Kvinde_eftertaenksom_vindue_content-header_768x384

Forskelsbehandlingsloven:Det skal du være opmærksom på

Hvis din medarbejder har en psykisk sygdom, skal du kende Forskelsbehandlingsloven

Loven om forbud mod forskelsbehandling sikrer, at ingen oplever forskelsbehandling på arbejdsmarkedet på grund af fx hudfarve, religion eller fysisk/psykisk handicap.

Er du leder for en medarbejder med psykisk sygdom, skal du vide, at I som arbejdsplads er forpligtiget til at sørge for rimelige arbejdsrelaterede tilpasninger, hvis medarbejderen har behov for det. Det kræver naturligvis, at I er klar over, at der er et behov for tilpasninger.

Du behøver ikke at kende en diagnose, men du har brug for at vide hvilke behov medarbejderen har, og at det skyldes en langvarig eller kronisk lidelse, fx ADHD, autisme eller depression.

Udover de arbejdsretlige tilpasninger, skal du også sikre, at personen bliver behandlet på lige fod med resten af virksomhedens medarbejdere – både af hensyn til medarbejderen og personens kollegaer. Det gælder fx i forhold til opgaver og afskedigelse, men også i forhold til positiv særbehandling. Det vil sige, at du fx ikke må give din medarbejder med psykisk sygdom lettere opgaver, hvis personen er i stand til at varetage de mere krævende.

Brug tjeklisten og se, hvad du skal være opmærksom på i Forskelsbehandlingsloven, når du har en medarbejder med en psykisk lidelse.

Tjekliste: Forskelsbehandlingsloven og psykisk sygdom

  • Du må ikke behandle en medarbejder med psykisk sygdom dårligere, end hvordan du vil behandle rask medarbejder i tilsvarende situation. Det gælder både i ansættelsesprocessen og i det daglige arbejde, fx i forhold til opgavefordelingen.
  • I skal som arbejdsplads foretage rimelige tilpasninger i arbejdet og på selve arbejdspladsen, hvis det er nødvendigt for, at medarbejderen kan udføre sit arbejde.
  • En medarbejder med psykisk sygdom må ikke udsættes for nedværdigende eller truende adfærd på arbejdspladsen. Det er dit og din arbejdsplads ansvar, at andre medarbejdere ikke har en chikanerende adfærd overfor medarbejderen.
  • Ingen på arbejdspladsen må instruere andre i at forskelsbehandle en medarbejder med psykisk sygdom.
  • Du må ikke afskedige en medarbejder alene på grund af en psykisk lidelse. Der skal altid ligge en saglig begrundelse bag dit valg.
  • Du må ikke give din medarbejder positiv særbehandling i forhold til resten af dit team.
Gravid_kvinde_i_stue_expand-box_576x162

Mere om ledelse

Kvinde_griner_paa_gaden_article-card_576x324

Skab en inkluderende dresscode

Er det en god ide med regler, eller bør man droppe dem? Vi giver fem råd til, hvordan du skaber en inkluderende dresscode.
To personer snakker på restaurant uden for åbningstid

Når din medarbejder har en psykisk sygdom

Hvad gør du, hvis en af dine medarbejdere bliver ramt af psykiske problemer? Få seks gode råd.

Kvinde_med_laptop_termokop_article-card_576x324

Sådan leder du den hybride arbejdsplads

Gode råd og hjælp til at lede dine medarbejdere, når I arbejder på tværs af tid og sted, så alle arbejder på lige vilkår.

Ofte stillede spørgsmål om forskelsbehandling på arbejdspladsen