Haender_holder_i_haand_content-header_768x384

Din lederrollei en usikker verden

Skab tryghed og styrk motivation for dig selv og dine medarbejdere.

I en verden, der er præget af forandringer og globale politiske beslutninger, der nærmest ændrer sig dag for dag, er det helt naturligt, at der kan opstå utryghed i befolkningen og dermed også hos dig og dine medarbejdere.

Det kan være en svær disciplin at navigere som leder i denne nye virkelighed og med de bekymringer, der måske følger med, fx om den økonomiske verdenssituation kommer til at påvirke arbejdspladser.

Dårlig økonomi og usikre fremtidsudsigter kan være en giftig cocktail for trivslen på arbejdspladsen. Derfor bliver dine opgaver som leder mere krævende, når du samtidig skal sikre, at dine medarbejdere trives og forbliver motiverede trods den konstante nyhedsstrøm, der kredser om verdens uroligheder.

I denne guide får du seks konkrete råd til at skabe tryghed på arbejdspladsen i en verden, hvor usikkerhed er blevet det nye normale.

Vis handlekraft og retning

Kriser kræver ledelse, og derfor er der nu, medarbejderne skal vide, at du og resten af ledelsen er klar til klar til at udstikke en ny kurs for virksomheden, uanset hvilken situation der opstår. Det er ikke din opgave at kende alle svarerne, men det er din opgave at skabe retning i usikkerheden og dermed også give medarbejderne en tro på, at virksomheden kommer godt igennem.

I stedet for at fokusere på usikkerheden og de negative aspekter, så brug situationen til at tænke nyt og sætte fokus på udvikling – og inkluder medarbejderne i det. Det skaber ikke kun arbejdsglæde, men også tryghed, når medarbejderne ser, at forandring er en mulighed for udvikling, og at alt ikke bliver sat på pause.

Oplever de en fælles retning og tillid til ledelsen, vil de fleste følge med og bidrage. Det giver også en stærk samarbejdskultur, og når I står sammen, har I de bedste forudsætninger for at navigere i en omskiftelig verden.

Din sparringspartner til lederjobbet

Få nye øjne på dine udfordringer og gode råd til at håndtere dem. Ring til vores dygtige ledelsesrådgivere på 32 83 36 17, eller bestil en sparring.

Ring til os

Styrk psykologisk tryghed

Den psykologiske tryghed på arbejdspladsen vokser med en kultur, hvor det er okay at tale om bekymringer, og hvor I kan støtte hinanden. En åben og rummelig kultur kan være med til at fastholde motivation og trivsel i dit team.

Som leder er det vigtigt, at du rummer dine medarbejderes bekymringer, men selvom det er dig, der skal vise ro og overblik over for dine medarbejdere, er du selv lige så udsat for utryghed, som de er. Husk at passe på dig selv, fx ved at bruge dit netværk til at tale med andre ledere om situationen, så I kan dele jeres bekymringer og udveksle erfaringer.

Husk også, at du altid kan booke en tid til en trivselssparring hos Lederne.

Book en trivselssparring

Hav en beredskabsplan klar

Med en beredskabsplan gør I virksomheden mindre sårbare, hvis der skulle opstå en krise. I planen tager I højde for netop jeres situation, og det kan give ro i hverdagen, når I ved, at I er forberedte.

Orienter medarbejderne om, at ledelsen har lagt en klar beredskabsplan for, hvad der skal ske, hvis der opstår en nødsituation. Det er med til at gøre medarbejderne trygge, når de ved, at ledelsen har tænkt forskellige scenarier igennem, og at der er lagt en plan.

Sådan laver du en beredskabsplan

Berolig medarbejderne

Når verdenssituationen pludselig ændrer sig igen og igen, fylder gule bjælker og breaking news overalt i dagspressen. Du og dine medarbejdere bliver derfor bombarderet med nyheder, der tit understreger usikkerheden og er med til at skabe frygt for fremtiden.

Her er et centralt element i god ledelse at berolige medarbejderne. Gør dem trygge ved at orientere om, at ledelsen forholder sig roligt og har styr på håndteringen af de skrækscenarier, der fylder i samfundet. Selvom transparens altid er vigtig, hvis en konkret krise bryder ud, så er unødvendige spekulationer og frygt ikke gavnligt for hverken det mentale helbred eller arbejdsindsatsen.

En uundgåelige del af lederjobbet er naturligvis også, at du kan blive nødt til at afskedige medarbejdere. Det kan skabe utryghed i resten af teamet, som kan frygte, at de også vil blive fyret. Her har du også en opgave i at skabe ro og tryghed – og vise med både ord og handling, at situationen er stabil. Vær synlig og tilgængelig, og fortæl dine medarbejdere, at de er værdsatte, nødvendige og en del af fremtiden. Det er med til at fastholde deres motivation – og deres lyst til at blive i virksomheden.

Gode råd til opsigelse med omtanke og respekt

Prioritér den mentale robusthed

Uanset hvordan verdenssituationen ser ud, er mental robusthed altid værd at prioritere for dig og dine medarbejdere. Hvis du vil tilbyde dine medarbejdere konkrete værktøjer, kan det fx være træning i mindfulness og stresshåndtering.

Et andet konkret tiltag, du kan gøre, er at opfordre dit team til at stable nogle sociale arrangementer på benene. Når omverdenen ændrer sig dag for dag, kan en fælles morgenmad eller en sjov fredagsbar være med til at gøre hverdagen god og styrke fællesskabet.

Skab trivsel for dine medarbejdere

Hold fast i jeres formål

Når verden udenfor virker foranderlig, er det vigtigt at minde både dig selv og dine medarbejderne om, hvorfor I gør det, I gør. Hvad er jeres kerneopgave? Hvad er jeres formål som virksomhed – og hvem er det, I er sat i verden for at hjælpe?

Ved at vende tilbage til det meningsfulde i arbejdet, skaber du en stabil grund, som I kan navigere ud fra – også når fremtiden er uklar.

Kom godt videre

Mand står foran en opgang

Læg en beredskabsplan

Bliv klogere på, hvordan du forbereder din virksomhed på uforudsete kriser, så du står stærkere, hvis det uventede sker.

To mænd samarbejder på værksted

Sådan leder du dine medarbejdere under en intern krise

Få gode råd til at bevare medarbejdernes engagement og tillid, hvis virksomheden bliver ramt af en intern krise.

To kollegaer sidder foran en computer

IT-sikkerhed og cybertrusler

Cyberangreb bliver stadig mere avancerede. Styrk virksomheden mod digitale trusler med fem konkrete trin.

Ofte stillede spørgsmål om tryghed på arbejdspladsen