konkurrence- og kundeklausul – en kombineret ansættelsesklausul – kan den maks. gælde i seks måneder. Vi anbefaler, at du forhandler en så kort løbetid på klausulen som muligt.

Hvis du fratræder din stilling i løbet af de første seks måneder af din ansættelse, er du ikke længere bundet af klausulen og har derfor ikke ret til kompensation. Dette gælder både en kundeklausul og en kombineret ansættelsesklausul. Din opsigelsesperiode skal medregnes i de seks måneder.

Hvor omfattende må en kundeklausul være?

I forbindelse med din opsigelse skal du modtage en liste med de kunder/leverandører, du har været i erhvervsmæssig kontakt med de seneste 12 måneder inden opsigelsen, som din arbejdsgiver ønsker omfattet af klausulen.

Listen kan kun omfatte kunder/leverandører, som du har været i erhvervsmæssig kontakt med de seneste 12 måneder inden opsigelsen. Hvis ikke du modtager den pågældende liste, efter du har rykket for den skriftligt, anbefaler vi, at du kontakter os.

Hvordan bliver jeg kompenseret?

  • Hvis kundeklausulen gælder i maks. seks måneder, bliver du kompenseret med 40 procent af din samlede løn på fratrædelsestidspunktet.
  • Hvis kundeklausulen gælder i mere end seks måneder og maks. i 12 måneder, bliver du kompenseret med 60 procent af din samlede løn på fratrædelsestidspunktet.
  • Hvis du har en kombineret ansættelsesklausul – altså både en konkurrence- og kundeklausul – bliver du kompenseret 60 procent af din samlede løn.

Kompensationen skal beregnes på grundlag af din samlede løn. Det vil sige, at både pension, bonus, vagttillæg, skifteholdstillæg og værdien af dine personalegoder indgår i beregningen.

Vi anbefaler, at du forsøger at forhandle dig frem til en højere kompensation end de lovmæssige minimumskompensationer. Kontakt os, hvis du har brug for sparring i forbindelse med forhandlingen af din kundeklausul.

Hvad gør jeg, hvis jeg får et nyt arbejde, som ikke er i strid med min klausul?

De to første måneder af din klausulperiode vil du modtage dét, der kaldes engangskompensation. Den kan du få udbetalt ved fratrædelsen, og den har du altid krav på. Den eneste undtagelse er, hvis du er blevet bortvist, og der er tale om en berettiget bortvisning.

Hvis du får nyt arbejde, der ikke er i strid med kundeklausulen, vil du fra den tredje måned efter din fratræden og den resterende del af klausulperioden modtage en lavere kompensation end din fulde månedsløn.

  • Hvis du har en klausul, der maks. gælder i seks måneder, vil du modtage 16 procent af lønnen på fratrædelsestidspunktet fra 3. måned og frem til klausulens udløb, hvis du har indtægt fra andet passende arbejde.
  • Hvis din klausul gælder mellem 6 og 12 måneder – eller hvis der er tale om en kombineret ansættelsesklausul – vil din kompensationen fra 3. måned efter fratrædelsestidspunktet udgøre 24 procent af lønnen.

Reglerne gælder kun, hvis du har indtægt fra andet passende arbejde. ”Passende arbejde” er arbejde inden for et fagligt område, som du er uddannet til eller tidligere har arbejdet inden for.

Hvad gør jeg, hvis jeg overtræder klausulen?

Hvis du overtræder klausulen, er du forpligtet til at betale en erstatning til virksomheden for deres tab. Virksomheden skal bevise, at de har lidt et økonomisk tab og dokumentere, hvor stort tabet er.

Udover erstatningen kan det være aftalt, at du skal betale virksomheden et bestemt beløb, hvis du overtræder klausulen. Det kaldes en konventionalbod. Konventionalboden skal betales til virksomheden, uanset om de har lidt et økonomisk tab eller ej. Beløbet kan for eksempel svare til seks måneders løn – altså svare til flere hundredetusinde kroner. Hvis du ikke betaler boden, kan virksomheden lægge sag an mod dig.

