Distanceledelseden virtuelle trivselssamtale

Udgivet: 9. februar 2021

Corona-krisen har nu stået på i snart et år, og mange oplever frustration, utryghed og ængstelse. Også dine medarbejdere - og i nogle tilfælde i endnu højere grad, når I arbejder hjemmefra. Med fire gode råd klæder vi dig på til at tage en virtuel samtale om din medarbejders trivsel.

"Jeg føler mig presset. Jeg er bekymret for, om jeg kan beholde mit job. Jeg er bange for smittefare og familiens økonomi og trivsel. Jeg er udmattet af at håndtere både mine egne opgaver og børnenes hjemmeskole. Jeg bliver i dårligt humør af at arbejde hjemmefra og ikke have kontakt med andre mennesker. Jeg savner fællesskabet med mine kolleger." Sådan lyder bare nogle af de situationer og udmeldinger fra medarbejderne, som ledere skal håndtere for tiden.

I den aktuelle coronakrise, hvor mange arbejder hjemmefra, er evnen til at kunne tage nærværende samtaler med medarbejderne på distancen en afgørende kompetence, når du skal skabe tryghed og understøtte motivationen hos dine medarbejdere.

Uanset din ledelseserfaring kan det være en udfordring at have samtaler med dine medarbejdere, hvor de giver udtryk for mistrivsel, frygt og frustrationer og i den forbindelse skulle rumme og håndtere deres følelser. Og når trivselssamtalen foregår virtuelt og på distancen, kræver det endnu mere af dialogen at kunne vise din interesse og omsorg. For eksempel kan det være svært at have god øjenkontakt under en virtuel samtale og se hinandens kropssprog.

Her giver Ledernes ledelsesrådgivere dig fire gode råd til at gennemføre den virtuelle trivselssamtale.

1. Forbered dig – også mentalt

Forbered dig mentalt på, at i denne krisetid kan din trivselssamtale med din medarbejder indeholde svære dilemmaer og følelser, som kræver, at du er ekstra nærværende, lyttende og empatisk. Overvej, hvordan du bedst udviser omsorg og støtter din medarbejder i forhold til hans eller hendes bekymringer, frustrationer og udfordringer. Sørg for, at du kan tale uforstyrret og sæt god tid af, og tjek at teknikken virker, så både billede og lyd fungerer optimalt.

2. Støt din medarbejder og kend dine egne grænser

Støt din medarbejder og hjælp med at skabe overblik over den specifikke situation. Overvej, hvor du som leder kan træde til og hjælpe, og om der vil være situationer, hvor andre professionelle skal træde til. Det kan for eksempel være hvis en medarbejder udviser klare stresssymptomer, her er det også vigtigt, at medarbejderen får talt med sin læge. Sæt dig ind i din virksomheds stresspolitik eller muligheder for at hjælpe.

3. Lyt og stil spørgsmål

Vær nærværende og lyt til din medarbejder. Spørg ind til den situation, medarbejderen befinder sig i, og vis at du forstår, at hun eller han er bekymret, ked af det, demotiveret eller noget helt fjerde. Spørg, hvordan du bedst kan hjælpe - og stil flere spørgsmål, end du giver svar. Sørg for, at I bruger tiden på det, der fylder hos medarbejderen.

4. Slut samtalen med en fælles opsummering

Lav en fælles opsummering for at samle trådene fra trivselssamtalen. Aftal eventuelt, hvornår og hvordan I følger op. Afklar, om din medarbejder har behov for, at I aftaler en ny samtale og lægger den i kalenderen allerede nu. Overvej om jeres eventuelle aftaler har betydning for teamet eller andre på arbejdspladsen og hvad der evt. skal kommunikeres.

Kvinde_foran_gr_vg_text-image-50_50_576x324

Din sparringspartner til lederjobbet

Har du brug for hjælp til at håndtere virtuelle trivselssamtaler med dine medarbejdere – eller er du selv presset og følelsesmæssigt i klemme, så kan du få en personlig og fortrolig sparring med en af vores erfarne ledelsesrådgivere.

Læs også

Mand_arbejder_hjemmefra_med_soen_article-card_576x324

Distanceledelse i en krisetid

Langt de fleste arbejdspladser i Danmark står pt. i en svær tid. Situationen kræver noget ekstraordinært af os alle sammen. Få her 7 gode råd til distanceledelse.

Kvinde_kigger_ud_article-card_576x324

Spot og håndter stress hos din medarbejder

Hvordan spotter og håndterer du bedst stress hos dine medarbejdere? Få konkrete værktøjer og gode råd til hvordan du konkret sikrer god trivsel og mindsker stress.

Mand_smiler_ved_computer_article-card_576x324

Motiver på distancen

Motivation er drivkraften bag succes, men hvordan skaber du rammen for god trivsel og motivation på distancen? Læs mere her, og find også Ledernes guide om motivation.

Mand_ved_skrivebord_computer_text-image-50_50_576x324

Online kursus i coaching og konflikthåndtering

På kurset lærer du at bruge coaching til at løse konkrete ledelsesudfordringer. Du får både et teoretisk fundament og praktisk træning i at bruge specifikke samtaleredskaber.