Klimakatastrofer, forsyningsvanskeligheder og cyberangreb – udefrakommende kriser kan udvikle sig med lynets hast, og har I ikke forberedt en beredskabsplan i virksomheden, kan I være sårbare, hvis der pludselig opstår en krisesituation.
Beredskabsplanens formål er at give et praktisk redskab, som ledelsen og medarbejderne kan bruge til at håndtere ekstraordinære eller kritiske hændelser og føre virksomheden sikkert gennem krisen. Planen kan være med til at sikre, at medarbejderne fortsat arbejder under krisen, og at I kan løse jeres kerneopgaver.
Fastlæg procedurer og roller
For at det er muligt, kræver det, at I som organisation har fastlagt roller, funktioner, opgaver og procedurer, allerede inden krisen opstår. Selvom der er forskel på udefrakommende kriser, fx en oversvømmelse eller et cyberangreb, der lukker landets vandværker, har alle kriser fællestræk. Derfor er det relevant at have en generel beredskabsplanlægning i virksomheden.En beredskabsplan består helt simpelt af et dokument, hvor I har taget stilling til en række vigtige procedurer, der skal udføres under en krise. Planen skal være klar, velstruktureret og handlingsorienteret.
Når beredskabsplanen er færdig, skal I gøre den tilgængelig for medarbejderne, fx på virksomhedens intranet. I skal også have flere printede udgaver i tilfælde af strøm- eller internetafbrydelser.