Hvordan kan du være en god leder for dine medarbejdere, når krisen rammer? Hvis beslutninger i verdensøkonomien med ét ændrer hele virksomhedens grundlag? Eller hvis et cyberangreb lægger hele IT-systemet ned?
Uanset hvordan eller hvorfor krisen opstår, skal du som leder føre dine medarbejdere sikkert igennem den. Det har nemlig stor betydning for, om virksomheden kommer styrket eller svækket ud på den anden side.
Står du midt i stormvejret, kan disse fem råd hjælpe dig med at sikre, at dine medarbejdere føler sig informerede og hørt under krisehåndteringen. På den måde kan du mindske frustrationer og bekymringer i medarbejdergruppen og samtidig styrke medarbejdernes loyalitet over for virksomheden.
Sådan leder du dine medarbejdere under en krise
Når en krise rammer virksomheden, bliver god ledelse vigtigere end nogensinde. Få fem gode råd til at tage hånd om dine medarbejdere under krisehåndtering.
1. Kommunikér din krisehåndteringsstrategi tydeligt
Orienter løbende dine medarbejdere om, hvad ledelsen gør lige nu og her for at håndtere krisen, og hvad planen er på sigt. I en krisesituation er en virksomhed ofte nødt til at justere strategien ad flere omgange, og det er vigtigt, at medarbejderne hyppigt bliver orienteret om retningen.
Hvis I er usikre på, hvordan du og resten af ledelsen vil håndtere krisen, er der en risiko for, at medarbejderne selv begynder at fortolke det, de ser og hører, hvilket kan udvikle sig til rygter og spekulationer.
Når du løbende holder medarbejderne informeret om situationen, skaber du tryghed, fordi du aktivt viser, at virksomheden handler og har en strategi for, hvordan den vil komme ud af krisen.
2. Involvér medarbejderne i løsningen
Der er flere fordele ved at tage medarbejderne med på råd. Med deres input til at håndtere den kritiske situation, som virksomheden står i, får du nemlig også nye øjne på situationen.
Måske har en medarbejder ekspertviden i et område, der kan have stor betydning for, hvordan man skal gribe krisen an – og måske kan både krisen og medarbejdernes input være en gunstig lejlighed til at gøre tingene anderledes fremover, når krisen har lagt sig.
Samtidig gør du medarbejderne til aktive medspillere og undgår, at de oplever, at tingene bliver trukket hen over hovedet på dem. I stedet viser du, at de er en vigtig del af virksomheden.
3. Lyt og vis forståelse for bekymringer
Der kan opstå store bekymringer blandt medarbejderne i en krisetid. Vil virksomheden overleve? Er der en fyringsrunde på vej? Som leder er det din opgave at være parat til at lytte til bekymringerne med empati og forståelse. Ellers kan der opstå frustration og usikkerhed blandt medarbejderne, hvilket kan gå ud over arbejdsopgaverne.
Lad medarbejderne vide allerede fra starten, at du forstår, hvis de er eller bliver bekymrede over situationen, og at de er velkomne til at komme til dig, hvis der skulle opstå usikkerhed.
4. Skab en tryg og åben kommunikationskultur
Når ledelsen hyppigt skal dele information til medarbejderne under en krise, kan det virke mest effektivt at gøre det gennem massekommunikation, fx over Teams eller stormøder i kantinen. Det har dog den ulempe, at medarbejderne sjældent tør sætte spørgsmålstegn ved ledelsens beslutninger, når man sidder i plenum med en masse andre, man måske ikke arbejder sammen med til dagligt.
Efter et stormøde kan du følge op med et kort møde for dit team, hvor du gør opmærksom på, at alle spørgsmål er velkomne – også de mere kritiske. Det skaber tryghed for medarbejderne og giver dem mulighed for at få svar på deres spørgsmål i velkendte rammer.
5. Intern og ekstern kommunikation hænger sammen
Som leder skal du huske, at medarbejderne er de første til at læse det, du kommunikerer eksternt – fx i pressen. Derfor skal du altid informere medarbejderne om beslutningerne, inden de kommunikeres eksternt, da det ellers kan skabe mistillid, hvis medarbejderne oplever, at de ikke bliver inddraget.