Befinder din virksomhed eller arbejdsplads sig midt i stormvejret? Fx hvis en verdensomspændende handelskrig, påvirker jeres forretning, I er ude for en arbejdsulykke, eller I står uden strøm og varme på grund af eksterne forsyningsvanskeligheder – så gør du både virksomheden og dine medarbejdere en tjeneste, hvis du aktivt passer på dig selv undervejs. Det er nemlig en forudsætning for, at du kan tænke klart og rumme dine medarbejderes frustrationer eller bekymringer.
Få vores seks gode råd til, hvordan du undgår at brænde ud, når virksomheden står i en krise.

Sådan passer du på dig selvunder en krise
Hvis du skal være der for dine medarbejdere under krisehåndtering, er du først og fremmest nødt til at passe på dig selv.
1. Fokuser på det, du kan påvirke
I en krise er der mange ting, du ikke kan påvirke, så brug dine kræfter på de ting, du reelt kan gøre noget ved.
Lav en konkret handleplan med løsninger, der fungerer for de omstændigheder, I står i nu og her. Skal I fx have igangsat nødberedskab for at opretholde driften? Undersøge muligheden for hurtigt at finde nye forretningspartnere i andre lande end hidtil? Eller lægge en plan for krisekommunikation?
Uanset hvilke løsninger, du skal finde, så tager du kontrol over situationen ved at lave en handleplan. Det er samtidig med til at skabe tro på fremtiden for medarbejderne.
2. Meld åbent og ærligt ud om situationen
Det er aldrig en god idé at underspille den situation, som virksomheden står i, og du gør dine medarbejdere en bjørnetjeneste, hvis du skåner dem for de barske realiteter. I sidste ende kan det ende med at skabe mistillid til dig og dit lederskab, hvis dine udmeldinger ikke stemmer overens med situationen.
Orienter derfor medarbejderne allerede fra start, når krisen rammer, og hold dem løbende informeret.
3. Giv dig selv lov til at holde pauser
Det kan måske virke kontraproduktivt at holde pauser i en akut krisesituation. Du vil gerne tage dit ledelsesansvar på dig og bruge hvert et minut på at føre virksomheden sikkert gennem stormvejret.
Men husk, at ingen bliver bedre af at arbejde uafbrudt i 10 timer i streg. Det kræver overskud at træffe svære beslutninger, og derfor skal du give dig selv lov til at holde pauser i løbet af dagen.
Læg mobilen fra dig og gå en tur, tag en powernap, eller stir ud ad vinduet i ti minutter. Uanset hvad skal du give dig selv en pause fra arbejdet – en lille investering, som tjener sig selv hjem med det samme.
4. Afgiv ansvar til andre
Som leder har du en særlig forpligtelse til at gå forrest, når fremtiden tegner sig usikker. Men det er ikke ensbetydende med, at du skal involvere dig i enhver opgave, der opstår under krisen. Det kan nemlig ikke alene være et stressmoment, men også betyde at du mister det overblik, som alle forventer, du har.
At uddelegere en del af opgaveløsningen til dine medarbejdere er en måde at udvise tillid til dem på. Samtidig styrker det sammenholdet, at I rykker sammen og løfter i flok, når tingene spidser til.
5. Vend situationen med en anden leder
Der findes ingen nemme løsninger i krisetider. Ikke mindst, fordi situationen kan ændre sig fra dag til dag. Brug derfor dit ledernetværk – både dine kolleger i virksomheden og ledere udefra, som du har tillid til og stoler på.
Det giver en tryghed at vide, at du har vendt dine overvejelser med andre dygtige ledere. Og samtidig kan det afføde nye tanker og ideer, som kan styrke din og virksomhedens vej gennem krisen.
6. Brug dit medlemskab af Lederne: Bestil en Trivselssparring
Husk, at du som medlem af Lederne altid har mulighed for at booke en Trivselssparring med vores ledelsesrådgivere, der kan give dig råd og værktøjer til at håndtere din egen trivsel – også når krisen rammer.