Din fratrædelsesaftale alternativet til opsigelsen

Din fratrædelsesaftale kan ikke ændres, når den er underskrevet. Se, hvad du skal gøre trin for trin, download en skabelon, og send den til tjek hos vores rådgivere.

En fratrædelsesaftale er en aftale mellem dig og din arbejdsgiver, der fungerer som en erstatning for en normal opsigelse. Ofte vil dine vilkår i en fratrædelsesaftale være bedre, men det er vigtigt, at du sikrer dig, at de som minimum matcher dine rettigheder ved almindelig opsigelse.

Hvis du er blevet opsagt eller forventer at blive opsagt, kan du forsøge at gå i dialog med din arbejdsgiver om at indgå en fratrædelsesaftale for ar få bedre vilkår i opsigelsesperioden.

Du skal være opmærksom på, at din aftale ikke kan ændres, når både du og din arbejdsgiver har underskrevet den. Derfor er det vigtigt, at du får den rigtige rådgivning, inden du skriver under.

Sådan gør du, hvis du skal indgå en fratrædelsesaftale – trin for trin

  1. Få juridisk rådgivning, inden du forhandler
    Hvornår: Hurtigst muligt

    Kontakt os for personlig rådgivning, inden du skal indgå en fratrædelsesaftale med din arbejdsgiver.

    Vores juridiske konsulenter kontakter dig hurtigst muligt og inden for 24 timer på hverdage for at gennemgå din situation med dig.

    Hvis du allerede har en konkret fratrædelsesaftale, så skal du sende den til os, inden du skriver under.

    Få juridisk rådgivning
  2. Stå fast på dine krav og rettigheder
    Fratrædelsesaftaler indgås ofte ved relativt korte og intense forhandlinger. Det er derfor vigtigt, at du står fast ved dine krav og rettigheder over for din arbejdsgiver.

    Du har ret til at få tjekket din aftale igennem. Bed om betænkningstid, så du ikke lader dig friste eller føler dig presset til at gøre noget forhastet.

  3. Skriv under på aftalen
    Hvornår: Når du har fået juridisk rådgivning

    Når du er tilfreds med aftalen og har fået den tjekket igennem af en af vores jurister, er du klar til at skrive aftalen under.

    Husk at aftalen ikke kan ændres, når først du og din arbejdsgiver har skrevet under.

Indhold i fratrædelsesaftalen

På samme måde som ved en normal opsigelse bør du og din arbejdsgiver tage stilling til en række forhold i din fratrædelsesaftale. På den måde sikrer du dig, at du ikke får ringere vilkår, end hvis du var blevet sagt op.

Det bør du tage stilling til:

  • Dit opsigelsesvarsel
  • Baggrunden for fratrædelsesaftalen
  • Forhold i din opsigelsesperiode
  • Afholdelse af din ferie og udbetaling af feriegodtgørelse
  • Fratrædelsesgodtgørelse
  • Bonus, provision, aktieoptioner og warrants
  • Ejeraftale
  • Kunde- og konkurrenceklausuler
  • Hvis du er sygemeldt og omfattet af 120-dages-reglen i din ansættelseskontrakt, når du skal indgå din fratrædelsesaftale, bør det fremgå af din fratrædelsesaftale, at din arbejdsgiver frasiger sig retten til at anvende 120-dages-reglen.

Læs mere om sygdom og 120-dages-reglen

Hvis du bliver fritstillet eller suspenderet

Din fratrædelsesaftale kan også omfatte, at du bliver fritstillet i en periode. Når du er fritstillet, er du stadig i et ansættelsesforhold, men du skal ikke møde på arbejde eller stå til rådighed for din arbejdsgiver.

Hvis din fratrædelsesaftale omfatter, at du bliver fritstillet, er der flere forhold, der kan stille dig bedre:

  • Virksomhedens ret til at modregne løn bliver fraskrevet. Det vil sige, at du kan få løn fra nuværende og ny arbejdsgiver i en længere periode end tre måneder, som funktionærloven lægger op til
  • Du bevarer dine løngoder f.eks. fri bil, telefon mv. i din fritstillingsperiode
  • Din fritstilling er uden ferieafholdelse. Det vil betyde, at du får afregnet maksimalt feriegodtgørelse ved din fratrædelse.

