Er du som ansat i en virksomhed valgt ind i bestyrelsen, er du omfattet af nogle rettigheder og pligter. Herunder kan du læse om dem, vi har mest erfaring med, at medlemmer spørger ind til.
Du har tavshedspligt
Du har ligesom de øvrige bestyrelsesmedlemmer tavshedspligt. Det gælder både i forhold til kollegaer og omverden.
Du skal derfor være opmærksom på, at du ikke må videregive oplysninger om selskabets drift, økonomi og markedssituation, hvis de oplysninger ikke er offentligt tilgængelige.
Arbejder du i et børsnoteret selskab, er der skærpede krav til din tavshedspligt.
Du har informationspligt
Ligesom du i nogle tilfælde har tavshedspligt, har du i andre tilfælde informationspligt.
Informationspligten ligger ikke på dine skuldre alene. Det gælder derimod for den samlede bestyrelse, at I skal informere medarbejdere om virksomhedens forhold.
Hvis du som medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem ikke er tilfreds med informationsniveauet i virksomheden, skal du tage problemet op i bestyrelsen. Du må med andre ord ikke selv give supplerende informationer.
Du har et ansvar som medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem
Du har som medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem det samme ansvar som de andre bestyrelsesmedlemmer, der er valgt af generalforsamlingen.
Det vil sige, at du skal være med til at sikre, at bestyrelsen overholder loven og handler forsvarligt. Bestyrelsen kan fx få en bøde, hvis årsregnskabet ikke bliver indsendt til tiden. Eller betale erstatning til kreditorer eller aktionærer, hvis den fx bevidst eller groft uagtsomt forsømmer sine pligter.
For at være bedre klædt på til bestyrelsesarbejdet er det vigtigt, at virksomheden giver dig mulighed for at tage en uddannelse.
Honorar for dit bestyrelsesarbejde
Hvis bestyrelsesmedlemmerne, der er valgt ind af generalforsamlingen, får honorar for deres arbejde, har du som medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem ret til det samme.
Der må gerne være forskel på honorarernes størrelse, hvis forskellen er sagligt begrundet. Det er normalt, at forpersonen modtager et større honorar end de øvrige bestyrelsesmedlemmer.
De generalforsamlingsvalgte medlemmer må ikke modtage et større vederlag på baggrund af, at de har større ekspertise. Det er i strid med ligestillingsprincippet.
Du er beskyttet mod opsigelse
Som medarbejderrepræsentant er du beskyttet mod opsigelse. Det er du på samme måde som tillidsrepræsentanter inden for dit faglige område – eller et tilsvarende fagligt område. Det gælder, uanset om du er valgt ind i en aktie-, anparts- eller koncernbestyrelse.
Beskyttelse betyder, at du kun kan blive opsagt, hvis selskabet kan bevise, at din opsigelse skyldes tvingende årsager.
Beskyttelsen følger lovgivningen, så det er derfor uden betydning, om virksomheden er dækket af en overenskomst eller ej.
Er du suppleant, er du også beskyttet, selvom du ikke er i funktion som bestyrelsesmedlem på opsigelsestidspunktet.
Dansk Arbejdsgiverforening
Hvis virksomheden er en del af Dansk Arbejdsgiverforening, er du beskyttet ved, at virksomheden skal underrette Lederne om din opsigelse. Herefter har Lederne ret til at bede om en forhandling om sagen, inden opsigelsen finder sted.
Hvis virksomheden ikke overholder dens pligt til at underrette Lederne og optage forhandling, inden opsigelsen har fundet sted, kan Lederne rejse krav om, at virksomheden betaler en bod til Lederne for overenskomstbrud.
Det er vigtigt, at du oplyser virksomheden om, at du er medlem af Lederne for at sikre dig den beskyttelse, at virksomheden underretter Lederne inden opsigelse.