Husk din restferie inden årsskiftet

Du kan miste din restferie, hvis du ikke afholder den inden årsskiftet. Det er også en mulighed at få overført dele af din restferie til næste ferieår – eller få den udbetalt.

Har du ferie til gode, er det en god idé at aftale med din arbejdsgiver, hvad der skal ske med den. Ellers kan det nemlig ende med, at den går tabt.

Som lønmodtager optjener du 25 feriedage – svarende til 5 ferieuger – i det såkaldte ferieår. Det løber fra 1. september til 31. august året efter.

Den optjente ferie skal du som udgangspunkt afholde i ferieafholdelsesperioden. Den strækker sig en smule længere, nemlig fra 1. september til 31. december året efter. Du optjener med andre ord ferie i 12 måneder, men har 16 måneder til at afholde den.

Ferieregler_image_16_9_992x558

Som hovedregel skal du have holdt mindst 20 af de 25 feriedage, som du har optjent i perioden 1. september til 31. august året efter senest den 31. december. De sidste fem dage har du mulighed for at få overført eller udbetalt.

De første 20 feriedage

De første 20 feriedage (1. – 4. ferieuge) skal være holdt senest 31. december.

Når du ikke at bruge de 20 feriedage inden årsskiftet, mister du retten til at holde dem og kan heller ikke få dem udbetalt.

Du kan dog få dispensation, hvis du af særlige årsager har været forhindret i at holde denne del af ferien – fx på grund af sygdom eller barselsorlov.

Den resterende ferie

Hvis du ikke holder de sidste fem feriedage (eller færre) senest den 31. december, har du mulighed for at aftale med din arbejdsgiver, at du kan få disse feriedage overført til næste ferieafholdelsesperiode, som løber til og med den 31. december næste år.

Aftalen skal senest være indgået den 31. december i år – og du skal huske at få den på skrift. Indgår du ikke en aftale om ferieoverførsel, og har du fem (eller færre) af de 25 dages ferie tilovers den 31. december, skal disse udbetales til dig senest med lønnen for marts næste år.

Værdien af dagene skal afregnes som ”ferie med løn og ferietillæg” – og beregnes med udgangspunkt i din løn for december i år.

Du kan have ret til yderligere ferie, end du har optjent efter ferieloven. Yderligere ferie kaldes ofte ”sjette ferieuge” eller ”feriefridage”. Disse dage er ikke reguleret af ferieloven, men derimod typisk reguleret i din ansættelseskontrakt, personalehåndbog eller overenskomst.

Vær desuden opmærksom på, at du kan være omfattet af en overenskomst, som regulerer, om – og i hvilket omfang – du kan overføre ferie.

Få overblik over din ferie med Ledernes ferieberegner

En ekstra lang ferie?

Går du med drømmen om at holde en ekstra lang ferie om et år eller to, gør ferieloven det faktisk muligt. Du kan nemlig spare feriedage op hen over flere år og således spare ferie sammen til en særlig lang ferie. Det kræver dog, at din chef er med på ideen.

Spar op til ekstra lang ferie

Mere om ferie

Far_baby_i_flyvemaskine_article-card_576x324

Forbered din ferie

Brug vores ferieberegner til at få overblik over, hvor mange feriedage du har tilbage, når du har holdt din ferie.

Kvinde_p_skiferie_article-card_576x324

Afhold din ferie

Du optjener 5 ugers ferie per ferieår – måske mere, hvis du har feriefridage. Læs mere om, hvornår og hvordan du holder ferie.

Mor_datter_i_lufthavn_article-card_576x324

Er du syg i ferien?

Er du blevet syg op til eller under din ferie? I nogle tilfælde kan du have ret til at holde ferien på et andet tidspunkt. Vi guider dig godt videre.

Ofte stillede spørgsmål om ferie

Din session er ved at udløbe

Din session udløber om lidt, medmindre du trykker "Forny min session" nedenfor.