Når sproget bliver krænkende Sag 3

En afdelingsleders krænkende sprogbrug fører til hans opsigelse. Tone og kultur kan aldrig være en undskyldning for seksuel chikane eller krænkelser. Heller ikke juridisk.

På en større arbejdsplads har flere medarbejdere i længere tid været påvirket af en mandlig afdelingsleders krænkende sprogbrug. Hans ytringer er ofte med seksuelle undertoner og er en fast del af hans daglige jargon.

De ansatte prøver at begrænse afdelingslederens grænseoverskridende sprogbrug. De er opmærksomme på ikke at sige ting, der kan anspore ham til at komme med flere seksuelle kommentarer, for selvom de ved flere lejligheder har sagt fra over for hans sprog og opførsel, føler de ikke, at han respekterer deres ønsker.

Under en jobsamtale kommer han også med seksuelle kommentarer til en kvindelig ansøger, og det fører til, at hun efterfølgende trækker sin ansøgning tilbage.

Afdelingslederen bliver indkaldt til en samtale, og i den forbindelse bliver han opsagt med henvisning til sin adfærd. Han erkender sit sprogbrug, men mener, at det blot er for sjov, og at det heller ikke er unormalt for de kvindelige medarbejdere på arbejdspladsen at tale med seksuelle undertoner.

Interview med vores juridiske ekspert: Tonen er ingen undskyldning

Hvordan hjalp I medlemmet med at forhandle fratrædelsesaftalen med sin arbejdsplads?

I den konkrete situation kunne det ikke udelukkes, at der – ud fra en juridisk vurdering – reelt var tale om seksuel chikane. Lederen ville dog helst forhandle med sin arbejdsplads på egen hånd, men vi rådgav ham før og efter forhandlingen.

I hvor høj grad kan lederen dække sig ind under, at der er tale om et allerede eksisterende sprogbrug på arbejdspladsen?

I 2018 trådte en skærpelse af ligebehandlingsloven i kraft. Det betyder, at omgangstonen på arbejdspladsen ikke længere skal have indflydelse i en afgørelse om seksuel chikane, og at seksuel chikane derfor ikke længere ikke kan afvises med begrundelse i en ”fri”, ”afslappet” eller ”familiær” omgangstone på den enkelte arbejdsplads.

Hvis der i en skurvogn hænger billeder af nøgne kvinder, og der for eksempel er en ansat, som ikke føler sig tilpas med det, kan man som leder ikke dække sig ind under, at det er traditionen eller tonen på arbejdspladsen.

Interview med vores ledelsesekspert: “Du bør ikke skabe usikkerhed med dit sprogbrug"

Hvilke overvejelser skal jeg som leder gøre mig, om mit sprogbrug på arbejdspladsen?

Som leder er du ansat til at udføre et job, nemlig at lede dine medarbejdere. For at lykkes med det, skal dine medarbejdere performe bedst muligt. Hvis du med dit sprog skaber usikkerhed og utryghed, performer de dårligere. I dette tilfælde gør lederen ikke sit job ordentligt. De ansatte har ikke tillid til hans dømmekraft. Netop tillid er et af de vigtigste elementer i en leders samarbejde med sine ansatte. Sammen med tillid og respekt, er det hvad der kendetegner velfungerende danske arbejdspladser.

Mange arbejdspladser praler i dag af at have højt til loftet og en uformel tone. Er der så ikke plads til en lidt mere bramfri omgangstone?

Der vil måske være nogle, der tolker højt til loftet som nedgørende og sexistisk, men for den gode leder betyder det, at de ansatte har ret til at udtrykke deres mening med respekt for andre, samt at det er tilladt at sige fra. Bliver tonen for hård på arbejdspladsen, vil man se, at der er medarbejdere, der putter sig. Det kan godt være, at en leder og en udvalgt skare af medarbejdere har det sjovt, men det skaber noget, som ikke gavner virksomheden på den lange bane.

Bør arbejdspladser indføre en politik for god opførsel?

Det kan være en god støtte for ledere og medarbejdere. I dette tilfælde bør en fra den øverste ledelse dog først og fremmest sætte sig ned og tale med lederen og gøre ham det klart, at tonen er uacceptabel og skal ændres. Som ledelsesrådgiver ville jeg foreslå lederen at søge hjælp, fx hos en coach eller en terapeut med henblik på at ændre sit sprog og adfærd. For der må være en grund til, at han omgås andre mennesker på den måde. Hvis du respekterer en person, taler du ikke seksuelt krænkende til vedkommende.

Sag 1

Når direktøren går over grænsen

Til en julefrokost bliver en kvindelig afdelingsleder udsat for sexchikane af sin direktør og ender med at sige op og få økonomisk kompensation.

Gå til sag 1: Når direktøren går over grænsen
Gå til sag 1: Når direktøren går over grænsen