Tjekliste til aktieoptioner og warrants

Er du som lønmodtager blevet tilbudt aktieoptioner eller warrants? Brug vores tjekliste til at gennemgå din aftale, inden du skriver under.

Som lønmodtager kan du blive tilbudt aktieoptioner eller warrants som en del af din løn. I det tilfælde har du efter aktieoptionsloven krav på, at din arbejdsgiver udarbejder en skriftlig erklæring på dansk.

Hvis du ikke modtager en fyldestgørende arbejdsgivererklæring, vil du have ret til at modtage en godtgørelse efter samme retningslinjer som ved mangelfuld ansættelseskontrakt efter ansættelsesbevisloven.

Din skriftlige erklæring skal minimum indeholde svar på nedenstående 7 spørgsmål.

Læs om optioner og warrants

1. Tidspunkt for tildelingen af optioner eller warrants

  • Hvornår får du dine optioner eller warrants tildelt? Tildelingen kan fx ske ved aftalens indgåelse, ved regnskabsåret afslutning, efter ordinær generalforsamling eller løbende (fx månedsvis).

2. Kriterier for tildeling

  • Hvilke kriterier gælder for tildeling? Det kan både være kriterier, som du skal opfylde fx ved at opnå et bestemt resultat for virksomheden. Det kan også være ved begivenheder, der skal indtræffe for virksomheden, det vil sige særlige milepæle.

    Sidstnævnte er som regel ved såkaldte exit-begivenheder. Exit er typisk, når virksomheden bliver solgt eller børsnoteret. Ofte kan det være en god ide at aftale, at tildelingen fremrykkes (strakstildeling), hvis exit-begivenheden sker tidligt i aftalens løbetid.

3. Tidsperspektiver- og perioder for at udnytte dine optioner

  • Hvornår kan du udnytte dine optioner eller warrants? Hvis arbejdsgiver ikke kender tidspunktet – fx hvis du kun kan udnytte i tilfælde af en exit – skal denne forklaring fremgå i stedet.

    Det ses ofte, at aftalen udløber på et på forhånd aftalt tidspunkt, hvis der ikke er en exit-begivenhed. Derudover er det også typisk, at du skal udnytte optioner eller warrants inden for en afgrænset periode, hvis du er fratrådt.

4. Købskurs for aktierne eller anparterne på udnyttelsestidspunktet

  • Hvilken kurs kan du købe eller tegne aktierne eller anparterne for på udnyttelsestidspunktet?
  • Hvis arbejdsgiver ikke kender udnyttelseskursen, hvordan bliver udnyttelseskursen så fastsat til sin tid? Det er relevant for, at du kan vurdere, om købe- eller tegningsretten er værdifuld, og om du derfor skal udnytte dine optioner.

5. Dine rettigheder i tilfælde af ophørt ansættelsesforhold

  • Hvad gælder for dine optioner eller warrants, hvis dit ansættelsesforhold ophører? Er der forskel på, om det er dig eller virksomheder, der siger ansættelsesforholdet op?

    Der er ofte stor forskel på dette afhængigt af, om ordningen blev etableret før eller efter den 1. januar 2019. Aktieoptionsloven blev væsentligt ændret pr. denne dato, hvor bl.a. good leaver-beskyttelsen bortfaldt.

Læs mere om good leaver

6. Økonomiske aspekter ved at deltage i ordningen

  • Hvad er de økonomiske aspekter ved at deltage i ordningen? Enhver ordning eller aftale er naturligt forbundet med en risiko, da meget afhænger af det generelle aktiemarked. Der er ikke garanti for en gevinst, når udnyttelsesperioden for købe- eller tegningsrettighederne indtræder.

Husk at undersøge, hvordan du bliver beskattet

Udover ovenstående bør du undersøge de skattemæssige forhold, der er, hvis du vælger at udnytte tildelte warrants/optioner. Du kan eventuelt forsøge at aftale med virksomheden, at de dækker udgifterne til en skattemæssig rådgivning.

Lederne rådgiver ikke om skattemæssige forhold.

Er du blevet tilbudt optioner eller warrants?

Lad Lederne gennemgå dit aftaleudkast, inden du skriver under. Du får svar inden for 24 timer på hverdage.

Kom godt videre

Kvinde_smiler_kigger_ud_article-card_576x324

Aktieoptioner og warrants

Du kan blive tilbudt aktieoptioner eller warrants som en del af din løn. I den forbindelse er der flere forhold, du skal være opmærksom på.

Kvinde_smiler_over_skulderen_1_article-card_576x324

Personalegoder

Der findes mange personalegoder, som kan være et godt alternativ til en lønforhøjelse. Læs her, hvad du skal være opmærksom på.

Mand_paa_gade_article-card_576x324

Bonus og resultatløn

Bonus er et løntillæg, der udbetales, når et mål er indfriet. Er du blevet tilbudt resultatafhængig løn, er der en række regler, du bør kende.

Spørgsmål og svar om aktieoptionsloven