Hvis du bliver suspenderet skal du ikke møde på arbejde, men du skal stå til rådighed for din arbejdsgiver, hvis der bliver brug for din arbejdskraft. Her kan du forsøge at få begrænset denne rådighedsforpligtigelse mest muligt.

Læs mere om suspension og fritstilling

Opsagt som en del af en fyringsrunde

Hvis din arbejdsplads skal lukke og derfor opsiger alle sine medarbejdere (eksempelvis fordi produktionen flytter til udlandet) vil der ofte være en god mulighed for at indgå en fratrædelsesaftale.

Er du en nøglemedarbejder, har din arbejdsgiver brug for din arbejdskraft i nedlukningsfasen. For at undgå, at du kontraopsiger din stilling, fordi du finder et nyt arbejde i din opsigelsesperiode, er der mulighed for at aftale forskellige bonusordninger, som kan give dig et økonomisk incitament til at blive til den sidste dag.

Læs mere om store fyringsrunder

Tips til at få en bedre fratrædelsesaftale

Vær opmærksom på dagpenge og undgå karantæne

Når du indgår en fratrædelsesaftale, er det vigtigt, at du får fuld dækning for din løn, godtgørelse, bonus, løngoder mv i din fratrædelsesaftale. Fuld dækning betyder, at du får de samme vilkår (eller bedre) som du har ret til i din ansættelseskontrakt.

Hvis du ikke får dit fulde opsigelsesvarsel i din fratrædelsesaftale, vil du blive anset for at være selvforskyldt ledig. Det betyder helt konkret, at du ikke kan få udbetalt dagpenge de første tre uger, efter du har meldt dig ledig.

For at undgå at du bliver anset for at være selvforskyldt ledig, skal dette være tydeligt i din fratrædelsesaftale:

  • Aftalen er udarbejdet på virksomhedens initiativ i forlængelse af, at din arbejdsgiver har tænkt sig at opsige dig eller har opsagt dig
  • Årsagen til opsigelsen

Vær også opmærksom på, at det kan have betydning for dine dagpenge, hvis du får dine overarbejdstimer udbetalt.

Læs mere om din ret til dagpenge

Det skal du også være opmærksom på

Der er andre forhold, du også skal være opmærksom på, når du indgår din fratrædelsesaftale.

Hvis du har tegnet en lønsikring, dækker den ikke, hvis du er selvforskyldt ledig. Hvis du skal have udbetaling fra din lønsikring, er det derfor vigtigt, at det fremgår af din fratrædelsesaftale, at den er udarbejdet på virksomhedens initiativ i forlængelse af, at din arbejdsgiver vil opsige dig og at grunden til din opsigelse også fremgår.

Hvis du er sygemeldt og omfattet af 120-dages-reglen i din ansættelseskontrakt, når du skal indgå din fratrædelsesaftale, bør det fremgå af din fratrædelsesaftale, at din arbejdsgiver frasiger sig retten til at anvende 120-dages-reglen.

Læs mere om din lønsikring her

Læs mere om sygdom og 120-dages-reglen

Har du spørgsmål om dagpenge?

Kontakt os

Har du spørgsmål til ledighed og dagpenge, kan du ringe eller skrive til os via Selvbetjeningen, så svarer vi på dine spørgsmål.

32 83 01 23
Mandag - Fredag
8.00-16.00

Kom godt videre

Mand_i_kkken_article-card_576x324

Fristillet eller suspenderet

Er du fritstillet eller suspenderet? Så er du stadig i et ansættelsesforhold med din arbejdsgiver. Se, hvad du skal vide i begge situationer.

Kvinde_lukkede_oejne_article-card_576x324

Opsigelsesberegner

Dit opsigelsesvarsel kan afhænge af overenskomst eller funktionærloven. Brug vores beregner til at se, hvad du har krav på.

Kvinde_smiler_over_skulderen_article-card_576x324

Prøv Lederne Springs jobmatch

Find dit næste job med kunstig intelligens. Upload dit CV og lad Jobmatch finde tre stillinger, der passer til din profil.