Regler for opsigelse når du er syg

Der er nogle klare regler, som din arbejdsgiver skal overholde i forhold til at varsle din opsigelse. Det gælder også, hvis du er syg.

Hvis du er eller bliver syg, vil langt de fleste arbejdsgivere vise forståelse og fleksibilitet i forhold til at sikre dig i jobbet, mens du har fravær på grund af sygdom. Men du kan godt blive opsagt, mens du er syg – også på grund af din sygdom.

Din arbejdsgiver skal overholde nogle betingelser og frister. Hvad de er, kommer an på dine ansættelsesforhold, din konkrete situation og hvad der står i din kontrakt. Fx om du er omfattet af det, der hedder 120-dagesreglen. Det er en regel, der giver din arbejdsgiver mulighed for at opsige dig med kortere varsel, hvis du har været syg i 120 dage inden for 12 måneder.

Hvis du bliver opsagt under sygdom, anbefaler vi, at du får os til at gennemgå din opsigelse.

Indsend din opsigelse

Hvis du er blevet opsagt, kan du indsende din opsigelse til juridisk tjek hos vores jurister. Så sikrer vi, at dine rettigheder bliver overholdt.

Opsigelse med sædvanligt varsel

Din arbejdsgiver kan opsige dig med det varsel, der er aftalt i din ansættelseskontrakt og som følger fx din anciennitet.

Du kan se dit opsigelsesvarsel i din kontrakt.

Du har ret til en begrundelse for din opsigelse, og den begrundelse skal være saglig.

Mere om opsigelse

120-dagesreglen

Du kan være omfattet af 120-dagesreglen, hvis du er ansat på funktionærkontrakt og 120-dagesreglen er aftalt i din kontrakt. Det er du typisk i det private.

Reglen giver din arbejdsgiver mulighed for at opsige dig med kortere frist end den, du har i forhold til din anciennitet, hvis du inden for 12 måneder har været syg i 120 dage.

Hvis du er omfattet af 120-dagesreglen, kan arbejdsgiver opsige dig med løbende måned plus en måned. Hvis du fx bliver opsagt den 4. marts, stopper din ansættelse den 30. april. De 12 måneder følger ikke et kalenderår, men kan regnes fra tidspunktet for opsigelsen.

Der er visse betingelser, der skal være opfyldt, før din arbejdsgiver kan benytte af sig reglen:

  • Du og din arbejdsgiver skal skriftligt have aftalt 120-sygedages-reglen, fx i din kontrakt.
  • Du har fået løn i de 120 dage, du har været syg. Sygdom på fx søndage, helligdage og fridage tæller som udgangspunkt med i de 120 sygedage. Dage, hvor du har været syg på grund af en arbejdsskade, tæller også med i de 120 sygedage. Fravær i forbindelse med graviditet tæller ikke med i de 120 dage.
  • Din arbejdsgiver skal opsige dig, så snart du har været syg i mere end 120 dage.
  • Du skal stadig være sygemeldt på det tidspunkt, din arbejdsgiver opsiger dig.

Læs mere om funktionærkontrakter

For dig der er offentlig ansat

Hvis du er offentlig ansat, er du som udgangspunkt ikke omfattet 120-dagesreglen. Du kan altid få os til at gennemgå din kontrakt, hvis du er i tvivl.

Indsend din kontrakt

Kom godt videre

Mand_i_toget_article-card_576x324

Loyalitet og tavshedspligt

Du har loyalitets- og tavshedspligt over for din arbejdsgiver. Du skal desuden være ekstra opmærksom på din position som rollemodel.

Kvinde_arbejder_hjemme_griner_article-card_576x324

Alt om kontrakter

Din kontrakt er en vigtig del af dine ansættelse. Få en gennemgået din kontrakt, råd til forhandling af vores jurister og meget mere hjælp her.

Kvinde_lukkede_oejne_article-card_576x324

Opsigelsesberegner

Dit opsigelsesvarsel kan afhænge af overenskomst eller funktionærloven. Brug vores beregner til at se, hvad du har krav på.