Forebyg stress i organisationen

Er stress et tilbagevendende problem på din arbejdsplads? Få inspiration fra danske virksomheder til, hvordan du kan arbejde organisatorisk med stress.

Stress er et alvorligt problem, som har vidtrækkende konsekvenser. Særligt for det enkelte menneske der rammes, men også for vores virksomheder og samfund i sin helhed.

Vil du gerne forebygge stress på din arbejdsplads og i dit team, og dermed skabe et bæredygtigt arbejdsliv, kan du vende blikket mod, hvordan det daglige arbejde kan være en kilde til stress og hvordan god og bæredygtig ledelse kan gøre en forskel.

Vi har samlet erfaring og eksempler fra danske virksomheder, der alle har haft succes med at forebygge stress og samtidig øge deres performance.

10 cases fra toneangivende danske virksomheder

  • Træd tidligt til hos Jyske Bank. Forskning viste, at medarbejdere i mistrivsel performer op til 25% dårligere. Derfor klædte banken alle deres ledere på til at spotte og håndtere stress.
  • Stresspolitik hos Adserballe & Knudsen. En arbejdspladsvurdering viste, at flere medarbejdere var belastet af stress. Derfor satte virksomheden ind og kom på en rejse mod en mere enkel og handlingsorienteret stresspolitik.
  • Distanceledelse i Radiometer. Covid-19 sendte næsten alle medarbejderne på hjemmearbejde og det disruptede al struktur. Derfor udviklede HR viden og værktøjer til mentale og fysiske udfordringer ved hjemmearbejde.
  • Ny struktur hos Hartmanns. Konsulenthuset gentænkte deres organisering i en afdeling ud fra den agile arbejdsmetode scrum - og efter blot halvandet år blev afdelingen kåret til ’årets afdeling’.
  • Plads til at fejle hos Musikkens Hus. Koncerthuset insisterer på at have en agil arbejdsmetode, så processer og strukturer altid kan tilpasses nye behov og krav. Det har givet effektive medarbejdere, der elsker deres job.
  • Chef-over-cover hos Hartmanns. Konsulenthuset sender topledelsen i praktik rundt omkring i organisationen. De bruger indsatsen til at skabe dialog og sammenhængskraft på tværs.
  • Ledelseskodeks hos Lindab. Produktionsvirksomheden arbejder systematisk et ledelseskodeks med klare forventninger til deres ledere, som de løbende følger op på.
  • Anerkendelse og sammenhold hos Lindab. Fællesbonus er et element i produktionsvirksomhedens incitamentssystem. Når de et bedre resultat end forventet, får alle den samme bonus.
  • Brainspace hos Novozymes. Hos medicinalvirksomheden er de dybt afhængige af innovative medarbejdere. Derfor indførte de konceptet brainspace, der hjælper medarbejdere med at give deres hjerner de pauser der er nødvendige, for at kunne tænke nyt og klart.
  • Interaktiv uddannelse hos Novozymes. I samarbejde med forskere og eksterne konsulenter sender medicinalvirksomheden deres ledere på interaktiv uddannelse i forandringsledelse, så der er større chance for at opretholde trivsel i forandringsprocesser.

Publikationen er blevet til i et samarbejde mellem PFA, DTU og Lederne. 24 topledere, HR-professionelle og førende ledelsesforskere og psykologer har bidraget med erfaring, viden og eksempler.

Videoguide: Sådan arbejder vi med forebyggelse af stress

Hør, hvordan Novo Nordisk og konsulenthuset Hartmanns arbejder med at skabe trivsel og performance.

Læs også

Lindab_article-card_576x324
Lederstof

Performance kræver trivsel

En ny hvidbog med konkrete cases giver inspiration til, hvordan medarbejdertrivsel kan føre til bedre performance.

Mand_laener_op_ad_stol_article-card_576x324

Sådan håndterer du sygefravær

Få viden om sygdom, reglerne for sygefravær og konkrete værktøjer til at spotte faresignaler og tale om sygdom med dine medarbejdere.

Mand_med_hue_udenfor_article-card_576x324

Håndter stress hos medarbejdere

Få konkret og brugbar viden om, hvordan du spotter og håndterer stress hos dine medarbejdere. 

Spørgsmål og svar om medarbejderes trivsel

Din session er ved at udløbe

Din session udløber om lidt, medmindre du trykker "Forny min session" nedenfor.