Resultatafhængig løn under sygdom
Som funktionær har du krav på fuld løn under fravær på grund af sygdom. Er provision eller bonus en del af din løn, har du også krav på det, du forventeligt ville have optjent i perioden, hvor du er syg.
Mange virksomheder tager gennemsnittet af fx det sidste års månedlige provisionsudbetalinger og bruger dette som grundlag for beregningen af din løn.
Det er dog ikke sikkert, at det er det rigtige parameter for at udregne din provision / bonus. Konjunkturerne kan fx ændre sig i en positiv retning fra det ene år til det andet, eller du kan blive syg i højsæsonen. I disse tilfælde vil du formentlig få en højere provision / bonus end et gennemsnit, giver dig.
Forholder det sig omvendt, kan dette også have en betydning i forhold til beregningen af din provision.
Ferie og feriepenge
Som månedslønnet vil du normalt holde ferie med løn. Under ferien har du krav på en forholdsmæssig del af din provision eller bonus.
I stedet for ferie med løn kan du også vælge at få udbetalt feriepenge med 12 procent, men det kræver, at du forud for det år, du optjener feriepengene, har indgået en aftale med din arbejdsgiver om dette.
Ferietillægget på minimum en procent skal også beregnes af udbetalt bonus.
Vi anbefaler, du aftaler med din arbejdsgiver, at du ud over din faste månedsløn får feriepenge af din resultatafhængige løn, når du holder ferie.
Hvis arbejdet ophører
Hvis arbejdet ophører, har du stadig ret til at modtage en del af din bonus. Det gælder, uanset om du er opsagt eller selv har sagt op.
Læs om resultatløn ved opsigelse
Fratrædelsesgodtgørelse
Hvis du har ret til fratrædelsesgodtgørelse, skal der oftest ved opgørelsen tages højde for din provision eller bonus.
Læs om fratrædelsesgodtgørelse
Skat
Bonus og provision eller andre resultatafhængige lønelementer betragtes som løn og beskattes også som løn. Din arbejdsgiver skal fratrække og afregne arbejdsmarkedsbidrag og SP-bidrag (bruttoskat) og foretage almindeligt a-skattetræk.
Særligt i forbindelse med funktionærloven
Du er på visse områder beskyttet af funktionærlovens regler. Selvom du har indgået en aftale med din arbejdsgiver, er der regler i funktionærloven, der skal være overholdt, for at aftalen gælder.
Vil din arbejdsgiver ændre din bonusaftale, skal han eller hun meddele det med samme varsel som dit opsigelsesvarsel efter funktionærloven og ansættelseskontrakten, hvis der er tale om en forringelse af din løn.
I det nævnte tilfælde skal du være opmærksom på:
- Enhver samlet lønnedgang betragtes som en væsentlig ændring af dine ansættelsesvilkår.
- Ønsker du ikke at acceptere ændringen, kan du meddele din arbejdsgiver, at du betragter dig som opsagt. Du kan herefter fratræde, som var det din arbejdsgiver, der havde opsagt dig. Vi anbefaler, at du søger rådgivning til vurdering og håndtering af ændringer i din aftale.
- I en eventuel opsigelsesperiode skal du have samme vilkår som hidtil. Det vil sige, at din bonus eller provision skal afregnes efter de hidtidige regler.
Virksomheden kan i visse tilfælde lave ændringer i form af omstruktureringer, ændring af priser og lignende uden, at din arbejdsgiver skal varsle det, selvom det potentielt får negativ indflydelse på din resultatløn.
Læs om ændrede ansættelsesvilkår
Fastholdelsesbonus
Du kan blive tilbudt fastholdelsesbonus som belønning for at blive i en stilling, fx ved krisetider i virksomheden, ved forberedelse af virksomhedssalg eller lignende.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at du ikke i alle tilfælde er sikret at få bonus udbetalt, da den i visse tilfælde ikke betragtes som en del af din løn. Fratræder du din stilling eller går virksomheden konkurs, er du altså ikke nødvendigvis sikret din fastholdelsesbonus.
Vi anbefaler, at du venter med at acceptere sådanne “stay-on”-løsninger, til du har søgt rådgivning hos vores juridiske afdeling.
Lederne har i tre retsinstanser kæmpet for, at fastholdelsesbonus i tilfælde af konkurs skal betragtes som løn. Det fik vi desværre ikke medhold i, og vi tilpasser nu vores juridiske rådgivning til, at vores medlemmer bliver stillet bedst muligt.