Kvinde_mand_moede_content-header_768x384

Din funktionærkontrakt – 12 gode råd

Du har fået et nyt job og en funktionærkontrakt til underskrift. Vi giver dig 12 gode råd til forhandling af alt fra jobindhold til løn, barsel og klausuler.

Det kan være udfordrende at stille krav til en ny arbejdsgiver. Men vores erfaring er, at du og din arbejdsgiver ofte kan undgå konflikter senere, hvis dine vilkår er forhandlet godt på plads, inden I skriver under.

Vi har samlet 12 anbefalinger, som du kan bruge, når du skal forhandle din kontrakt. Du kan sikkert ikke få alt igennem, så vælg de ting, der er vigtigst for dig og vær realistisk i dine krav.

Husk at tænke fremad: De ting, du lægger vægt på nu, er måske nogle andre om tre eller fem år, hvor du stadig kan være ansat under samme kontrakt.

1. Stillingsbeskrivelse og -betegnelse

Tjek, at din stillingsbetegnelse er korrekt. Vi anbefaler, at du enten i selve kontrakten eller i et bilag har en mere udførlig stillingsbeskrivelse, der oplister dine ansvars- og kompetenceområder samt eventuelt opgaver.

Stillingsbeskrivelsen er vigtig, fordi den fortæller, hvad du har ansvar for, og hvilke områder du har sagt ja til. Ikke mindst hvis din stilling ændrer sig. Derudover bør det fremgå, hvem du refererer til i organisationen.

2. Ferie og fridage

Det skal indgå i din kontrakt, om du er omfattet af ferieloven, der giver dig ret til fem ugers ferie. Vi anbefaler desuden, at du forsøger at få aftale ret til fem feriefridage. Vi anbefaler også, at du aftaler, at de fem feriefridage udbetales, når du fratræder, hvis du ikke har afholdt dem inden.

Derudover anbefaler vi, at det skal fremgå af kontrakten, eller med henvisning til en personalehåndbog eller lignende, om du har ret til andet fravær med løn, f.eks. omsorgsdage, seniorfridage eller andet.

3. Løn

Den aftalte løn skal fremgå af din kontrakt eller eventuelle bilag. Din løn er ikke kun din grundløn, men også andre tillæg, du er berettiget til. Det er fx:

  • Pensionsbidrag
  • Bonus/provisionsordning
  • Løngoder – fx fri telefon, betalt internet, fri bil og sundhedsordning.

Det er nødvendigt, at det indgår i kontrakten, så du kan dokumentere dine rettigheder i forhold til virksomheden. Vi anbefaler, at din arbejdsgiver indbetaler pension til dig, og at arbejdsgiverens bidrag betales ud over din aftalte løn.

Læs mere om løn

4. Ret til lønforhandling

Din ret til lønforhandling bør også fremgå af din kontrakt. Det indebærer:

  • Ret til lønforhandling
  • Tidspunkt for forhandlingen
  • Fra hvilken dato, en eventuel lønregulering får virkning fra, bør også altid fremgå af kontrakten.

Derudover bør du sikre dig, at du bevarer retten til eventuelle løngoder som bil, telefon og lignende i en eventuel opsigelsesperiode. Det kan blive gjort med formuleringen:

”I opsigelsesperioden og fritstillingsperioden har medarbejderen krav på at bibeholde alle lønandele, herunder men ikke begrænset til fri telefon og fri bil.”

5. Bonus og provision

Bonus- og provisionsordninger findes i mange virksomheder. Vores erfaring er, at betingelserne for de ordninger ofte er uklare eller aldrig er blevet aftalt skriftligt.

Du kan derfor risikere ikke at få udbetalt den bonus, som du mener at have krav på, simpelthen fordi det ikke er muligt at bevise dit krav på bonus.

Sørg derfor for, at ordningen er aftalt skriftligt enten i kontrakten eller bilag til kontrakten. Dine mål, betingelser, vilkår og tidspunkt for udbetaling bør være beskrevet i aftalen. 

Læs mere om bonus og anden resultatafhængig løn

Har du brug for juridisk hjælp?

Som medlem af Lederne Spring kan du benytte dig af vores juridiske rådgivning og få svar inden for 24 timer på hverdage.

6. Uddannelse

Hvis din arbejdsgiver betaler uddannelse i din ansættelse, bør det også fremgå af kontrakten eller henvisning til en personalehåndbog eller lignende.

7. Arbejdsgivers betaling til sociale sikringsinstitutioner

Hvis din arbejdsgiver betaler bidrag til sociale sikringsinstitutioner (såsom ATP, AES mv.) bør det også fremgå af din kontrakt eller med henvisning til en personalehåndbog eller lignende.

8. Barsel

Det skal fremgå af kontrakten, om du har ret til løn under barsel.

I den forbindelse skal du være opmærksom på, at du som kvinde allerede i funktionærloven har krav på halv løn i en begrænset periode. Vi anbefaler naturligvis, at du får aftalt ret til fuld løn i så lang en periode som muligt.

Som mand og medmor har du ofte kun krav på dagpenge under orlov. Du bør derfor aftale, at du har krav på fuld løn i en orlovsperiode.

Læs mere om barsel

9. Klausuler

Vi anbefaler som udgangspunkt, at du forsøger at undgå klausuler i din kontrakt. Hvis det ikke er muligt, er det afgørende, at du gør dig klart, hvilke konsekvenser en sådan klausul vil kunne have for dine fremtidige jobmuligheder.

Du bør derfor altid kontakte Lederne Spring for juridisk rådgivning, inden du accepterer at blive omfattet af en klausul.

Læs mere om klausuler

10. Rettigheder ved opsigelse

Vi anbefaler, at dit opsigelsesvarsel altid fremgår af din ansættelseskontrakt. Det skal også fremgå, om der er aftalt prøvetid – herunder varigheden og vilkårene prøvetiden. Det er vigtigt at være opmærksom på, om der er aftalt forlængede varsler, det vil sige længere opsigelsesvarsel end normalt.

Er du funktionær, gælder funktionærlovens regler. Hvis du ikke er funktionær, og du er ansat på en tidsbegrænset ansættelse, så må længden af prøvetiden ikke overstige en fjerdedel af ansættelsestiden. 

Læs mere om opsigelse

Særlige forhold i opsigelsesperioden

Som udgangspunkt skal du fortsætte med at arbejde i din opsigelsesperiode medmindre virksomheden giver besked om andet.

Virksomheden kan ligeledes pålægge dig at afholde ferie i en opsigelsesperiode, hvis det varsles i overensstemmelse med ferielovens regler.

Læs mere om fritstilling og suspension

11. Outplacement

12. Hvis du får et lederjob

Hvis du bliver leder, anbefaler vi, at du får tilføjet en henvisning til Lederaftalen i din kontrakt – særligt hvis du får personaleansvar.

Lederaftalen er en aftale mellem Dansk Arbejdsgiverforening og Lederne og supplerer din ansættelseskontrakt og giver dig blandt andet ret til ferie og barsel på samme vilkår som de øvrige ansatte i virksomheden. Desuden får du mulighed for at få ekstra godtgørelse ved opsigelse, hvis du på opsigelsestidspunktet er mellem 50 og 65 år og har været leder i virksomheden i mindst 10 år.

Læs hele Lederaftalen

Spørgsmål og svar om kontrakter