Håndter senfølger efter et kræftforløb

Når en medarbejder vender tilbage efter et kræftforløb, vil personen ofte opleve senfølger. Få gode råd til, hvordan du hjælper medarbejderen godt tilbage.

Rammes en medarbejder af kræft, er det vigtigt, at du handler aktivt på situationen.

Sørg for at have en løbende dialog og skab klare rammer for din medarbejder – både under kræftforløbet og når medarbejderen er tilbage på arbejde igen.

Guide til langtidssygemelding

Mange rammes af senfølger

Størstedelen af kræftpatienter oplever senfølger, når de vender tilbage på arbejdspladsen efter en kræftsygdom. Og de fleste vil have behov for at få tilpasset opgaver og arbejdstid.

Derfor er det vigtigt, at du taler med medarbejderen om, hvordan kræftforløbet har påvirket dem. Få gode råd til, hvordan du taler med medarbejderen i guiden om den svære samtale.

Lederguide: Den svære samtale

Hvad er senfølger?

Senfølger kan ramme meget forskelligt. Det kan være psykiske og/eller fysiske problemer, der opstår i forbindelse med et kræftforløb fx angst, smerter, udmattende træthed eller problemer med hukommelse og overblik.

Nogle har senfølger i flere år – andre hele livet.

Hjælp medarbejderen godt tilbage

Det kan være en udfordring for medarbejderen at vende tilbage til den arbejdsdag, der var før kræftforløbet.

Afhængig at senfølgernes størrelse, vil der ofte være behov for en ny tilpasset hverdag, der kan hjælpe medarbejderen godt tilbage igen.

Som leder kan du:

  • Hjælpe med at sætte realistiske rammer. Hvilke arbejdsopgaver kan medarbejderen rummer lige nu? Og er der evt. brug for andre arbejdsopgaver for en stund?
  • Tilbyde gradvis tilpasning i både tid og arbejdsopgaver
  • Give plads til flere pauser og hvile i løbet af dagen
  • Undersøge mulighederne for restitutionsdage, hvis der er behov for det. Sygedagpengeloven gør det fx muligt med en delvis sygemelding, så medarbejderen kan starte langsomt op igen
  • Holde løbende dialog fx en ugentlig 1:1, hvor I evaluerer på arbejdsdagene. Måske er det tid til at trappe op i tid, det kan også være, at det er gået for hurtigt

Det er din opgave, i samarbejde med medarbejderen, at tilrettelægge arbejdsopgaver og arbejdsdagen bedst muligt ud fra senfølgerne. Men det er medarbejderens læge og kommunes ansvar at afhjælpe med senfølgerne.

Husk, at du også selv kan hente hjælp og rådgivning, hvis du står i en svær situation med en medarbejder. Du kan fx tale med din egen leder, en lederkollega eller HR.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

KB_THO_Lederne_576x324

Kræftens Bekæmpelse

Kræften Bekæmpelses har udviklet vidensuniverset 'Tag hånd om - hvis din medarbejder får kræft'. Her finder du gode råd og vejledning til, hvordan du håndterer senfølger og kræftforløb hos en medarbejder.

Kom god videre

Mand_med_briller_telefon_article-card_576x324

Sygefraværssamtalen

Her får du en guide til at håndtere sygefraværssamtalen med en medarbejder både før, under og efter samtalen.

Mand_laener_op_ad_stol_article-card_576x324

Sådan håndterer du sygefravær

Få viden om sygdom, reglerne for sygefravær og konkrete værktøjer til at spotte faresignaler og tale om sygdom med dine medarbejdere.

Kvinde_kigger_vk_article-card_576x324

Når en medarbejder er pårørende

Få gode råd til, hvordan du håndterer situationen bedst muligt – både overfor din medarbejder, teamet og dig selv.

Ofte stillede spørgsmål om senfølger

Din session er ved at udløbe

Din session udløber om lidt, medmindre du trykker "Forny min session" nedenfor.