CoronavirusSpørgsmål og svar

Udgivet: 2. februar 2022

Masser af spørgsmål presser sig på i forbindelse med coronavirus. Her giver Ledernes juridiske eksperter dig svar på en række spørgsmål.

Krav om coronapas og test efter ophævelse af restriktionerne

Nu hvor restriktionerne er ophævet - kan min arbejdsgiver så kræve, at jeg har et gyldigt coronapas og bliver testet?
Din arbejdsgiver kan ikke længere kræve at du kan fremvise et gyldigt Coronapas eller at du bliver testet, da loven der gav arbejdsgiverne adgang til dette er ophørt i forbindelse med at Corona siden 1. februar ikke har været ansat for en samfundskritisk sygdom. Der kan være undtagelser til dette, hvis du er ansat i en funktion, hvor du har kontakt med særligt udsatte borgere m.v.

Din arbejdsgiver kan godt opfordre dig og dine kollegaer til at sikre at I har et gyldigt coronapas og lade jer teste inden i kommer på arbejdspladsen, men din arbejdsgiver kan altså ikke sanktionere det, hvis du/I ikke efterkommer opfordringen.

Kan min arbejdsgiver kræve, at jeg arbejder hjemmefra, selvom vi gerne må komme tilbage på arbejdspladsen igen?
Som udgangspunkt er det en del af ledelsesretten at bestemme, hvor arbejdet udføre fra, men der er grænser for langt ledelsesretten rækker. Det er vores vurdering, at du godt kan blive pålagt at arbejde hjemmefra, hvis det ikke er en såkaldt væsentlig ændring for dig. Det vil være en individuel vurdering om et krav om hjemmearbejde vil være en væsentlig ændring for dig, som du kan vælge at afvise, hvorefter du vil kunne betragte dig som opsagt. Hvis ændringen ikke er væsentlig kan du ikke afslå den og må altså selv sige op, hvis du ikke kan acceptere den. Om en ændring er væsentlig afhænger af en række faktorer som kan være forskellige fra ansat til ansat. Faktorer kan f.eks. være om du har mulighed for at indrette en arbejdsplads i dit hjem, om du er afhængig af forholdene på din arbejdsplads, f.eks. mødelokaler og lignende og så videre.

Jeg har været meget glad for at arbejde hjemmefra og vil gerne fortsætte med det i en vis grad. Kan jeg kræve at fortsætte med det?
Du kan ikke kræve at arbejde hjemmefra, selvom du har været glad for det under hjemsendelserne. Hvis du gerne vil fortsætte med at arbejde hjemmefra skal du aftale det med din arbejdsgiver.

Vaccine mod COVID-19

Ret til barselsdagpenge

Information om lønkompensation

Afholdelse af din ferie

Hvornår har jeg ret til løn?

Hvordan er jeg stillet i forhold til ferie og afspadsering?

Hvordan er jeg stillet i forhold til opsigelse?

Information om whistleblower-ordningen

Andre spørgsmål relateret til coronavirussen

Coronavirus og din tillægforsikring/lønsikring

Vær opmærksom på, at den ovenstående rådgivning er generel, og enhver situation skal vurderes konkret.

I Lederne anbefalinger vi, at vores medlemmer følger myndighedernes anbefalinger og løbende sikrer deres medarbejdere grundig information om situationens udvikling.

Lars Andersen, arbejdsmiljøchef i Ledernes Hovedorganisation

Informér dine medarbejdere

Som leder har du en central rolle i forhold til at videregive relevant information til dine medarbejdere, og det er Ledernes erfaring, at grundig information er et kerneelement i at forhindre eventuel utryghed på arbejdspladsen.

Lederne anbefaler derfor, at du løbende holder dig opdateret på myndighedernes opdaterede anbefalinger, samt at du sammen med virksomhedens øvrige ledelse informerer om, hvilke forholdsregler medarbejderne bør tage for at forebygge smitte, hvem medarbejderne skal kontakte i virksomheden ved mistanke om smitte, samt hvis I indfører nye interne tiltag til at håndtere situationen i jeres virksomhed.

Vi anbefaler desuden, at du som leder er opdateret på din virksomheds konkrete handlingsplan, i tilfælde af, at en medarbejder bliver smittet.

Myndighedernes anbefalinger

Nedenfor finder du links til myndighedernes opdaterede anbefalinger.

Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen opdaterer løbende deres anbefalinger baseret på den nuværende viden. Her kan du bl.a. finde information om smitte, symptomer og risici for forskellige befolkningsgrupper.

Statens Serum Institut
Ligesom Sundhedsstyrelsen opdaterer Statens Serum Institut løbende om bl.a. status på udbruddet i Danmark, smitterisiko og forholdsregler.

Udenrigsministeriet
På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du deres opdaterede rejsevejledninger. Dette er særligt relevant, hvis du selv eller dine medarbejdere skal på forretningsrejse, hvis du har udstationerede medarbejdere, og hvis du skal modtage konsulenter fra udlandet.

Læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger 

Få juridisk rådgivning

Som medlem af Lederne kan du benytte dig af vores juridiske rådgivning og få svar inden for 24 timer på hverdage.