Tjekliste til din aftale om resultatløn

Er du blevet tilbudt bonus eller anden resultatafhængig løn? Her får du en tjekliste, du kan bruge til at gennemgå din aftale, inden du skriver under.

Det er vigtigt, at du overvejer de forskellige forhold nøje, inden du skriver under på en aftale om bonus, provision eller anden resultatafhængig løn.

Her er 14 spørgsmål, du og din arbejdsgiver bør kunne svare på, inden I skriver under på en aftale. Du er også velkommen til at kontakte os, og få svar på dine spørgsmål.

14 spørgsmål til dig og din arbejdsplads

Formål og omfang

  • Hvad er formålet med aftalen? Fx at øge omsætning, udvikle nye processer i virksomheden mv.
  • Hvem er omfattet af aftalen? Er det kun dig; dig og dem, du er leder for; dig og dine kolleger i team mv.?

Mål og målopfyldelse

  • Hvilke lønfordele kan du opnå, når du opfylder dine bonusmål? Er der en beskrivelse af, hvilke fordele eller hvilket beløb, der udløses med fuld eller delvis opfyldelse af målene?
  • Hvilke mål skal opnås? Hvilke betingelser skal være opfyldt for at få fx bonus, resultatløn, eller overskudsdeling? Er der tale om individuelle eller kollektive mål – fx afdelingen eller virksomheden? Vores anbefaling er, at det er objektivt målbart.
  • Hvilke oplysninger, tal eller fakta indgår i bedømmelsen af, om målene er opfyldt? Hvordan måles det, om målene er opnået? Hvad er sammenligningsgrundlaget eller udgangspunktet, og hvornår måles der?
  • Hvilken information skal du have adgang til for at kunne kontrollere, om målene er opfyldt? Det bør fremgå af aftalen, at du har krav på dokumentationen – også i forbindelse med fratrædelse.
  • Hvordan og hvor ofte opgøres provision, bonus mv.? Hvad er optjeningstidspunktet? Fx ved indgåelse af aftale eller ved fakturering af / betaling fra kunde.
  • Hvornår udbetales resultataflønningen?

Genforhandling og ophør

  • Hvad er forudsætningerne for aftalen – og hvad gør I, hvis forudsætningerne skal ændres? Skal aftalen genforhandles?
  • Hvilken periode gælder aftalen for? Og er der aftalt en frist for fornyelse/fastsættelse af mål?
  • Bortfalder aftalen ved periodens udløb? Eller løber aftalen videre, til en af parterne siger den op? Fastsæt evt. en dato for genforhandling.
  • Hvad gælder, hvis ansættelsesforholdet opsiges i den periode, hvor aftalen gælder? Både ved din og din arbejdsgivers opsigelse? Har du krav på en forholdsmæssig andel af resultataflønningen? Har du ret til efterprovision? (Læs mere om funktionærloven her)

Definitioner og lovgrundlag

  • Hvordan defineres begreberne i aftalen? Eksempelvis dækningsbidrag, EBITDA, omsætning, resultat mv.
  • Hvilket lovgrundlag regulerer aftalen? Vi anbefaler, at du og din arbejdsgiver aftaler, at handelsagentloven finder anvendelse. Hvis du ikke er funktionær, anbefaler vi, at I aftaler, at funktionærloven er gældende, hvad angår din bonusaftale.

Har du brug for juridisk hjælp?

Som medlem af Lederne kan du benytte dig af vores juridiske rådgivning og få svar inden for 24 timer på hverdage.

Mere om løn

Mand_ser_op_article-card_576x324

Den gode lønforhandling

Skal du forhandle eller genforhandle løn? Vi har lavet en guide, der hjælper dig i mål med en lønsamtale, som du kan være tilfreds med.

Kvinde_med_trklde_article-card_576x324

Løn i det offentlige

Når du er ansat i det offentlige, er din løn sammensat af en grundløn og forskellige tillæg. Få en oversigt over løntabeller og overenskomster.

Mand_paa_kontor_article-card_576x324

Hvis du ikke får din løn

Du har selvfølgelig krav på at få udbetalt din løn til tiden. Får du ikke det, skal du reagere med det samme.

Spørgsmål og svar om bonus og resultatløn