Mand_med_krydsede_arme_content-header_768x384

LøngennemsigtighedDet kan du forberede

EU-direktivet om løngennemsigtighed skal være implementeret i Danmark senest i juni 2026. Få et overblik over, hvad I kan forberede allerede nu.

Det nye EU-direktiv om løngennemsigtighed skal mindske kønsbestemte lønforskelle indenfor sammenlignelige jobs.

Reglerne træder i kraft i juni 2026. Det betyder at kravene i direktivet skal være implementeret senest da. Derfor kan det være en god ide at gå i gang nu, da det kan være et omfattende arbejde. Der er nemlig meget der kan forberedes og en del, der allerede kan sættes i gang.

Implementeringen af direktivet til dansk lovgivning er stadig i proces. Derfor ved vi endnu ikke, hvordan direktivet præcis kommer til at se ud i en dansk kontekst.

Få overblik over hovedpointerne i direktivet

Kategorisering af ansatte

Det er en fordel, hvis I allerede nu begynder at afklare, hvilke kategorier af ansatte I har i virksomheden.

Der kan være kategorier, der er lettere at opstille end andre. For nogle virksomheder kan der være hjælp at hente i overenskomster, hvor der kan være aftalte kategorier.

Det afgørende for kategorierne er, om medarbejderne udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi. Gør det tydeligt, hvilke objektive og kønsneutrale kriterier, der hører til hver gruppering. Kategorier kan fx være konsulent, chefkonsulent, administrativ medarbejder, leder, produktionsassistent osv.

Det er en rigtig god idé at udarbejde jobbeskrivelser indenfor kategorierne, så man ved hvilke opgaver og ansvar der er indenfor en titel eller kategori.

Har du brug for juridisk hjælp?

Som medlem af Lederne kan du få juridisk rådgivning om ferie, barsel, sygdom eller andet i din ansættelse. Skriv til os, og få svar fra os inden for 24 timer på hverdage.

Analyse af eventuelle lønforskelle

I kan også begynde at indhente data over løn i virksomheden og analysere på eventuelle forskelle mellem kønnene.

Er der forskelle på over 5%, skal I vurdere, om der er objektive, kønsneutrale begrundelser for forskellene. Er der ikke det, kan I allerede nu rette lønniveauerne til, så forskellene minimeres eller fjernes helt.

Lav en plan

Hvis der er uhensigtsmæssige forskelle i lønningerne, er det en god ide at lave en plan for, hvordan I får rettet op på de forskelle, I har fundet.

Nye ansættelser

Endelig kan I begynde at bruge reglerne, når I ansætter nye medarbejdere. På den måde får I reglerne godt ind under huden.

Det vil sige at I undlader at spørge ind til kandidatens lønhistorik og oplyser en startløn eller et lønspænd for jobkategorien inden jobsamtalen.

Mere om dine medarbejderes løn

Mand_i_vindueskam_kaffekop_article-card_576x324

Løngennemsigtighed: Hvad betyder det nye EU-direktiv for dig?

Hvad vil det egentlig sige at have løngennemsigtighed? Og hvad gælder for mig? Få et overblik over de vigtigste nedslagspunkter i det kommende EU-direktiv.

Mand_med_briller_telefon_article-card_576x324

Lønregulering: Hvad skal din medarbejder have i løn?

Du har fået en lønpulje, og du skal nu tage stilling til, hvordan den skal fordeles. Få inspiration til, hvad du kan vurdere ud fra, så du kan fordele puljen med ro i maven.