Mange ledere forbereder sig på at skulle lede på distancen

Flere og flere ledere forventer at skulle udvikle deres kompetencer inden for distanceledelse det kommende år. Et tydeligt aftryk fra coronakrisen, lyder der fra Ledernes uddannelseschef.

11. februar 2021

Coronakrisen har tvunget mange både ledere og medarbejdere hjem på arbejde – og selvom hjemmearbejde på fuldtid ikke nødvendigvis er lykken, har mange ledere fået øjnene op for mulighederne i at lede på distancen, viser undersøgelse fra Lederne.

I undersøgelsen, hvor der indgår svar fra 1.388 ledere, svarer hver fjerde leder, at vedkommende forventer at skulle udvikle sine kompetencer inden for distanceledelse det næste år. 

- Distanceledelse fylder lige nu rigtig meget for lederne, fordi mange hundredtusind er tvunget til at arbejde hjemmefra grundet COVID-19. Derfor er det heller ikke underligt, at lederne planlægger at skulle blive bedre til at lede på distancen, da man mange steder har erfaret, at hjemmearbejde nok er kommet for at blive, om end i et mindre omfang end nu, siger Thomas Christensen, der er uddannelseschef i Lederne.

Af samme årsag undrer det heller ikke Thomas Christensen, at kompetenceudvikling inden for distanceledelsen bliver kraftigt opprioriteret til fordel for de øvrige ledelsesområder blandt de danske erhvervsledere. For mens ønsket om kompetenceudvikling inden for de fleste af de øvrige områder er gået tilbage, så er der markant flere ledere, der har kompetenceudvikling inden for distanceledelse på ønskeblokken.

I 2018 var det nemlig kun 11 procent af lederne, der forventede at kompetenceudvikle sig inden for distanceledelse, mens det i oktober 2020 var 24 procent af lederne. Til sammenligning skete eksempelvis et større fald inden for personaleledelse, ligesom mere administrative ledelsesområder, såsom økonomi og strategisk ledelse, tog et mindre dyk.

Øget brug af hjemmearbejde skaber både udfordringer og nye muligheder

Selvom hjemmearbejde på fuldtid næppe er kommet for blive – i hvert fald ikke i samme omfang, som vi ser nu – så tror Ledernes uddannelseschef på, at det tvungne hjemmearbejde under coronakrisen har fået mange virksomheder til at få øjnene op for de muligheder og den fleksibilitet, der er ved at lade folk arbejde hjemmefra.

- Før coronakrisen var der mange steder en opfattelse af, at hjemmearbejde var mindre effektivt, og det havde derfor måske karakter af at være en frynsegode. Men erfaringer igennem det sidste års tid har vist det stik modsatte. Mange medarbejdere arbejder mere fokuseret og koncentreret – i hvert fald når skolerne er åbne - og slipper samtidig for transport frem og tilbage til arbejde. Det har været med til på en sund måde at udfordre arbejdspladsens organisering og måder at lede på, siger Thomas Christensen.

Det bakkes op af en helt ny undersøgelse fra Lederne fra slutningen af januar, hvor hele 30 procent af lederne nu siger, at distanceledelse er ét af de vigtigste ledelsesområder for dem at udvikle i 2021.

Trods fordelene ved hjemmearbejde kræver hjemmearbejdet dog en anden tilgang til ledelse, som lederne skal være opmærksomme på. Derfor glæder det også Ledernes uddannelseschef, at så mange har fokus på at udvikle og styrke deres kompetencer inden for distanceledelse.

- Som leder udfordres man på distancen, specielt i forhold til relationen mellem leder og medarbejder og medarbejderne indbyrdes. Derfor skal man som leder have en ny og anden opmærksomhed på, hvordan man sikrer motivationen, engagementet, resultater og trivsel blandt medarbejderne. Samtidig skal man være opmærksom på, at meget information og relationsopbygning risikerer at gå tabt, når kommunikation foregår digitalt. Derfor handler det for mange om at finde en ny balance mellem kontrol og tillid og finde veje til at styrke medarbejdernes selvledelse, siger Thomas Christensen.

Kontaktoplysninger

Diana Bergenser
Diana Bergenser
Presse- og analysekonsulent
Mobil: 2399 4962
E-mail: dib@lho.dk
Thomas_Christensen_mini_portræt
Thomas Christensen
Uddannelseschef
Mobil:  2428 2480
E-mail: tch@lho.dk