10 råd når du skal forhandle løn ved jobskifte

Er du blevet tilbudt et nyt job, og skal du nu forhandle lønnen? Så er forberedelse nøgleordet.

Når du kommer til den afsluttende lønforhandling til en ny stilling, har du vist, at du både kan og vil jobbet. Nu handler det om at nå frem til en lønaftale, som du mener er rimelig, og som vil få dig til at lægge en engageret indsats i jobbet. Det er som regel muligt, hvis du er klædt godt på til at forhandle.

Her får du vores lønrådgivers 10 gode råd til at komme vellykket gennem lønforhandlingen – og dermed helt i mål med dit nye job.

Tjek virksomhedens lønniveau

Før du lægger dig fast på dine egne krav, er det en god ide at undersøge virksomhedens lønniveau. Det kan du gøre ved at spørge en bekendt i virksomheden eller ved at kigge på deres årsregnskab og dividere lønpuljen med antallet af medarbejdere. Sammenlign eventuelt med lignende virksomheder for at få en idé om lønrammen. På den måde undgår du at sælge dig selv for billigt eller at stille et urealistisk højt krav.

Du kan også prøve Ledernes Lønberegner. Baseret på 80.000 medlemmers løn giver beregneren dig et billede af, hvad andre i lignende stillinger tjener. Den kan være et godt pejlemærke til at finde dit lønniveau. Vær opmærksom på, at lønnen kan variere alt efter virksomhedens størrelse og din ledelseserfaring.

TJEK DIN LØN

Vurder værdien af de andre lønelementer

Din lønpakke består ikke kun af den faste månedsløn. Den kan også bestå af personalegoder som firmabil, ekstra ferie eller en fordelagtig pension. Hvis det ikke fremgår af jobopslaget, vil du som regel blive gjort opmærksom på, hvilke goder der følger med jobbet til den første samtale.

Overvej, hvad goderne betyder for dig, og vurder dem som en del af den samlede lønpakke. Er du fx sjældent i bil, kan firmabilen være mindre værd for dig.

Har du brug for lønsparring?

Stå stærkere til din næste lønforhandling med sparring fra en af vores ledelsesrådgivere. Vi hjælper dig med at finde det rette lønniveau.

Beslut dig for din ønskede løn og din smertegrænse

Find et lønniveau, der er ambitiøst og samtidig inden for rimelighedens grænser. Du bør vide præcist, hvad din ønskeløn er, og ikke tøve med at sige det højt. Samtidig skal du vide, hvad din nedre grænse er. Hvis du ikke opnår din ønskede løn, kan du forsøge at få nogle frynsegoder i lønposen.

Læg en strategi for samtalen

Undgå at lægge ud med dit eget lønkrav. Hvis du gør det, risikerer du at underbyde virksomhedens udspil. Vent i stedet på virksomhedens bud – ofte vil det være et fint udgangspunkt for videre forhandling.

Læg en plan for, hvordan du vil reagere på forskellige udspil. Hvis det er tilfredsstillende, kan du bekræfte det, men undgå at virke for begejstret. Arbejdsgiveren skulle nødig få indtrykket af, at de har givet dig en for høj løn. Hvis tilbuddet er lavere end forventet, kan du spørge, om det er det bedste, de kan gøre. På den måde åbner du for en konstruktiv dialog.

Forstå, at det er en ligeværdig forhandling

Selvom din chef er ansvarlig for dine opgaver og tid, er I begge ligeværdige parter under lønforhandlingen. Det betyder, at du har lige så stor indflydelse på beslutningen som arbejdsgiveren. Det er vigtigt at huske på, når du forbereder dine argumenter og dit udspil.

Brug forslag i stedet for argumenter

Hvis I ikke kan blive enige om lønnen, kan du i stedet for at argumentere stille forslag. Du kan fx spørge, hvad der skal til for at få en bestemt lønforhøjelse. Det kan åbne op for nye muligheder og hjælpe dig med at nå en aftale.

Overvej alternative lønelementer

Hvis lønnen ikke kan justeres, kan du overveje at forhandle andre elementer som ekstra ferie eller en højere pensionsindbetaling. Det kan være en god måde at kompensere for en lavere løn, hvis goderne skaber værdi for dig.

SE REGLERNE FOR PERSONALEGODER

Beregn din løn

Skal du forberede dig til en jobsamtale eller lønforhandling? Prøv lønberegneren og find ud af, hvor du ligger lønmæssigt sammenlignet med andre, der ligner dig.

Lad ikke lønforhandlingen stoppe dig fra at tage jobbet

I nogle tilfælde kan det være svært at blive enige om lønnen, men det betyder ikke, at du skal opgive jobbet. Hvis du kan se, at forhandlingerne stagnerer, kan det hjælpe at aftale et nyt møde for at fortsætte dialogen på et andet tidspunkt. Husk, at du er tæt på målstregen, og at det er værd at fortsætte forhandlingerne.

Du kan som medlem af Lederne altid booke en lønsparring med en af vores erfarne rådgivere for at få rådgivning til, hvordan du griber en svær lønforhandling an.

BOOK LØNSPARRING

Få kontrakten tjekket af en jurist

Før du skriver under på kontrakten, kan det være en god idé at få en jurist til at tjekke den igennem – især hvis du ikke er ekspert i ansættelsesret. Husk, at du som medlem af Lederne kan få tjekket din kontrakt af en jurist gratis inden for 24 timer.

FÅ TJEKKET DIN KONTRAKT

Begynd din næste lønforhandling allerede på din første arbejdsdag

Din næste lønforhandling starter allerede, når du træder ind på din nye arbejdsplads. Det er de resultater, du leverer, og hvordan du synliggør dem overfor din chef, der vil være afgørende for, hvad du kan opnå ved din næste forhandling. Sørg for at dokumentere dine resultater, så du har noget konkret at fremvise.

Kom godt videre

Mand_ser_op_article-card_576x324

Download guiden: Sådan får du en bedre løn

Skal du forhandle eller genforhandle løn? Vi har lavet en guide, der hjælper dig i mål med en lønsamtale, som du kan være tilfreds med.

Kvinde_smiler_over_skulderen_1_article-card_576x324

Personalegoder

Der findes mange personalegoder, som kan være et godt alternativ til en lønforhøjelse. Læs her, hvad du skal være opmærksom på.

Mand_paa_gade_article-card_576x324

Bonus og resultatløn

Bonus er et løntillæg, der udbetales, når et mål er indfriet. Er du blevet tilbudt resultatafhængig løn, er der en række regler, du bør kende.

Spørgsmål og svar om lønforhandling