Vi anbefaler, at du forsøger at forhandle en eventuel konventionalbod ud af kontrakten. Send din kontrakt eller klausulaftale til os, inden du skriver under, så kan vi hjælpe dig med, hvad du skal være opmærksom på.

Udover konventionalboden kan du også blive mødt af et krav om forbud/påbud, hvis du takker ja til et arbejde, der er i strid med din klausul. Et forbud/påbud betyder, at din tidligere arbejdsgiver kan standse din nye ansættelse eller din selvstændige virksomhed med domstolenes hjælp, hvis du overtræder klausulen. I så fald vil du med øjeblikkelig virkning skulle fratræde din stilling og standse alt arbejde i virksomheden.

Hvordan forhandler jeg bedst klausulen?

Vi anbefaler, at du får formuleret klausulen så specifikt som muligt, så den ikke begrænser dig unødigt.

Det kan være i form af en skriftlig aftale om, at kun visse konkrete produkter eller ydelser er omfattet.

Derudover anbefaler vi, at du forsøger at forhandle dig frem til:

  • En højere kompensation
  • At varigheden af klausulen bliver så kort som muligt
  • At du undgår konventionalbod.

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver sagt op – eller selv siger op?

Kundeklausulen gælder, uanset om du selv siger op, eller hvis virksomheden opsiger dig eller bortviser dig.

Vær opmærksom på, at klausulen forpligter dig til at søge et passende andet arbejde i klausulens gyldighedsperiode. Det kaldes en tabsbegrænsningsforpligtelse. ”Passende arbejde” er arbejde inden for et fagligt område, som du er uddannet til eller tidligere har arbejdet inden for.

Hvis du ikke aktivt forsøger at finde andet arbejde i klausulperioden, har du ikke ret til kompensation. Du har dog altid ret til engangskompensationen svarende til to måneders kompensation.

Hvis du ikke har fået et nyt arbejde, har du ret til at modtage dagpenge, samtidig med at du får udbetalt din kompensation for klausulen. Det er dog en forudsætning, at du i øvrigt opfylder betingelserne for at få dagpenge.

Hvad gør jeg, hvis virksomheden opsiger klausulen?

Din arbejdsgiver har ret til at opsige din kundeklausul med en måneds varsel. Denne regel gælder, uanset om du stadig er ansat i virksomheden, eller om du er fratrådt din stilling og modtager kompensation fra virksomheden.

Selvom din arbejdsgiver opsiger klausulen, har du krav på engangskompensationen, hvilket svarer til to måneders kompensation, hvis du fratræder din stilling inden for seks måneder efter, at klausulen er blevet opsagt. Det gælder dog ikke, hvis du bliver berettiget bortvist.

Hvad gør jeg, hvis jeg er direktør?

Loven om ansættelsesklausuler gælder kun for lønmodtagere – ikke for direktører. Er du ansat på en direktørkontrakt, anbefaler vi dig at kontakte os for spørgsmål om klausuler.

Læs mere om direktørkontrakter

Klausuler indgået før og efter januar 2016

Har du brug for juridisk hjælp?

Som medlem af Lederne Spring kan du benytte dig af vores juridiske rådgivning og få svar inden for 24 timer på hverdage.

Kom godt videre

ldre_mand_hnd_p_hovedet_article-card_576x324

Konkurrenceklausuler

Det er vigtigt at kende betingelserne for en konkurrenceklausul, inden du skriver under på din kontrakt. Få hjælp og gode råd her.

Kvinde_sidder_ved_skrivebord_article-card_576x324

Uddannelsesklausuler

Sørg for at have en skriftlig aftale, hvis du skal på arbejdsgiverbetalt uddannelse. Det sikrer dine rettigheder. Følg tjeklisten til en god aftale.

ldre_mand_padel_article-card_576x324

Vær opmærksom på klausuler

Nogle ansættelser indebærer, at du kan være bundet af en klausul. Du bør altid sætte dig ind i din klausul, inden du skriver under på din kontrakt.

Spørgsmål og svar om klausuler