1,8 millioner danskere blev under coronakrisen sendt hjem fra deres arbejdspladser fra den ene dag til den anden for at opsætte computere på spiseborde og gæsteværelser og passe deres arbejde derfra. Dette viser en rundspørge, der er foretaget af Analyse Danmark for Digital Hub Denmark.
Hjemmearbejdet, som for nogle før var en selvfølge og for andre noget helt nyt, blev med et slag normalen, og en lang række ledere skulle nu lære at lede på distancen.
”Vi blev udsat for et kæmpe digitalt eksperiment og tog digitale muligheder til os i et omfang, som det ellers ville have taget årevis at implementere,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne.
Pludselig skulle vi afholde virtuelle møder over Zoom eller Teams, holde kontakt med medarbejdere og kolleger via telefon og mail og samtidig undvære hyggesnakken ved kaffemaskinen og det kropssprog og de ansigtsudtryk, vi er vant til at aflæse hos hinanden. Det var en udfordrende manøvre, ikke mindst på grund af den måde, vi er vant til at lede på.
”Dansk ledelse er kendetegnet ved at være værdibaseret; at du som leder er rollemodel og i dagligdagen udviser og efterlever, hvad der er god lederpraksis, og det kigger folk så på. Medarbejderens øjne følger dig så at sige hele tiden, og jo mere værdibaseret ledelse, man har, desto mere afhængig er man faktisk af at mærke, se og dufte ’lugten i bageriet’, for organisationskulturen hænger i lokalerne,” siger professor emeritus ved CBS, dr. merc. Henrik Holt Larsen.