Skab motivation Otte gode råd

Her får du gode råd til at arbejde med medarbejdernes motivation, så de oplever arbejdsglæde, trives og præsterer på jobbet.

Som leder har du brug for motiverede medarbejdere, og du skal løbende sætte dig ind i, hvad der motiverer dine medarbejdere. Det er nemlig forudsætningen for at skabe de rammer, der skal til, for at de trives og skaber resultater.

Her får du otte gode råd, som du kan bruge i dit løbende arbejde med medarbejdernes motivation. Brug de råd, der passer godt til dig og dine medarbejdere, jeres arbejdskultur og organisation.

1. Kend dine medarbejdere

Som leder kan du med fordel hjælpe dine medarbejdere på vej med at finde deres værdier og blive klarere på, hvad der motiverer dem. Det gør du ved at stille mange spørgsmål og lytte til svarene. Brug de ord, der er naturlige for dig og dine medarbejdere. Det vigtigste er, at du bliver ved med at spørge ind og lytte til svarene, indtil I har en konkret, fælles forståelse.

Du kan ikke lære dine medarbejdere at kende en gang for alle. De udvikler sig løbende. Der for skal du være opmærksom på, at deres motivation og værdier er forskellige og ændrer sig med tiden.

2. Stå til rådighed for dine medarbejdere – også på distancen

Medarbejdere, som du ikke ser til daglig, kan sagtens være motiverede medarbejdere. Arbejde fra distancen kan endda øge medarbejdernes motivation i dagligdagen.

Men vær opmærksom på, at medarbejdere på distancen ved, at de er på rette spor og er en del af temaet. Måske har de et særligt behov for at tale om relationer og karriereønsker med dig.

Som leder skal du også være opmærksom på, om medarbejderne har digitale kompetencer til at være med fra distancen.

GODE RÅD TIL HYBRID LEDELSE

3. Sæt præcise mål og skab mening og ejerskab

Mennesker bliver motiverede af at vide, hvad de arbejder henimod, snarere end hvad de arbejder væk fra. Jo mere medarbejderne har været med til at definere opgaven og kan se meningen med den, jo større er deres motivation og ejerskab i forhold til at løse opgaven.

4. Vis tillid til medarbejdernes kompetencer

Vi motiveres af at mærke, at vi kan finde ud af det, vi er i gang med. Vis altid tillid til medarbejderens evne til at klare en opgave, og afvis ikke høje ambitioner for hurtigt.

Hvis en medarbejder tvivler på egne kompetencer, kan du som leder fremhæve, når det går godt, og spørge ind til, hvad medarbejderen gjorde for, at det lykkedes. På den måde hjælper du medarbejderen til at blive bevidst om, at medarbejderen selv gjorde noget aktivt for at opgaven lykkedes.

Din sparringspartner til lederjobbet

Få nye øjne på dine udfordringer og gode råd til at håndtere dem. Ring til vores dygtige ledelsesrådgivere på 32 83 36 17, eller bestil en sparring.

5. Understøt medarbejdernes relationer

Det er motiverende for mange at føle sig som en del af et fællesskab. Du kan opmuntre medarbejderne til at skabe netværk og etablere meningsfulde kontakter og venskaber som en naturlig del af jobbet. Hvis du har medarbejdere på distancen, kan du for eksempel arrangere “virtuelle kaffepauser”.

6. Identificer og tag fat i konflikter

Som leder skal du håndtere og forholde dig til konflikter, så de ikke udvikler sig negativt og fylder for meget. Konflikter kan være mange ting.

Konflikter, der går på personerne frem for det faglige, kan være ødelæggende og stærkt demotiverende. Faglige konflikter kan omvendt være med til at skabe værdifuld udvikling til gavn for teamet, organisationen og kunderne, fordi der kommer flere perspektiver på en opgave eller en problemstilling.

7. Fremhæv fremskridt

Fortæl dine medarbejdere, hvor det går fremad, i stedet for hvor det halter. Det er motiverende at blive bekræftet i, at du og dine medarbejdere er på rette vej.

8. Anerkend indsatsen

Ved at anerkende indsatsen i stedet for at fokusere udelukkende på målet, tydeliggør du, at det er indsatsen sammen med personens kompetencer, der får hende til at præstere bedst.

For eksempel: ”Jeg lagde mærke til, at du gjorde dig ekstra umage og dobbelttjekkede virksomhedens nøgletal, da du skrev økonomirapporten, som jeg skulle præsentere for direktionen. Det gjorde mig tryg, da jeg skulle ind til mødet.”

Hvis du blot ville rose kompetencen, kunne du sige: ”Du er god til at skrive økonomirapporter.”

Inspiration til dig fra Lederstof.dk

Jesper Jensen er landstræner for kvindehåndboldholdet
Lederstof

Resultater kræver tryghed og trivsel

»Det er et krav, at alle på landsholdet passer godt på hinanden,« siger cheftræner for kvindelandsholdet Jesper Jensen.

MotiverDigSelv_article-card_576x324
Lederstof

Sådan motiverer du dig selv

Som leder er du sikkert god til at motivere andre, men hvem motiverer dig? Det gør du selv! Få de fem bedste råd til at motivere dig selv.

MotiverMedarbejderne_article-card_992x558
Lederstof

Motiver du dine medarbejdere

Som leder afhænger dine resultater af, at du kan få andre til at præstere – men uden motivation og drivkraft, ingen præstation.

Ofte stillede spørgsmål om motivation