10 råd når du skal genforhandle din løn

Grundig forberedelse lige op til lønsamtalen er ikke det eneste, du kan gøre for at forhandle dig til en lønstigning. 

Målet med at forhandle løn er at sikre, at din løn afspejler de resultater, du leverer. Hvis den ikke gør det, kan lønnen blive et forstyrrende element, der påvirker din arbejdsglæde – hvilket hverken gavner dig eller din arbejdsgiver.

Her får du 10 råd til, hvordan du forhandler dig til en tilfredsstillende lønpakke.

Skriv dine succeser ned

Hvis du vil have mere i løn, er det vigtigt at kunne argumentere for det. Derfor er det en god ide at dokumentere dine resultater. Skriv gerne ned, hvad du har opnået – både de store og små succeser. Det kan være, du har fået positive resultater i en medarbejdertilfredshedsundersøgelse, landet et vigtigt salg eller ledt et vellykket projekt.

Tænk over, hvordan du opnåede resultaterne. Var det din ekspertise på et område, der gjorde forskellen? Eller var det din evne til at håndtere en svær situation?

Skriv både dine resultater, og hvordan du opnåde dem ned løbende – så kan du bedre huske dem, når du skal tale løn med din chef.

Gør dine resultater synlige

Du står bedre, hvis din chef allerede inden lønsamtalen er klar over, at du gør et godt stykke arbejde. Vis derfor løbende, hvordan du ikke bare opfylder dine opgaver, men også går en ekstra mil, når det er nødvendigt.

Hvis du har svært ved at fremhæve dig selv, kan du tænke over, hvordan dine resultater kan udgøre nyttig viden for din chef og kollegaer. Det kan fx være ved at dele en metode, der har hjulpet dig i et projekt, og som måske også kan hjælpe andre.

Du kan også gøre dine resultater synlige ved at tage initiativ til at fejre de ting, du har opnået i fællesskab med andre.

Find en god anledning til at forhandle

I mange virksomheder ligger lønforhandlingen fast én gang om året. Hvis du selv tager initiativ til at forhandle løn på et andet tidspunkt, kræver det en legitim grund.

Måske har du præsteret ekstraordinært, uden at din løn er steget tilsvarende. Det kan også være, du ofte bliver kontaktet af headhuntere med gode tilbud, og du derfor bør stige i løn, hvis det skal give mening for dig at blive i dit nuværende job.

Har du brug for lønsparring?

Stå stærkere til din næste lønforhandling med sparring fra en af vores erfarne ledelsesrådgivere. Vi klæder dig på med gode argumenter og strategier til lønforhandlingen.

Undersøg dit lønniveau

Når du forbereder dig til en lønforhandling, er det vigtigt at tage virksomhedens økonomi i betragtning. Hvis virksomheden klarer sig godt økonomisk, kan du argumentere for, at din løn bør afspejle dit bidrag til dens succes. Omvendt, hvis økonomien er presset, er det måske ikke realistisk at forvente en stor lønforhøjelse.

Derudover kan du bruge Ledernes Lønberegner, som bygger på data fra over 80.000 medlemmer og Danmarks Statistik, til at få indsigt i, hvad andre i lignende stillinger tjener, og vurdere om din løn er i tråd med den generelle udvikling inden for dit fag og stilling.

PRØV LEDERNES LØNBEREGNER

Beslut dig for et mål for forhandlingen

Inden du går ind i forhandlingen, skal du vide præcist, hvad du ønsker. Er det en højere grundløn, mere ferie eller måske fleksible arbejdstider? Gør dig klart, hvad du sigter efter, så du kan forhandle målrettet.

Har du ikke et klart mål, risikerer du at takke ja til noget, der ikke udgør reel værdi for dig.

Sæt et ambitiøst, men realistisk krav

Når du fremsætter dit lønkrav, skal det være ambitiøst og samtidig realistisk. Forbered dig godt og vær konkret i dit krav – tal gerne i præcise beløb, da det virker mere overbevisende. Det kan være en fordel at øve dig på at sige beløbet højt, så du kan sige det med naturlighed. 

Husk, at det er en ligeværdig forhandling

Lønforhandling er en ligeværdig forhandling, hvor du og din chef sammen skal nå frem til en aftale, I begge er tilfredse med. Du er med andre ord ikke tvunget til at acceptere hvad som helst. Husk at holde din position, og vær klar til at forhandle, hvis du ikke er tilfreds med tilbuddet.

Beregn din løn

Skal du forberede dig til en jobsamtale eller lønforhandling? Prøv lønberegneren og find ud af, hvor du ligger lønmæssigt sammenlignet med andre, der ligner dig.

Læg en strategi for samtalen

Hvis du selv har taget initiativ til at tale løn med din chef, er det en god ide, at du starter med at give dit udspil. Begynd gerne med at fremhæve de ting, du er glad for ved dit job, før du når frem til dine argumenter for, at din løn bør justeres med et konkret beløb.

Hvis der er tale om den årlige lønforhandling, kan du med fordel lade din chef komme med det første udspil. Er det tæt på, hvad du havde håbet på, kan du takke ja, men uden at virke for begejstret – det skal ikke se ud som om, du får mere, end hvad der er passende.

Vær forberedt på, at du måske får et nej, hvis du beder om mere end det, din chef havde forestillet sig. I så fald kan du foreslå en konkret plan. Du kan spørge, hvad der skal til, for at du kan få den ønskede lønstigning.

Hold fokus på lønnen

Når du først har startet samtalen om løn, skal du ikke lade dig distrahere af andre emner. Fokuser på at få en aftale på plads, før du afslutter mødet. Hvis du ikke opnår den ønskede lønstigning i denne omgang, kan du aftale en ny tid, hvor du og din chef kan tale om løn, så du har en plan for fremtiden.

Afslut på en god måde

Uanset om du er tilfreds med resultatet eller ej, så afslut forhandlingen på en positiv og professionel måde. Anerkend din chef, hvis du er glad for aftalen. Hvis ikke, kan du spørge, hvad du kan gøre for at få en bedre aftale næste gang.

Mere om løn

Kvinde_smiler_baenk_computer_article-card_576x324

Download guiden: Sådan får du en bedre løn

Skal du forhandle eller genforhandle løn? Vi har lavet en guide, der hjælper dig i mål med en lønsamtale, som du kan være tilfreds med.

Mand_paa_gade_article-card_576x324

Bonus og resultatløn

Bonus er et løntillæg, der udbetales, når et mål er indfriet. Er du blevet tilbudt resultatafhængig løn, er der en række regler, du bør kende.

Kvinde_smiler_over_skulderen_1_article-card_576x324

Personalegoder

Der findes mange personalegoder, som kan være et godt alternativ til en lønforhøjelse. Læs her, hvad du skal være opmærksom på.

Spørgsmål og svar om lønforhandling

Din session er ved at udløbe

Din session udløber om lidt, medmindre du trykker "Forny min session" nedenfor.